Na której półce w lodówce przechowujesz mleko? Prawdopodobnie popełniasz błąd

GettyImages-1898218785_Easy-Resize
Porządek w lodówce musi być. Tylko jak to zrobić? - napisy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Każdy z nas wyrzuca średnio aż 75 kilogramów jedzenia rocznie. Najczęściej marnujemy warzywa i owoce, więc zamiast na talerzu - lądują w śmietniku. Można jednak temu łatwo zapobiec. Wystarczy odpowiednio ułożyć produkty w lodówce. Jak to zrobić? Jak przechowywać żywność, by na dłużej zachowała świeżość? O tym w Dzień Dobry TVN mówiła blogerka Agnieszka Kałuża.
Kluczowe fakty:
  • Odpowiednie ułożenie produktów w lodówce może pomóc w zachowaniu ich świeżości.
  • Owoce i warzywa powinny być przechowywane w szufladzie. Warto je przełożyć do pojemników.
  • W którym miejscu lodówki nie powinno się znajdować mleko?

Organizacja lodówki

Niewielkie zmiany mogą przynieść duże korzyści, a przy tym spore oszczędności. Choć mogłoby się wydawać, że rozmieszczanie produktów na półkach w lodówce nie jest skomplikowaną czynnością, to jednak wielu z nas nie wie, jak ułożyć żywność, by po pierwsze była świeża przez długi czas, a po drugie się nie przeterminowała.

- Zacznijmy od tego, żebyśmy nie kupowali za dużo produktów. Kupujmy tyle, aby można było to jak najszybciej jeść, żeby się nie zepsuło. Jeśli chodzi o owoce i warzywa, warto je włożyć do szuflady. Tam najdłużej zachowają świeżość. W takich nowoczesnych lodówkach są specjalne komory, w których jest światło niebieskie albo ledowe, które powoduje, że proces psucia się jest wydłużony - wskazała Kałuża.

Warzywa i owoce warto przechowywać w szklanych lub plastikowych pojemnikach - nie w foliowych torebkach.

- Na dno wykładam ręcznik papierowy, który zbiera wilgoć i produkty nie pleśnieją tak szybko - powiedziała Agnieszka.

Jeśli mamy otwarte opakowanie sera lub wędliny, to takie produkty również warto przełożyć do pojemnika.

Jak przechowywać jedzenie w lodówce?

W którym miejscu w lodówce należy położyć rybę?

- Najniższa półka to miejsce na ryby, owoce morza, mięso. W lodówce jest różna temperatura. Najbardziej odpowiednia temperatura dla tego typu produktów jest właśnie na ostatniej półce. Rybę musimy czymś przykryć. Na środkowej półce możemy umieścić nabiał. Z kolei na bocznych półkach przechowujemy musztardę, dżemy, czyli te produkty, które nie psują się od razu - wskazała blogerka.

Choć wielu z nas trzyma mleko na półce umieszczonej na drzwiach lodówki, to jednak okazuje się, że jest to błąd.

- Mleko nie lubi ciepła, a kiedy otwieramy lodówkę, to jest narażone właśnie na tę wyższą temperaturę - wyjaśniła Agnieszka.

Dlaczego warto trzymać ziarna kawy w lodówce? Tego dowiesz się z materiału wideo.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości