Wielkimi krokami zbliżają się święta. W praktyce oznacza to, że w najbliższym czasie nasza lodówka zacznie się zapełniać produktami do bożonarodzeniowych potraw. By zachować ich świeżość, sposobów jest kilka. Jednym z nich jest włożenie do lodówki kuchennej gąbki.
Zobacz wideo: Ekonomia a otyłość - niezdrowe rzeczy są najtańsze?
Włóż suchą gąbkę do naczyń do lodówki. Efekt cię zaskoczy
Na pierwszy rzut oka włożenie suchej gąbki może wydawać się absurdalne. Okazuje się jednak, że ten niepozorny przedmiot może pomóc rozprawić się z problemem nieprzyjemnego zapachu i wilgocią. Warunek? Gąbka powinna być nowa i sucha. Co więcej, warto położyć ją na każdej półce, a następnie ułożyć na niej warzywa i owoce. Jeśli nie trzymamy wędlin czy serów w pojemniku próżniowym, to warto by te produkty również znajdowały się blisko gąbki.
W ten sposób zachowasz czystość i świeżość w lodówce. Choć gąbki nie zatrzymają w 100 proc. procesu psucia się żywności, to sprawią, że dłużej będziemy się nią cieszyć. Ten trik jest banalnie prosty i niedrogi, a naprawdę skuteczny.
Co ile należy wymieniać kuchenną gąbkę?
Pamiętajmy, że gąbkę powinniśmy wymieniać minimum raz w tygodniu, a najlepiej robić to, co 2-3 dni. W trosce o ochronę naszego środowiska wcale nie musimy jej wyrzucać. Wystarczy, że wygotujemy ją z płynem do naczyń, dokładnie wysuszymy i możemy albo ponownie włożyć ją do lodówki, albo wykorzystać, np. do czyszczenia butów, wanny, a dopiero później jej się pozbyć.
W celu usunięcia nadmiaru wilgoci można również włożyć do lodówki papierowe gazety lub woreczek z ryżem, które działają identycznie jak sucha, kuchenna gąbka.
Zobacz też:
- Domowe sposoby i porady, jak wyczyścić kanapę z plam
- Jak zadbać o jesienne i zimowe obuwie? Na pewno przyda się gumka do ścierania
- Po czym rozpoznać, że imbir jest zepsuty? Sprawdź, kiedy nie wolno go jeść
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło zdjęcia głównego: Toru Kimura/Getty Images