Jednym z popularniejszych sposobów na walkę z zabrudzeniami jest czyszczenie stali nierdzewnej octem. Równie dobrze w walce o zachowanie pięknego wyglądu i funkcjonalności naczyń czy urządzeń sprawdzą soda oczyszczona oraz kwasek cytrynowego.
>>> Zobacz także:
- Jak dobrze i szybko umyć okna? Najlepsze sposoby na okna bez smug
- W co pakować żywność, by długo była świeża?
- Jak zdrowo gotować?
Czyszczenie stali nierdzewnej – co się sprawdzi?
Stal nierdzewna (zwana stalą szlachetną) o powłoce chromowanej lub chromowo-niklowej jest odporna na korozję. Jednak stosowanie zbyt agresywnych środków do czyszczenia może naruszyć jej powierzchnię. Podobna sytuacja może się zdarzyć, jeśli używa się nieodpowiednich czyścików. Często dochodzi wtedy do mikrouszkodzeń, które w efekcie niszczą warstwę ochronną. Czyszczenie stali szlachetnej w kuchni obejmuje często usuwanie zabrudzeń z takich urządzeń, jak: okap, czajnik, toster czy kuchenka. W tym celu powinno się używać łagodnych środków. Do czyszczenia stali nierdzewnej świetnie sprawdzi się np. płyn do mycia szyb. Doskonałe efekty da także roztwór octu czy sody oczyszczonej. Czyszczenie okapu lub innych urządzeń, na których widać nieestetyczne ślady po palcach, warto zacząć od przygotowania mieszanki wody z mydłem w płynie. Tłustym plamom zaradzi przetarcie zabrudzeń ściereczką nasączoną spirytusem.
Jeśli chodzi o czyszczenie sztućców ze stali nierdzewnej, to zabrudzenia świetnie usunie mieszanka wody z octem (na 1 litr wody przypadają 2 łyżki sody i 2 łyżki octu spirytusowego), w której umieszcza się je na ok. 15–20 minut. Pomocny jest też roztwór kwasku cytrynowego, który skutecznie usuwa rdzawe zacieki. Inna opcja to przygotowanie pasty do czyszczenia stali nierdzewnej z sody oczyszczonej i soku z cytryny. Po nałożeniu jej na gąbkę należy oczyścić sztućce, a następnie spłukać wodą i wytrzeć do sucha. Co ciekawe, podobne rezultaty daje także stosowanie pasty do zębów.
Do czyszczenia kuchenki gazowej ze stali nierdzewnej trzeba używać delikatnych środków bez drobinek (mogłyby one zarysować powierzchnię). Jeśli zastosowanie płynu do naczyń nie da pożądanych rezultatów, warto sięgnąć po środki o działaniu odtłuszczającym.
Czyszczenie czajnika ze stali nierdzewnej powinno się natomiast zacząć od umycia jego powierzchni ciepłą wodą z dodatkiem płynu do naczyń. Z przypaleniami i osadem świetnie poradzi sobie czyścik wykonany z wełny stalowej. W podobny sposób może odbywać się czyszczenie termosu ze stali nierdzewnej.
Domowe sposoby czyszczenia garnków ze stali nierdzewnej
Czyszczenie garnków ze stali nierdzewnej jest dość proste, jeśli systematycznie się o nie dba. Po każdym użyciu należy umyć je ciepłą wodą z dodatkiem płynu do naczyń. Ważne jest również wytarcie ich do sucha, np. papierowymi ręcznikami, by uniknąć zacieków i osadów. W celu konserwacji garnki można też lekko natłuścić olejem spożywczym.
Czyszczenie stali szlachetnej octem jest jednym z popularniejszych sposobów walki z zabrudzeniami na naczyniach kuchennych. Do tego tanim, bezpiecznym i bardzo skutecznym, więc po takie rozwiązanie sięga wiele osób. Płyn do czyszczenia stali nierdzewnej można przygotować, mieszając wodę z octem w proporcji 20 proc. octu na 80 proc. wody. Nasączoną w nim ściereczką należy delikatnie umyć powierzchnię naczynia. Czyszczenie przypalonych garnków ze stali nierdzewnej nie jest łatwym zadaniem. Robiąc to bez odpowiedniej wiedzy, łatwo można zarysować powierzchnię albo ją odbarwić. Dlatego lepiej nie skrobać zaschniętych resztek jedzenia, tylko je namoczyć i po zmięknięciu usunąć gąbką. Dobry środek do czyszczenia garnków ze stali nierdzewnej to także kwasek cytrynowy, który z kolei pomaga usunąć jasne plamy i rdzę.
Akcesoria i środki do czyszczenia stali nierdzewnej
Profesjonalne środki do czyszczenia zawsze powinny być ostatecznością. Mają one bardzo silne działanie, które w wielu przypadkach nie jest konieczne, dlatego zawsze w pierwszej kolejności zaleca się użycie mniej inwazyjnych metod. Środki do czyszczenia stali nierdzewnej działają agresywnie, więc ich częste stosowanie może naruszać powłokę naczyń czy urządzeń wykonanych ze stali szlachetnej. Do porządków przydadzą się gąbki lub ściereczki z mikrowłókien czy flaneli. Nie wolno używać szorstkich czyścików kuchennych, skrobaków oraz drucianych myjek. Usuwanie rdzy dobrze jest przeprowadzić za pomocą specjalnych sprayów, które ją rozpuszczą. Zabrania się zaś stosowania proszków, które rysują powierzchnię. Szczotki do czyszczenia stali nierdzewnej powinny być wykonane wyłącznie z naturalnego włosia. Do trwałych zabrudzeń, które są oporne na domowe sposoby, warto zastosować specjalne mleczko do czyszczenia stali nierdzewnej.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN