Sztuczny miód a prawdziwy
Sztuczny miód to produkt wytwarzany przez człowieka, najczęściej z syropu cukrowego, glukozy, czasem z dodatkiem aromatów i barwników. Dodaje się do niego sacharozy, cukru trzcinowego, buraczanego, syropu kukurydzianego.
- Miód po oliwie jest jednym z najczęściej fałszowanych produktów w Unii Europejskiej, więc musimy być bardzo wyczuleni, szczególnie że ten sezon na miód się rozpoczyna. Półki się zapełniają i miód sztuczny stoi obok tego miodu prawdziwego. Miód sztuczny to twór człowieka, a prawdziwy - pszczół. Tak najłatwiej można to rozróżnić. Jeśli chcemy sięgnąć po coś, co jest miodem sztucznym, to lepiej sięgnąć po zwykły cukier. Będzie taniej, a właściwości, jeśli w ogóle można mówić o właściwościach, są takie same - tłumaczyła Sylwia Majcher w Dzień Dobry TVN.
Jak odróżnić miód naturalny od sztucznego? Wskazówki Sylwii Majcher
- Nie sugeruj się kolorem.
- Na naturalnym miodzie musi być napis: "Miód pszczeli".
- Jeśli w składzie jest syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, aromaty – to nie jest miód pszczeli.
- Uwaga na napisy typu "produkt miodopodobny" lub "z dodatkiem miodu" – to nie jest naturalny miód
- Nie sugerujmy się ceną. Czytajmy etykiety, bo często ten sztuczny miód może kosztować podobnie do miodu prawdziwego. [...] Często na etykiecie przeczytamy, że to miody wyprodukowane z miodów spoza krajów UE. Na to też zwracajmy uwagę, bo to jest kiepska jakość, nie wiemy do końca, co jest w tym miodzie. Albo mamy mieszankę miodów pochodzących z państw UE, też tego raczej unikajmy. Wybierajmy miody, które mają certyfikaty i które mają konkretnego producenta - poradziła edukatorka ekologiczna.
Syrop z imbiru, czyli "imbirowe love" - przepis Pana Tabletki
- Przepis nazywa się "Imbirowe love" i poleciła mi go znajoma, która pracuje w chórze. Dla osób pracujących głosem to jest bardzo fajna opcja - zachęcił Marcin Korczyk, farmaceuta znany jako "Pan Tabletka".
Składniki:
- imbir – najlepiej bio – do takiego małego słoika wchodzi jakiś +/- 10-centymetrowy kawałek,
- dobry miód (ok. 100 ml) – musi być płynny, więc możesz go lekko rozpuścić w kąpieli wodnej,
- sok z cytryny – duża łyżka,
- kilka goździków, szczypta cynamonu i gwiazdka anyżu – do smaku i wedle upodobań.
Przygotowanie:
- Imbir obierasz i kroisz w cieniutkie plastry.
- Wkładasz do słoika warstwami.
- Wsypujesz przyprawy (możesz dołożyć je pomiędzy warstwy imbiru).
- Zalewasz miodem.
- Odstaw na 2-3 h w temperaturze pokojowej (składniki puszczą w tym czasie sok).
- Dolewasz sok z cytryny.
- Całość mieszasz.
- Zakręcasz i odstawiasz do lodówki. Syrop możesz przechowywać w niej do 7 dni.
Jakie są właściwości syropu przygotowanego przez Pana Tabletkę? Na co jeszcze warto zwrócić uwagę, kupując miód? Co z krystalizacją? Posłuchaj całej rozmowy w wideo zamieszczonym na górze strony.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Czym się charakteryzuje miód z barci? "Bez żadnych chemicznych zanieczyszczeń"
- Niepokojące wyniki testu miodu. Co tak naprawdę jemy?
- Miód majowy, czyli syrop z mniszka lekarskiego. Jak zrobić i jakie ma właściwości?
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło zdjęcia głównego: Metkalova/Getty Images