Jak rozpoznać prawdziwy miód? "Najłatwiej można to rozróżnić"

Jak rozpoznać prawdziwy miód?
Nie daj się nabrać na sztuczny miód
Źródło: Dzień Dobry TVN
Miód jest jednym z najczęściej podrabianych produktów spożywczych. Jak nie dać się oszukać i na co zwrócić uwagę, żeby wybrać jak najlepszy? Jak przygotować zdrowy syrop? O tym porozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z edukatorką ekologiczną Sylwią Majcher i Marcinem Koryczykiem, farmaceutą znanym jako "Pan Tabletka".

Sztuczny miód a prawdziwy

Sztuczny miód to produkt wytwarzany przez człowieka, najczęściej z syropu cukrowego, glukozy, czasem z dodatkiem aromatów i barwników. Dodaje się do niego sacharozy, cukru trzcinowego, buraczanego, syropu kukurydzianego.

- Miód po oliwie jest jednym z najczęściej fałszowanych produktów w Unii Europejskiej, więc musimy być bardzo wyczuleni, szczególnie że ten sezon na miód się rozpoczyna. Półki się zapełniają i miód sztuczny stoi obok tego miodu prawdziwego. Miód sztuczny to twór człowieka, a prawdziwy - pszczół. Tak najłatwiej można to rozróżnić. Jeśli chcemy sięgnąć po coś, co jest miodem sztucznym, to lepiej sięgnąć po zwykły cukier. Będzie taniej, a właściwości, jeśli w ogóle można mówić o właściwościach, są takie same - tłumaczyła Sylwia Majcher w Dzień Dobry TVN.

Jak odróżnić miód naturalny od sztucznego? Wskazówki Sylwii Majcher

  • Nie sugeruj się kolorem.
  • Na naturalnym miodzie musi być napis: "Miód pszczeli".
  • Jeśli w składzie jest syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, aromaty – to nie jest miód pszczeli.
  • Uwaga na napisy typu "produkt miodopodobny" lub "z dodatkiem miodu" – to nie jest naturalny miód

- Nie sugerujmy się ceną. Czytajmy etykiety, bo często ten sztuczny miód może kosztować podobnie do miodu prawdziwego. [...] Często na etykiecie przeczytamy, że to miody wyprodukowane z miodów spoza krajów UE. Na to też zwracajmy uwagę, bo to jest kiepska jakość, nie wiemy do końca, co jest w tym miodzie. Albo mamy mieszankę miodów pochodzących z państw UE, też tego raczej unikajmy. Wybierajmy miody, które mają certyfikaty i które mają konkretnego producenta - poradziła edukatorka ekologiczna.

Syrop z imbiru, czyli "imbirowe love" - przepis Pana Tabletki

- Przepis nazywa się "Imbirowe love" i poleciła mi go znajoma, która pracuje w chórze. Dla osób pracujących głosem to jest bardzo fajna opcja - zachęcił Marcin Korczyk, farmaceuta znany jako "Pan Tabletka".

Składniki:

  • imbir – najlepiej bio – do takiego małego słoika wchodzi jakiś +/- 10-centymetrowy kawałek,
  • dobry miód (ok. 100 ml) – musi być płynny, więc możesz go lekko rozpuścić w kąpieli wodnej,
  • sok z cytryny – duża łyżka,
  • kilka goździków, szczypta cynamonu i gwiazdka anyżu – do smaku i wedle upodobań. 

Przygotowanie:

  1. Imbir obierasz i kroisz w cieniutkie plastry.
  2. Wkładasz do słoika warstwami.
  3. Wsypujesz przyprawy (możesz dołożyć je pomiędzy warstwy imbiru).
  4. Zalewasz miodem.
  5. Odstaw na 2-3 h w temperaturze pokojowej (składniki puszczą w tym czasie sok).
  6. Dolewasz sok z cytryny.
  7. Całość mieszasz.
  8. Zakręcasz i odstawiasz do lodówki. Syrop możesz przechowywać w niej do 7 dni.

Jakie są właściwości syropu przygotowanego przez Pana Tabletkę? Na co jeszcze warto zwrócić uwagę, kupując miód? Co z krystalizacją? Posłuchaj całej rozmowy w wideo zamieszczonym na górze strony.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości