Jak producenci oszukują nas na żywności?
Z danych zebranych w Food Fraud Database (to stale aktualizowana baza, gdzie zbierane są wszystkie oszustwa, których dopuszcza się branża spożywcza) wynika, że jednym z najczęściej podrabianych produktów jest miód. Co ciekawe, może być on fałszowany na dwa sposoby. Pierwszy z nich polega na dodaniu do miodu syropu cukrowego lub odrobiny barwnika. Paradoksalnie takie praktyki są absolutnie legalne, pod warunkiem, że producent zamieści na opakowaniu informację o takim dodatku.
Porady dietetyków
Drugi sposób fałszowania to mieszanie ze sobą dwóch produktów - dobrej klasy z pseudo miodem, który został odfiltrowany i pozbawiony wartości smakowych. Bardzo często producenci zamieszczają na etykiecie informacje, że miód jest najwyższej jakości. Tym samym byle jaki produkt sprzedają po znacznie zawyżonej cenie.
Które produkty są fałszowane przez producentów?
Obok miodu na podium wśród najczęściej fałszowanych produktów znalazły się jeszcze oliwa z oliwek oraz mleko. W przypadku tej pierwszej wytwórcy mieszają ją z tańszymi olejami roślinnymi. Aby nadać swoim produktom charakterystyczny zielonkawy odcień, dodają do swojego produkty różnego rodzaju barwniki. Jednym z częściej wykorzystywanych jest chlorofil.
W przypadku mleka - nieuczciwi producenci mieszają je z wodą lub dodają do niego substancje konserwujące. Warto dodać, że fałszowane jest nie tylko mleko krowie, ale także kozie czy owcze.
Dodatkowo uważać należy na mieloną oraz rozpuszczalną kawę (bardzo często obok ziaren kawy znajduje się w niej m.in. zmielone kukurydza, młody jęczmień, czy soja), czy sok pomarańczowy (zazwyczaj jest rozcieńczany, dosładzany, doprawiany sztucznymi barwnikami, które nadają mu właściwy kolor).
Więcej na temat tego, jak oszukuje się konsumentów i podrabia żywność można znaleźć w dokumencie "Fałszerze żywności". Materiał jest dostępny na platformie TVN24 GO.
Zobacz także:
- Jak jeść mangostan? Co to za owoc i jakie ma właściwości?
- "Dzieci chcą jeść, tylko czasami napotykają różne trudności". Jak poradzić sobie z niejadkiem?
- Lody mogą poprawić pracę mózgu i procesy myślowe? Zjedzone o odpowiedniej porze - tak
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło: businessinsider.com.pl/bezpieczenstwozywnosci.wip.pl/treehugger.com/
Źródło zdjęcia głównego: Alexthq/Getty Images