Jak nie dać się nabrać i rozpoznać prawdziwy miód? "To najczęściej fałszowane produkty"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Miód miodowi nie równy
Miód miodowi nie równy
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Choroby, które dostajemy w spadku
Choroby, które dostajemy w spadku
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Turbo miody na turbo zdrowie!
Turbo miody na turbo zdrowie!
Zdrowie rodziny na talerzu
Zdrowie rodziny na talerzu
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Chodzenie na zdrowie
Chodzenie na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego
Dlaczego niektóre miody są jaśniejsze, a inne ciemniejsze? Jak rozpoznać, z jaką odmianą mamy do czynienia i czy w ogóle miód jest prawdziwy? Wszelkie wątpliwości rozwiała w Dzień Dobry TVN dietetyk Ania Radowicka.

Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Miód to jeden z najzdrowszych zamienników cukru. Idealnie nadaje się do ciast, naleśników, słodko-słonych dań, a także jesiennej, rozgrzewającej herbaty. Grunt to jednak sprawdzony produkt dobrej jakości. I tu zaczynają się schody, bowiem na sklepowych półkach znajdziemy wiele propozycji, które nie do końca odpowiadają temu, czego naprawdę szukamy. Jak zatem odróżnić miód prawdziwy od tego wytwarzanego sztucznie w fabryce?

Różnice widoczne są gołym okiem. Sztucznie wytwarzany produkt zawsze ma idealnie gładką konsystencję, jest lejący się i właściwie nigdy nie dochodzi do krystalizacji. Brak w nim też charakterystycznych dla prawdziwego miodu grudek. Naturalny miód z czasem ulega krystalizacji, a na powierzchni można zauważyć biały nalot. Po dodaniu do wody, opada na dno, a jego sztuczny odpowiednik rozpuszcza się niemal natychmiast.

W domu dla pewności możemy przeprowadzić także test zapałki. Wystarczy zanurzyć jej główkę w masie, a następnie spróbować ją zapalić. Jeśli zapałka się nie zapali, oznacza to, że miód jest sztuczny. Z kolei otrzymanie płomienia po tym zabiegu świadczy o naturalnym pochodzeniu produktu.

- Druga metoda na sprawdzenie. Jeżeli weźmiemy łyżeczkę miodu sztucznego, włożymy go do wody, ten miód się rozpuści bez mieszania. Miód prawdziwy powinien osadzić się na dno i w takiej postaci pozostać. Polecam w domu to sprawdzić - mówiła dietetyczka Ania Radowicka.

Jak czytać etykiety na miodzie?

Dobry konsument to świadomy konsument. W sklepach warto więc wyrobić sobie nawyk czytania etykiet. Niestety producenci lubią pod przykrywką wielkich szyldów ukryć kilka ważnych informacji. Faktem jest też to, że miody należą do najczęściej fałszowanych produktów spożywczych. Często dodaje się do nich sacharozę, skrobię, syrop ziemniaczany czy melasę. Na co więc zwracać uwagę, by nie nacinać się na sztuczne i niezdrowe produkty?

Na etykietach sztucznych miodów musi być wyraźnie zaznaczona informacja, że miód jest sztuczny – już w samej nazwie. Ponadto złudzeń nie pozostawia także lista składników. Znajdziemy w niej: cukier inwertowany, syrop skrobiowy, kwas cytrynowy, regulator kwasowości, aromat miodowy. Trzeba jednak dodać, że sztuczny miód kusi ceną. Podczas gdy ten prawdziwy kosztuje min. 30 zł za kilogram, ten sam słoik gorszego zamiennika kupimy za 10 zł.

A jak podchodzić do koloru miodu?

- Kolor uzależniony jest od nektaru i krystalizacji. Możemy dzięki temu ocenić też, kiedy ten miód był zbierany przez pszczoły. W pierwszym okresie wiosenno-letnim mamy jaśniejsze miody, we wrześniu ciemniejsze - tłumaczyła gościni Dzień Dobry TVN.

Rodzaje miodów i ich zastosowanie

Trudno wymienić wszystkie rodzaje miodu naturalnego, bo jest ich naprawdę sporo, a pszczelarze wciąż oferują nowości. Jednymi z najciekawszych z pewnością są: miód bergamotowy, eukaliptusowy, kasztanowy, kolendrowy, koniczynowy, mandarynkowy, rozmarynowy, lawendowy, tymiankowy, mniszkowy. Skupmy się jednak na klasykach i ich zastosowaniu

Miód spadziowy – ma działanie antyseptyczne, przeciwzapalne, wykrztuśne oraz przeciwmiażdżycowe. Odtruwa organizm, wspomaga układ nerwowy, pomaga leczyć anemię, astmę i redukuje kamień nazębny.

Miód gryczany - wykazuje działanie antybiotyczne.

Miód wielokwiatowy  - redukuje próchnicę, wzmacnia odporność, wspiera układ pokarmowy.

Miód rzepakowy - zapobiega nadciśnieniu i łagodzi choroby oraz oparzenia skóry.

- Miód to nie jest tylko cukier i woda. To są witaminy z grupy B, składniki mineralne, potas, magnes, fosfor, wapń. Możemy wiele wartości w nim znaleźć. Trzeba uważać, żeby nie doprowadzać miodu do temperatury powyżej 40 stopni - podsumowała dietetyczka.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Nastazja Bloch

Źródło zdjęcia głównego: DDTVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości