Chilli sin carne, czyli pyszny obiad w wersji wegetariańskiej. Wypróbuj nasze przepisy!

Chilli sin carne
Fot. invizbk / Getty Images
Chilli sin carne to wegetariańska odsłona słynnej potrawy chilli con carne. Ta propozycja jest niezwykle sycąca, oczywiście pod warunkiem, że wybierzemy odpowiednie warzywa. Doskonałym pomysłem będzie przyrządzenie chilli sin carne z użyciem roślin strączkowych.

Dobrą bazą może być np. czerwona fasolka, soczewica lub ciecierzyca. Potrawkę można podawać z chlebem, makaronem lub ryżem. Zobacz nasze przepis na chilli sin carne i wybierz ten, który najbardziej trafia w twój gust!

Chilli sin carne z fasolą

To najprostsza wersja tego pysznego dania.

Składniki:

· 2 puszki czerwonej fasoli,

· czerwona cebulka,

· puszka pomidorów,

· żółta papryka,

· pół łyżeczki słodkiej papryki,

· łyżeczka sproszkowanej papryczki chilli,

· kilka kropel octu balsamicznego,

· pół łyżeczki cukru,

· garść kolendry,

· limonka,

· odrobina oleju do smażenia,

· sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Cebulę i paprykę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić przez ok. 10 minut. Następnie dodać pomidory i fasolę, posypać cukrem i chilli. Dolać ocet balsamiczny. Dusić co najmniej godzinę, do momentu zgęstnienia sosu. Na koniec jeszcze raz doprawić solą i pieprzem. Posiekać kolendrę i posypać nią gotowe danie. Przed podaniem pokroić na ćwiartki limonkę i skropić porcję chilli sokiem z jednego kawałka owocu.

Chilli sin carne - przepis z ciecierzycą

Chilli sin carne z ciecierzycą to doskonałe źródło białka, również dla osób na diecie bezmięsnej.

Składniki:

· 2 puszki pomidorów,

· szklanka ciecierzycy,

· 2 ząbki czosnku,

· czerwona cebula,

· zielona papryka,

· bakłażan,

· pęczek kolendry,

· łyżeczka sproszkowanej papryczki chilli,

· odrobina oleju do smażenia,

· pieprz i sól.

Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczyć przez noc. Potem opłukać i gotować, aż zmięknie przez ok. pół godziny. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Paprykę wydrążyć i pokroić w kostkę. Bakłażana umyć i pokroić na drobne kawałki, a następnie podsmażać do momentu, gdy zmięknie. Przełożyć do miseczki. Następnie podsmażyć czosnek i cebulę. Gdy cebulka się zeszkli, dodać paprykę i przyprawy. Kiedy papryka będzie miękka, dodać resztę składników i dusić przez ok. 30-60 minut. Danie doskonale smakuje podawane z ryżem.

Chilli sin carne z soczewicą

Tę pyszną potrawę można również przyrządzić w wersji z soczewicą. Takie wegańskie danie powinno przypaść do gustu nawet tym, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie obiadu bez mięsa.

Składniki:

· 3 szklanki soczewicy,

· puszka kukurydzy konserwowej,

· czerwona papryka,

· 2 puszki pomidorów,

· cebula,

· 2 ząbki czosnku,

· 2 łyżeczki kuminu,

· 2 łyżeczki sproszkowanej papryczki chilli,

· limonka,

· odrobina oleju do smażenia,

· sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować. Cebulę i czosnek drobno posiekać, a paprykę wydrążyć i pokroić w kostkę. Poddusić cebulkę i dodać czosnek. Dodać pomidory i przyprawy. Dusić przez ok. 10-15 minut, po czym dokładnie zblendować. Masę przełożyć na patelnię, dodać paprykę i soczewicę. Kukurydzę przełożyć do sitka, opłukać, odsączyć i dołożyć na patelnię. Na koniec zdjąć potrawkę z ognia i skropić sokiem z limonki. Można podawać z ryżem lub makaronem.

Chilli con carne z tofu

Taki przepis na chilli sin carne jest chyba najbardziej oryginalny i z pewnością zadziwi gości czy domowników.

Składniki:

· puszka pomidorów,

· 200 g tofu,

· puszka kukurydzy,

· puszka czerwonej fasoli,

· czerwona cebulka,

· 2 ząbki czosnku,

· łyżeczka papryczki chilli,

· olej do smażenia,

· 2 łyżeczki słodkiej papryki,

· odrobina kolendry,

· pieprz i sól.

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek starannie posiekać. Tofu dokładnie rozgnieść i całość podsmażyć na oleju. Fasolę i kukurydzę przełożyć do sitka, opłukać i odcedzić. Potem dodać je na patelnię razem z pomidorami z puszki. Smażyć ok. 15 minut. Doprawić do smaku słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Przystroić posiekaną drobno kolendrą. Chilli sin carne z tofu można jeść samo lub z ryżem.

Chilli sin carne z batatem

Chilli sin carne w tej odsłonie bazuje na fasoli, jednak to bataty zapewnią mu wyjątkowy smak .

Składniki:

· puszka czerwonej fasoli,

· 2 puszki pomidorów,

· 1 cukinia,

· 1 batat (ok. 0,5 kg),

· czerwona papryka,

· 2 łyżeczki cukru,

· łyżeczka suszonego tymianku,

· łyżeczka sproszkowanej papryczki chilli,

· czerwona cebula,

· 2 ząbki czosnku,

· olej do smażenia,

· sól i pieprz.

Przygotowanie:

Cukinię i batata obrać. Następnie posiekać je drobno, tak samo cebulę, czosnek oraz umytą i wydrylowaną paprykę. Fasolę z puszki przełożyć do durszlaka, opłukać i odsączyć. Na patelnię wlać olej i podsmażyć czosnek i cebulę. Potem dodać pokrojone warzywa i lekko je zrumienić. Dodać pomidory i doprawić pieprzem, solą, tymiankiem, słodką i ostrą papryką. Gdy powstały sos lekko się zredukuje, wrzucić fasolkę i ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Taka potrawa doskonale smakuje sama, bez żadnych dodatków, warto jednak podawać ją z odrobiną kwaśnej śmietany i świeżych ziół.

Chilli sin carne to świetna alternatywa nie tylko dla wegetarian, lecz także dla osób ciekawych nowych smaków. Wypróbuj nasze przepisy, a z pewnością jeszcze nie raz sięgniesz po to pyszne danie!

Zobacz film: Kotlet mielony. Źródło Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości