Dobrą bazą może być np. czerwona fasolka, soczewica lub ciecierzyca. Potrawkę można podawać z chlebem, makaronem lub ryżem. Zobacz nasze przepis na chilli sin carne i wybierz ten, który najbardziej trafia w twój gust!
Chilli sin carne z fasolą
To najprostsza wersja tego pysznego dania.
Składniki:
· 2 puszki czerwonej fasoli,
· czerwona cebulka,
· puszka pomidorów,
· żółta papryka,
· pół łyżeczki słodkiej papryki,
· łyżeczka sproszkowanej papryczki chilli,
· kilka kropel octu balsamicznego,
· pół łyżeczki cukru,
· garść kolendry,
· limonka,
· odrobina oleju do smażenia,
· sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Cebulę i paprykę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić przez ok. 10 minut. Następnie dodać pomidory i fasolę, posypać cukrem i chilli. Dolać ocet balsamiczny. Dusić co najmniej godzinę, do momentu zgęstnienia sosu. Na koniec jeszcze raz doprawić solą i pieprzem. Posiekać kolendrę i posypać nią gotowe danie. Przed podaniem pokroić na ćwiartki limonkę i skropić porcję chilli sokiem z jednego kawałka owocu.
Chilli sin carne - przepis z ciecierzycą
Chilli sin carne z ciecierzycą to doskonałe źródło białka, również dla osób na diecie bezmięsnej.
Składniki:
· 2 puszki pomidorów,
· szklanka ciecierzycy,
· 2 ząbki czosnku,
· czerwona cebula,
· zielona papryka,
· bakłażan,
· pęczek kolendry,
· łyżeczka sproszkowanej papryczki chilli,
· odrobina oleju do smażenia,
· pieprz i sól.
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć przez noc. Potem opłukać i gotować, aż zmięknie przez ok. pół godziny. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Paprykę wydrążyć i pokroić w kostkę. Bakłażana umyć i pokroić na drobne kawałki, a następnie podsmażać do momentu, gdy zmięknie. Przełożyć do miseczki. Następnie podsmażyć czosnek i cebulę. Gdy cebulka się zeszkli, dodać paprykę i przyprawy. Kiedy papryka będzie miękka, dodać resztę składników i dusić przez ok. 30-60 minut. Danie doskonale smakuje podawane z ryżem.
Chilli sin carne z soczewicą
Tę pyszną potrawę można również przyrządzić w wersji z soczewicą. Takie wegańskie danie powinno przypaść do gustu nawet tym, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie obiadu bez mięsa.
Składniki:
· 3 szklanki soczewicy,
· puszka kukurydzy konserwowej,
· czerwona papryka,
· 2 puszki pomidorów,
· cebula,
· 2 ząbki czosnku,
· 2 łyżeczki kuminu,
· 2 łyżeczki sproszkowanej papryczki chilli,
· limonka,
· odrobina oleju do smażenia,
· sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować. Cebulę i czosnek drobno posiekać, a paprykę wydrążyć i pokroić w kostkę. Poddusić cebulkę i dodać czosnek. Dodać pomidory i przyprawy. Dusić przez ok. 10-15 minut, po czym dokładnie zblendować. Masę przełożyć na patelnię, dodać paprykę i soczewicę. Kukurydzę przełożyć do sitka, opłukać, odsączyć i dołożyć na patelnię. Na koniec zdjąć potrawkę z ognia i skropić sokiem z limonki. Można podawać z ryżem lub makaronem.
Chilli con carne z tofu
Taki przepis na chilli sin carne jest chyba najbardziej oryginalny i z pewnością zadziwi gości czy domowników.
Składniki:
· puszka pomidorów,
· 200 g tofu,
· puszka kukurydzy,
· puszka czerwonej fasoli,
· czerwona cebulka,
· 2 ząbki czosnku,
· łyżeczka papryczki chilli,
· olej do smażenia,
· 2 łyżeczki słodkiej papryki,
· odrobina kolendry,
· pieprz i sól.
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek starannie posiekać. Tofu dokładnie rozgnieść i całość podsmażyć na oleju. Fasolę i kukurydzę przełożyć do sitka, opłukać i odcedzić. Potem dodać je na patelnię razem z pomidorami z puszki. Smażyć ok. 15 minut. Doprawić do smaku słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Przystroić posiekaną drobno kolendrą. Chilli sin carne z tofu można jeść samo lub z ryżem.
Chilli sin carne z batatem
Chilli sin carne w tej odsłonie bazuje na fasoli, jednak to bataty zapewnią mu wyjątkowy smak .
Składniki:
· puszka czerwonej fasoli,
· 2 puszki pomidorów,
· 1 cukinia,
· 1 batat (ok. 0,5 kg),
· czerwona papryka,
· 2 łyżeczki cukru,
· łyżeczka suszonego tymianku,
· łyżeczka sproszkowanej papryczki chilli,
· czerwona cebula,
· 2 ząbki czosnku,
· olej do smażenia,
· sól i pieprz.
Przygotowanie:
Cukinię i batata obrać. Następnie posiekać je drobno, tak samo cebulę, czosnek oraz umytą i wydrylowaną paprykę. Fasolę z puszki przełożyć do durszlaka, opłukać i odsączyć. Na patelnię wlać olej i podsmażyć czosnek i cebulę. Potem dodać pokrojone warzywa i lekko je zrumienić. Dodać pomidory i doprawić pieprzem, solą, tymiankiem, słodką i ostrą papryką. Gdy powstały sos lekko się zredukuje, wrzucić fasolkę i ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Taka potrawa doskonale smakuje sama, bez żadnych dodatków, warto jednak podawać ją z odrobiną kwaśnej śmietany i świeżych ziół.
Chilli sin carne to świetna alternatywa nie tylko dla wegetarian, lecz także dla osób ciekawych nowych smaków. Wypróbuj nasze przepisy, a z pewnością jeszcze nie raz sięgniesz po to pyszne danie!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN