Piernik z żurawiną i ciasteczka piernikowe. Przygotuj je według prostych przepisów

Pierniczki
Fot. Istetiana/ getty images
Przepis na piernik i pierniczki świąteczne nie musi być trudny. Ten rodzaj słodkości to obowiązkowe pozycje na świątecznym stole. Ich przygotowanie nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych, a dekorowanie wypieków przyniesie wiele radości również dzieciom. Przygotuj świąteczne słodkości według sprawdzonych przepisów.

Kruche ciasteczka piernikowe - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 650 g mąki pszennej,
    • 1 kostka margaryny 250 g,
      • 200 g cukru pudru,
        • 250 g miodu,
          • 4 żółtka,
            • 1 jajko,
              • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
                • 40 g przyprawy do pierników,
                  • ewentualnie łyżeczka kakao.

                    Składniki na lukier:

                    • 2 szklanki cukru pudru,
                      • 2 białka jajka.

                        Sposób przygotowania:

                        Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski i wymieszaj mikserem. Następnie przełóż całość na stół i szybko zagnieć na gładkie ciasto. Zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj na podsypanym mąką stole. Placek powinien mieć 4 milimetry grubości. Foremkami powycinaj pierniczki. Piecz w 180ºC przez około 10 minut. Cukier puder utrzyj z białkami na gęsty lukier i udekoruj nim wystudzone pierniczki.

                        Zobacz wideo: Piernikowe miasteczko w Gliwicach. Rekordowa makieta ma 80 metrów kwadratowych

                        Piernik z żurawiną - przepis krok po kroku

                        Składniki na ciasto:

                        • 450 g mąki pszennej,
                          • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
                            • 2 łyżki kakao,
                              • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
                                • 250 ml mleka,
                                  • 1 kostka margaryny 250 g,
                                    • 150 g miodu,
                                      • 1 opak. przyprawy do pierników,
                                        • 3 jaja,
                                          • 1 opak. konfitury żurawinowej,
                                            • 120 g orzechów włoskich,
                                              • 50 g margaryny do smarowania tortownicy,
                                                • 2 łyżki bułki tartej do formy.

                                                  Składniki na polewę:

                                                  • 150 ml śmietanki 30%,
                                                    • tabliczka gorzkiej czekolady (200 g).

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sito do miski. Orzechy przebierz i podziel na ćwiartki. W garnuszku roztop margarynę z cukrem i miodem, dodaj przyprawę do pierników. Zdejmij z ognia i wymieszaj z mlekiem i sodą. Do suchych składników w misce wlej płynne i wymieszaj mikserem. Następnie dodaj jajka i konfiturę żurawinową, jeszcze raz wymieszaj. Na koniec wsyp orzechy. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm i piecz około 60 minut w temperaturze 180 st. C lub do tzw. suchego patyczka. Wystudź.

                                                      Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej śmietankę z margaryną, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż otrzymana masa będzie gładka i lśniąca. Lekko przestudź. 6. Wystudzone ciasto polej polewą czekoladową, a gdy ta lekko zastygnie udekoruj ciasto rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą polewą, żurawiną, cukrowymi gwiazdkami i rozmarynem.

                                                      Ciekawostki na temat piernika

                                                      Czy wiesz, że w Gliwicach (woj. śląskie) powstała największa na świecie makieta z piernika? Projekt nawiązuje do XIV-wiecznej tradycji przygotowywania piernika na Śląsku. Makieta stanowi całe piernikowe miasteczko. Do jego wytworzenia wykorzystano tonę ciasta i setki kilogramów innych produktów potrzebnych do wypieczenia piernika. Wszystkie elementy były wycinane ręcznie przez zespół złożony z trzydziestu artystów-modelarzy. Słodką wystawę można podziwiać do końca stycznia.

                                                      Nasze miasto z piernika, to prawdziwe miasto, w którym znajduje się kościół, zamek królewski, pałac, liczne kamieniczki, a także 237 domków, wokół których jeżdżą dwa czekoladowe pociągi pozdrawiane przez setki piernikowych ludzików

                                                      – opowiada Paulina Zagórska, menadżer gliwickiego „Kolejkowa”.

                                                      Zobacz także:

                                                      Autor: Adrian Adamczyk

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości