Makowiec drożdżowy to tradycyjne ciasto, które od lat gości na polskich stołach w czasie Wielkanocy lub Bożego Narodzenia. Tradycyjny makowiec zawijany wzbogacony skórką pomarańczy to dla wielu osób smak dzieciństwa.
Makowiec – propozycje podania
Specjał, w którego przyrządzaniu mistrzyniami są nasze mamy i babcie coraz częściej pojawia się w innych odsłonach – makowiec w formie kruchych ciasteczek, podany na cieście francuskim lub w formie makowego tortu. Idealnie komponuje się z kawą, mlekiem lub podany w towarzystwie mocniejszych alkoholi, głównie likierów jajecznych. Makowiec z gotowej masy makowej to szybki i prosty sposób na aromatyczne, niedzielne ciasto, które może być pysznym deserem na spotkania ze znajomymi lub rodziną.
Tradycyjny przepis na makowiec zawijany to wyzwanie dla osób początkujących, dopiero rozpoczynających swoją przygodę z domowym cukiernictwem. Idealnym wyborem będzie więc makowiec na kruchym cieście z gotową masą makową. To receptura, z którą poradzi sobie każdy.
Szybkie i proste przepisy na makowiec sprawdzą się do zrobienia codziennego deseru lub małego urodzinowego ciasta dla znajomych. Jednym z najbardziej popularnych i prostych do przygotowania jest makowiec japoński, który jest makowcem bez ciasta.
Makowiec z jabłkami z gotowej masy makowej - przepis krok po kroku
Składniki:
- 250 g gotowej masy makowej,
- 300 g soczystych jabłek,
- 250 g cukru pudru,
- 6 łyżek kaszy manny,
- 120 g masła,
- 6 jajek,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- olejek migdałowy.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Oddzielić żółtka od białek. Następnie żółtka utrzeć z cukrem pudrem i masłem na jednolitą masę.
- Stopniowo dodawać kaszę mannę, masę makową, proszek do pieczenia i jabłka.
- Na koniec wlać kilka kropel olejku migdałowego. Wszystko dokładnie połączyć.
- W osobnej misce ubić na sztywno białka. Następnie za pomocą drewnianej łyżki delikatnie wprowadzić do ciasta i delikatnie połączyć składniki. Przygotowane ciasto wyłożyć do okrągłej formy o średnicy 24 cm, wcześniej wysmarowanej odrobiną masła.
- Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około godziny.
- Upieczone ciasto wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Górę makowca można oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
Makowiec na kruchym spodzie i z ciasta francuskiego - przepis krok po kroku
Składniki:
- 300 g przesianej mąki pszennej,
- 250 g masła,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 3 duże żółtka,
- 80 g cukru pudru,
- 1 kg masy makowej,
- pół szklanki posiekanej suszonej żurawiny,
- 2 łyżki skórki pomarańczy,
- 3 białka,
- 2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Mąkę połączyć z masłem, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wszystko dokładnie wyrabiać na jednolitą masę.
- Dodać żółtka i dalej wyrabiać.
- Przygotowane ciasto zawinąć i odłóżyć do lodówki na godzinę do schłodzenia.
- Do gotowej masy makowej dodać żurawinę, skórkę pomarańczową, sok z cytryny i bułkę tartą. Wszystko połączyć.
- W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę. Za pomocą drewnianej łyżki dodawać ją do masy makowej, delikatnie mieszając.
- Po godzinie wyjąć schłodzone ciasto i zetrzeć je tarką o dużych oczkach na wysmarowaną masłem blachę o średnicy 25 cm.
- Na gotowy spód wylać masę makową.
- Formę wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 40 minut.
- Podawać po ostudzeniu.
Przygotowane kruche ciasto można również wykorzystać do stworzenia makowca na kruchym cieście z kruszonką. Wówczas na wylaną masę makową również trzeba zetrzeć ciasto tarką o dużych oczkach.
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej na cieście francuskim - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 plastry ciasta francuskiego XXL,
- 250 g gotowej masy makowej,
- garść posiekanych rodzynek.
Sposób przygotowania:
- Schłodzone ciasto francuskie ułożyć na stole i na jego całej powierzchni (zachowując 1 cm wolnego miejsca na brzegach) równomiernie rozprowadzić masę makową.
- Następnie zawinąć ciasto w ciasny rulon.
- Pokroić rulon na ciastka o szerokości 1,5 cm. Układać je płasko na blasze.
- Wierzch ciastek posypać posiekanymi rodzynkami.
- Gotowe ciastka wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 20 minut, aż ciasto francuskie zwiększy swoją objętość.
- Podawać po ostudzeniu.
Sprawdź też przepis Piotra Kucharskiego na ucierany, japoński i kranz makowiec: Wigilijny makowiec według przepisu Piotra Kucharskiego
Zobacz także:
- Dżem i konfitura z pomarańczy - prosty i pyszny przepis
- Odrywaniec, czyli cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania
- Pierniczki na święta– pyszne i kolorowe. Najlepsze przepisy i wskazówki
Autor: Adrian Adamczyk