Tych, którzy mają wyrzuty sumienia, jedząc słodkości, informujemy, że makowiec jest całkiem zdrowym deserem. Mak sam w sobie jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych – zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6, kwas foliowy), wapń, magnez, cynk, żelazo, fosfor, potas i selen. Jest także źródłem niezwykle korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika.
Makowiec japoński – co to takiego?
W makowcu najsmaczniejsze jest nadzienie z masy makowej, a ten japoński jest specyficzny – bardzo miękki, wilgotny, rozpływający się w ustach. Przygotowuje się go właściwie bez ciasta, z samej kremowej masy makowej.
Sama nazwa “makowiec po japońsku” ma niewiele wspólnego z Japonią, z pewnością nie ma japońskiego rodowodu. Przepisy na makowiec japoński pojawiły się już w książkach kucharskich z czasów PRL. Był znany także jako japoński makowiec z jabłkami.
W japońskich książkach kucharskich też pojawia się makowiec, ale raczej w jego tradycyjnym wydaniu, czyli jako rolada z makiem.
Makowiec japoński – sprawdzone przepisy
Jednym z pomysłów na japoński makowiec z jabłkami jest przepis, w którym istotne są bakalie i dużo soczystych jabłek. W przeciwieństwie do klasycznej drożdżowej strucli z makiem to ciasto nie wysycha i zawsze jest wilgotne.
Aby przygotować makowiec japoński z gotowej masy makowej , potrzebne będą:
· kostka masła,
· puszka masy makowej,
· jabłka,
· 9 jajek,
· kasza manna,
· proszek do pieczenia,
· cukier,
· rodzynki,
· migdały i orzechy (lub dowolne ulubione bakalie),
· skórka pomarańczowa,
· olejek migdałowy.
Do polewy należy przygotować: masło, kakao, mleko, cukier puder.
Opcjonalnie: orzechy włoskie oraz wiórki kokosowe do posypania ciasta.
Sposób przygotowania:
1. Żółtka utrzeć z cukrem i miękkim masłem.
2. Dodać puszkę masy makowej i proszek do pieczenia.
3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Odcisnąć nadmiar soku. Dodać owoce do masy makowej wraz z kaszą manną i wymieszać.
4. Białka ubić na sztywną pianę
5. Dodać je wraz z bakaliami do masy. Wymieszać, dodać olejek migdałowy.
6. Gotową masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około godziny.
7. W tym czasie przygotować polewę (rozpuścić składniki w rondlu), a następnie polać nią gotowe ciasto
8. Posypać wiórkami lub posiekanymi orzechami
Innym pomysłem na pyszne ciasto jest wegański makowiec japoński z jabłkami . Na jego zrobienie wystarczy około 30 minut.
Potrzebne będą następujące składniki :
· banany,
· sok z cytryny,
· olej kokosowy,
· jabłko,
· masa makowa,
· mąka ziemniaczana,
· ekstrakt lub olejek migdałowy albo waniliowy,
· proszek do pieczenia.
Do polewy: gorzka czekolada, mleko kokosowe, bakalie.
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
2. Zblendować banany i sok z cytryny.
3. W małym rondelku rozpuścić olej kokosowy.
4. Jabłko zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny.
5. Do miski z bananami dodać rozpuszczony tłuszcz, starte jabłko i wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać i przełożyć masę do formy.
6. Piec około 45 minut.
7. Przygotować polewę (rozpuszczając składniki w rondelku) i polać nią gotowe ciasto
Przygotowując wegański makowiec japoński , warto pamiętać, że mleko kokosowe można zastąpić dowolnym innym mlekiem roślinnym. Dobrze jest też sprawdzić konsystencję gotowej masy makowej – jeśli jest zbyt sucha, można dodać olej kokosowy.
A oto jeszcze jeden ekspresowy i łatwy przepis na japoński makowiec z jabłkami .
Potrzebne składniki:
· gotowa masa makowa,
· 3–4 jabłka,
· jajka (białka i żółtka osobno),
· kasza manna,
· proszek do pieczenia,
· ewentualnie cukier lub miód do smaku.
Przygotowanie:
1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, a następnie dodać do masy makowej.
2. Wymieszać masę z proszkiem do pieczenia, kaszą manną i żółtkami.
3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.
4. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia
5. Piec około 55–60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.
6. Po ostudzeniu można udekorować makowiec lukrem, polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Warto pamiętać, że masę makową możemy także przygotować sami – będzie to odrobinę bardziej czasochłonne, ale na pewno zdrowsze. Łatwiej też dopasujemy jej konsystencję i słodkość do własnych preferencji.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN