Makowiec japoński jest prosty w przygotowaniu i wyjątkowo smaczny. Zachwyci nawet tych, którzy nie przepadają za tradycyjnym makowcem. Choć to ciasto kojarzy się głównie z Bożym Narodzeniem, makowiec po japońsku jest nieco inny i sprawdzi się na każdą okazję.

Tych, którzy mają wyrzuty sumienia, jedząc słodkości, informujemy, że makowiec jest całkiem zdrowym deserem. Mak sam w sobie jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych – zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6, kwas foliowy), wapń, magnez, cynk, żelazo, fosfor, potas i selen. Jest także źródłem niezwykle korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika.

Makowiec japoński – co to takiego?

W makowcu najsmaczniejsze jest nadzienie z masy makowej, a ten japoński jest specyficzny – bardzo miękki, wilgotny, rozpływający się w ustach. Przygotowuje się go właściwie bez ciasta, z samej kremowej masy makowej.

Sama nazwa “makowiec po japońsku” ma niewiele wspólnego z Japonią, z pewnością nie ma japońskiego rodowodu. Przepisy na makowiec japoński pojawiły się już w książkach kucharskich z czasów PRL. Był znany także jako japoński makowiec z jabłkami.

W japońskich książkach kucharskich też pojawia się makowiec, ale raczej w jego tradycyjnym wydaniu, czyli jako rolada z makiem.

Makowiec japoński – sprawdzone przepisy

Jednym z pomysłów na japoński makowiec z jabłkami jest przepis, w którym istotne są bakalie i dużo soczystych jabłek. W przeciwieństwie do klasycznej drożdżowej strucli z makiem to ciasto nie wysycha i zawsze jest wilgotne.

Aby przygotować makowiec japoński z gotowej masy makowej , potrzebne będą:

· kostka masła,

· puszka masy makowej,

· jabłka,

· 9 jajek,

· kasza manna,

· proszek do pieczenia,

· cukier,

· rodzynki,

· migdały i orzechy (lub dowolne ulubione bakalie),

· skórka pomarańczowa,

· olejek migdałowy.

Do polewy należy przygotować: masło, kakao, mleko, cukier puder.

Opcjonalnie: orzechy włoskie oraz wiórki kokosowe do posypania ciasta.

Sposób przygotowania:

1. Żółtka utrzeć z cukrem i miękkim masłem.

2. Dodać puszkę masy makowej i proszek do pieczenia.

3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Odcisnąć nadmiar soku. Dodać owoce do masy makowej wraz z kaszą manną i wymieszać.

4. Białka ubić na sztywną pianę

5. Dodać je wraz z bakaliami do masy. Wymieszać, dodać olejek migdałowy.

6. Gotową masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około godziny.

7. W tym czasie przygotować polewę (rozpuścić składniki w rondlu), a następnie polać nią gotowe ciasto

8. Posypać wiórkami lub posiekanymi orzechami

Innym pomysłem na pyszne ciasto jest wegański makowiec japoński z jabłkami . Na jego zrobienie wystarczy około 30 minut.

Potrzebne będą następujące składniki :

· banany,

· sok z cytryny,

· olej kokosowy,

· jabłko,

· masa makowa,

· mąka ziemniaczana,

· ekstrakt lub olejek migdałowy albo waniliowy,

· proszek do pieczenia.

Do polewy: gorzka czekolada, mleko kokosowe, bakalie.

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.

2. Zblendować banany i sok z cytryny.

3. W małym rondelku rozpuścić olej kokosowy.

4. Jabłko zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny.

5. Do miski z bananami dodać rozpuszczony tłuszcz, starte jabłko i wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać i przełożyć masę do formy.

6. Piec około 45 minut.

7. Przygotować polewę (rozpuszczając składniki w rondelku) i polać nią gotowe ciasto

Przygotowując wegański makowiec japoński , warto pamiętać, że mleko kokosowe można zastąpić dowolnym innym mlekiem roślinnym. Dobrze jest też sprawdzić konsystencję gotowej masy makowej – jeśli jest zbyt sucha, można dodać olej kokosowy.

A oto jeszcze jeden ekspresowy i łatwy przepis na japoński makowiec z jabłkami .

Potrzebne składniki:

· gotowa masa makowa,

· 3–4 jabłka,

· jajka (białka i żółtka osobno),

· kasza manna,

· proszek do pieczenia,

· ewentualnie cukier lub miód do smaku.

Przygotowanie:

1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, a następnie dodać do masy makowej.

2. Wymieszać masę z proszkiem do pieczenia, kaszą manną i żółtkami.

3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.

4. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia

5. Piec około 55–60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.

6. Po ostudzeniu można udekorować makowiec lukrem, polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Warto pamiętać, że masę makową możemy także przygotować sami – będzie to odrobinę bardziej czasochłonne, ale na pewno zdrowsze. Łatwiej też dopasujemy jej konsystencję i słodkość do własnych preferencji.

Zobacz film: Przepis na drożdżówkę z makiem. Źródło Dzień Dobry TVN


Co sądzisz o tym artykule?
47
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0