Przepisy kulinarne

Wigilijny makowiec według przepisu Piotra Kucharskiego

Przepisy kulinarne

Autor:
Luiza
Bebłot
Źródło:
Piotr Kucharski
Piotr Kucharski
Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVNPiotr Kucharski

Makowiec to tradycyjne ciasto, które od lat gości na polskich stołach w czasie Bożego Narodzenia lub Wielkanocy. Tradycyjny, zawijany, wzbogacony skórką pomarańczy to dla wielu osób smak dzieciństwa. Może być pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy lub głównym ciastem na rodzinnym przyjęciu. Piotr Kucharski proponuje ucierane ciasto z makiem, makowiec japoński oraz kranz, czyli okrągły makowiec. Poznaj sprawdzone przepisy.

Ucierane ciasto z makiem - przepis krok po kroku

Składniki na ucierane ciasto z makiem:

  • 175 g masła
  • 150 g cukru
  • 220 g mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g mielonych migdałów
  • 3 duże jajka
  • skórka otarta z cytryny
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 5 łyżek maku
  • płatki migdałowe do posypania
  • cukier demerara do posypania

Jak przygotować ucierane ciasto z makiem

Rozgrzać piekarnik do 160°C i natłuścić dużą keksówkę masłem. Mikserem utrzeć masło z cukrem na puszystą i jasną masę.

W osobnej misce wymieszać mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia, następnie dodać go do maślanej masy i dokładnie połączyć. Do masy dodawać po jednym jajku i za każdym razem dobrze wymieszać. Pod koniec dodać skórkę z cytryny i pomarańczy oraz mak. Dokładnie wymieszać i przelać masę do przygotowanej foremki. Posypać cukrem i płatkami migdałowymi.

Wstawić do piekarnika i piec przez 50-55 minut. Po upieczeniu, zostawić w formie na 10 minut, następnie przełożyć na kratkę do studzenia.

Makowiec japoński - przepis Piotra Kucharskiego krok po kroku

Składniki na makowiec japoński:

  • 500 g mielonego maku
  • 1 litr mleka
  • 100 g rodzynek
  • 50 g suszonej śliwki
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 ml rumu
  • 200 g miękkiego masła
  • 8 jajek
  • 180 g miodu
  • 6 łyżek mielonych migdałów
  • 600 g kwaśnych jabłek np. szara reneta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 2-3 mandarynek

Jak przygotować makowiec japoński

Mak zalać mlekiem i ugotować na wolnym ogniu, aż mak wchłonie całe mleko. Bakalie zalać rumem, dolać odrobinę wody i gotować, aż bakalie wchłoną płyny (alkohol wyparuje zostanie smak rumu). W tym czasie utrzeć masło z miodem, dodawać partiami żółtka a na koniec dodać mak, migdały proszek do pieczenia, sodę, skórkę z mandarynek i bakalie.

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Białka ubić z 2-3 łyżkami cukru i delikatnie wmieszać w masę makową. Przełożyć na dużą blachę do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 170°C. Piec ciasto przez około 60-70 minut. Ciasto można polać polewą czekoladową i udekorować bakaliami.

Kranz - okrągły makowiec - przepis krok po kroku

Składniki na kranz - okrągły makowiec:

  • Kruszonka
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 350 g mąki pszennej typ 550
  • Ciasto:
  • 200 g letniego mleka
  • 20 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 4 żółtka
  • 550 g mąki pszennej typ 550
  • ½ łyżeczki soli
  • 80 g masła
  • Masa makowa:
  • 200 g mielonego maku
  • 230 g mleka
  • 120 g rozdrobnionych biszkoptów
  • 80 g orzechów włoskich, wyłuskanych
  • 100 g rodzynek
  • 100 g miodu

Jak przygotować kranz - okrągły makowiec

Kruszonka:

Dzień wcześniej przygotować kruszonkę, zagniatając wszystkie składniki razem. Odstawić na noc do lodówki.

Ciasto:

Drożdże, cukier i żółtka rozpuścić w mleku. Dodać mąkę, sól i wszystko wymieszać ze sobą. Następnie zagnieść całość na gładką i elastyczną masę, jeśli będzie potrzeba podsypać delikatnie mąką. Po około 3 minutach zagniatania dodawać porcjami masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne i sprężyste w dotyku. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętości na około 1,5 godziny

Masa makowa:

Mak zaparzyć gorącym mlekiem. Odstawić do nasiąknięcia na około 30 minut następnie zmielić. Wymieszać z pozostałymi składnikami, odstawić do ostygnięcie. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt, wyłożyć na niego masę makową i zwinąć roladę.

Na środku blachy z piekarnika ustawić nasmarowany masłem komin. Dookoła niego owinąć roladę, wkładając jeden koniec w drugi. Dużą tortownicę około 28 cm (bez spodu i z otwartą klamrą aby była większa) ustawić na zewnątrz ciasta i tak odstawić na 30 minut-40 minut do wyrośnięcia. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC wstawić ciasto i piec około 50-60 minut.

Zobacz też:

Autor:Luiza Bebłot

Źródło: Piotr Kucharski

Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości