Makiełki na wigilię - przepis na tradycyjne, świąteczne danie!

Makiełki w miseczce
Makiełki na wigilię - przepis na pyszne, świąteczne danie!
Źródło: Koval Nadiya/Getty Images
Makiełki znane są niemal w całej Polsce, jednak pod wieloma nazwami. To danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Sprawdź, jak prosto przygotować makiełki na święta Bożego Narodzenia. 

Makiełki na wigilię - z czym podawać?

Makiełki czyli kluski z makiem, kutia, makówki to danie, które ma przynosić powodzenie i bogactwo. Nie może więc go zabraknąć w wigilię na stole. Makiełki są tradycyjnie wielkopolską potrawą i podawana najczęściej jest z makiem, bakaliami oraz lekkim pieczywem bądź kluskami. Najprostszą i najrzadszą wersją jest potrawa z makaronem. 

Zobacz wideo: Czy makaron tuczy?

DD_20211025_Makaron_REP
Czy makaron tuczy?
Dietetyczka Anna Radowicka zdradza, czy makarony faktycznie tuczą, opowiada o ty, jak należy je gotować oraz ile powinniśmy ich spożywać.
Źródło: Dzień Dobry TVN

Makiełki mogą być mylnie postrzegane jako kutia lub makówka. Od tej pierwszej różnią się tym, że na Kresach jest ona przygotowywana tradycyjnie z napęczniałej pszenicy. Z kolei makówki śląskie są przygotowywane raczej z mąki, a nie jak makiełki - z pieczywa białego. Niezależnie od wersji, danie to podawane jest na słodko - z makiem, bakaliami i słodzone cukrem lub miodem. 

Orzechy w kuchni

DD_20210907_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Orzechy w roli głównej
Orzechy w roli głównej
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy

Makiełki na wigilię - przepis krok po kroku

Składniki:

  • bułki pszenne - 5 szt.,
  • mleko - 500 ml,
  • jaja - 3 szt.,
  • masło - 250 g,
  • mak - 500 g,
  • miód - 50 g,
  • bakalie: rodzynki, morele, figi, daktyle, skórka pomarańczowa, siekane orzechy - 300 g.

Sposób przygotowania:

  1. Mak opłukać i odsączyć, przełożyć do wysokiego naczynia i zalać zimną wodą. Całość zostawić do namoczenia na dobę.
  2. Po tym czasie mak odsączyć, przelać wrzącą wodę i zmielić w maszynce lub zblendować.
  3. Wybrane bakalie posiekać na drobno lub poszatkowac w mikserze.
  4. Jaja sparzyć wrzacą wodą, a następnie rozdzielić żółtka od białka.
  5. Masło roztopić w rondelku. Do maku dodać żółtka, masło, miód i bakalie. Całość dokładnie wymieszać.
  6. Mleko podgrzać do temperatury 40 stopni Celsjusza. Bułki porwać na mniejsze kawałki i zalać ciepłym mlekiem. Kiedy zmiękną dodać do maku.
  7. Białka ubyć na sztywną pianę z szczyptą soli. Wymieszać je z masą makową.
  8. Makiełki wigilijne podawać schłodzone i ozdobione bakaliami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości