Makiełki na wigilię - z czym podawać?
Makiełki czyli kluski z makiem, kutia, makówki to danie, które ma przynosić powodzenie i bogactwo. Nie może więc go zabraknąć w wigilię na stole. Makiełki są tradycyjnie wielkopolską potrawą i podawana najczęściej jest z makiem, bakaliami oraz lekkim pieczywem bądź kluskami. Najprostszą i najrzadszą wersją jest potrawa z makaronem.
Zobacz wideo: Czy makaron tuczy?
Makiełki mogą być mylnie postrzegane jako kutia lub makówka. Od tej pierwszej różnią się tym, że na Kresach jest ona przygotowywana tradycyjnie z napęczniałej pszenicy. Z kolei makówki śląskie są przygotowywane raczej z mąki, a nie jak makiełki - z pieczywa białego. Niezależnie od wersji, danie to podawane jest na słodko - z makiem, bakaliami i słodzone cukrem lub miodem.
Orzechy w kuchni
Makiełki na wigilię - przepis krok po kroku
Składniki:
- bułki pszenne - 5 szt.,
- mleko - 500 ml,
- jaja - 3 szt.,
- masło - 250 g,
- mak - 500 g,
- miód - 50 g,
- bakalie: rodzynki, morele, figi, daktyle, skórka pomarańczowa, siekane orzechy - 300 g.
Sposób przygotowania:
- Mak opłukać i odsączyć, przełożyć do wysokiego naczynia i zalać zimną wodą. Całość zostawić do namoczenia na dobę.
- Po tym czasie mak odsączyć, przelać wrzącą wodę i zmielić w maszynce lub zblendować.
- Wybrane bakalie posiekać na drobno lub poszatkowac w mikserze.
- Jaja sparzyć wrzacą wodą, a następnie rozdzielić żółtka od białka.
- Masło roztopić w rondelku. Do maku dodać żółtka, masło, miód i bakalie. Całość dokładnie wymieszać.
- Mleko podgrzać do temperatury 40 stopni Celsjusza. Bułki porwać na mniejsze kawałki i zalać ciepłym mlekiem. Kiedy zmiękną dodać do maku.
- Białka ubyć na sztywną pianę z szczyptą soli. Wymieszać je z masą makową.
- Makiełki wigilijne podawać schłodzone i ozdobione bakaliami.
Zobacz także:
- Przepis na makową panienkę - pyszne ciasto idealnie na święta i nie tylko
- Jak zrobić pyszny makowiec? Prosty przepis na ciasto bożonarodzeniowe
- Przygotuj 12 potraw na wigilijną kolację z kucharzami Dzień Dobry TVN
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Koval Nadiya/Getty Images