Dżem i konfitura z pomarańczy - prosty i pyszny przepis

Dżem z pomarańczy
Dżem i konfitura z pomarańczy - prosty i pyszny przepis
Źródło: Elena Moskalenko/Getty Images
Dżem lub konfitura z pomarańczy to świetny pomysł na nieco nietypową przekąskę. Można dodać do niego cytrynę, imbir lub przyprawy korzenne, aby wydobyć smak tych owoców. Sprawdź, jak prosto przygotować przetwory z pomarańczy i cieszyć się nimi jesienią, zimą, a także na święta!

Konfitura z pomarańczy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • pomarańcze - 1,5 kg,
  • cukier - 250 g,
  • cytryna - 1 sztuka.

Zobacz wideo: Pysznie, złoto, jesiennie

DD_20211123_Kuchnia_REP
Pysznie, złoto, jesiennie
Źródło: Dzień Dobry TVN

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyć i wyszorować skórkę.
  2. Owoce obrać, zdjąć możliwie jak najwięcej miąższu i pokroić w dużą kostkę.
  3. Owoce włożyć do rondla z grubym dnem, zasypać cukrem i smażyć, aż całość stanie się gęsta.
  4. Konfiturę przekładać do czystych i wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcić i zawekować.

Dżem z pomarańczy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • pomarańcze - 1,5 kg,
  • laska cynamonu,
  • goździki - 5 szt.,
  • substancja żelująca,
  • woda - 200 ml,
  • cukier - 500 g.

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze dokładnie umyć i wyszorować skórkę.
  2. Owoce obrać, zdjąć możliwie jak najwięcej miąższu i pokroić w dużą kostkę.
  3. Włożyć do rondla z grubym dnem, dodać przyprawy, wodę i cukier. Całość gotować, aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać.
  4. Całość przecedzić z ewentualnych pestek, wyjąć goździki i laskę cynamonu.
  5. Ponownie przełożyć owoce do rondla, dodać substancję żelującą zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  6. Kiedy całość zgęstnieje, przelać do czystych i zdezynfekowanych słoików. Szczelnie zakręcić i zawekować.

Smacznego!

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości