Konfitura z pomarańczy - przepis krok po kroku
Składniki:
- pomarańcze - 1,5 kg,
- cukier - 250 g,
- cytryna - 1 sztuka.
Zobacz wideo: Pysznie, złoto, jesiennie
Sposób przygotowania:
- Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyć i wyszorować skórkę.
- Owoce obrać, zdjąć możliwie jak najwięcej miąższu i pokroić w dużą kostkę.
- Owoce włożyć do rondla z grubym dnem, zasypać cukrem i smażyć, aż całość stanie się gęsta.
- Konfiturę przekładać do czystych i wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcić i zawekować.
Dżem z pomarańczy - przepis krok po kroku
Składniki:
- pomarańcze - 1,5 kg,
- laska cynamonu,
- goździki - 5 szt.,
- substancja żelująca,
- woda - 200 ml,
- cukier - 500 g.
Sposób przygotowania:
- Pomarańcze dokładnie umyć i wyszorować skórkę.
- Owoce obrać, zdjąć możliwie jak najwięcej miąższu i pokroić w dużą kostkę.
- Włożyć do rondla z grubym dnem, dodać przyprawy, wodę i cukier. Całość gotować, aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać.
- Całość przecedzić z ewentualnych pestek, wyjąć goździki i laskę cynamonu.
- Ponownie przełożyć owoce do rondla, dodać substancję żelującą zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kiedy całość zgęstnieje, przelać do czystych i zdezynfekowanych słoików. Szczelnie zakręcić i zawekować.
Smacznego!
Zobacz także:
- Proste przepisy na dżemy z jasnych i ciemnych winogron. Podpowiadamy też, jak zagęszczać konfitury
- Dżem i konfitura z mandarynek - smak świąt zamknięty w słoiku. Sprawdź nasze przepisy!
- Dżem z pigwy i dyni. Poznaj prosty przepis na konfiturę do mięs i deserów
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Elena Moskalenko/Getty Images
podziel się: