Marchewkowe muffiny z migdałami - przepis krok po kroku
Ilość porcji: 12-16 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 1h
Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki krupczatki
- 1 ½ szklanki cukru trzcinowego
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 2 ½ szklanki startej marchwi
- ½ szklanki startego jabłka
- 2 jaja
- ½ szklanki płatków migdałowych + 2 łyżki
- 200 g mascarpone
- 100 ml śmietanki 30-36%
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka pasty z wanilii
- skórka starta z 1 pomarańczy
Sposób przygotowania marchewkowych muffinów z migdałami
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do muffinek wykładamy papilotkami.
- W misce łączymy starta marchew, jabłko, cynamon i cukier. Przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszamy dokładnie i odstawiamy.
- W drugim naczyniu łączymy jaja z olejem, całość przelewamy do suchych składników, dodajemy migdały (1/2 szklanki) i łączymy łopatką.
- Przekładamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy ok. 20-30 minut do tzw. suchego patyczka.
- W tym czasie łączymy ze sobą schłodzoną śmietankę, maskarpone, skórkę z pomarańczy, pastę z wanilii i cukier puder,
- Ucieramy całość rózgą i wstawiamy do lodówki do stężenia.
- Wystudzone muffiny dekorujemy kremem i prażonymi płatkami migdałowymi.
Zobacz także:
- Muffiny na słodko i wytrawnie - przygotuj je według przepisów Mariety Mareckiej
- Muffinki bez jajek i w wersji wegańskiej – jakie dodatki można wykorzystać? Sprawdź przepis
- Muffiny z rzodkiewką - przepis Darii Ładochy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: