Przepisy kulinarne

Przepis na muffinki jogurtowe. Jak zrobić wilgotne, szybkie i pyszne muffinki jogurtowe?

Przepisy kulinarne

Autor:
Adrian
Adamczyk
Muffinki

Muffinki jogurtowe to jeden z najbardziej klasycznych deserów. Samodzielnie w domu można przygotować sycące i słodkie muffinki jogurtowe z budyniem lub dietetyczne babeczki bez cukru. Jak wygląda podstawowy przepis na muffinki jogurtowe i jakie dodatki można w nim wykorzystać?

Muffinki jogurtowe są niezwykle delikatne i aromatyczne. Ich puszyste ciasto sprawia, że idealnie nadają się na słodkie śniadanie lub deser i można zabrać je ze sobą dosłownie wszędzie. W podstawowym przepisie wykorzystuje się jogurt naturalny, który można zastąpić produktami smakowymi. Do jogurtu naturalnego można również samodzielnie dodać dowolne posiekane owoce, a następnie zmiksować je na gładką masę. Dowiedz się, jak przygotować muffinki jogurtowe i wypróbuj przepis w domu.

Muffinki jogurtowe – przepis podstawowy krok po kroku

Poniższy przepis podstawowy przygotujesz w zaledwie 30-40 minut. Z poniższych składników wychodzi około 12 porcji dużych babeczek.

Składniki:

  • 150 g mąki, 2 jajka, 150 g cukru, opakowanie cukru wanilinowego, 250 ml jogurtu naturalnego, 200 g masła, margaryny lub pół szklanki oleju (muffinki jogurtowe z olejem są zazwyczaj bardziej wilgotne i dłużej zachowują świeżość), 100 ml mleka lub przegotowanej wody, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Jeśli chcesz przygotować babeczki, muffinki jogurtowe z budyniem, czekoladą lub owocami, do powyższej listy dopisz jeszcze pozostałe składniki, które będą Ci potrzebne. Ich ilość możesz dowolnie zmieniać. W przepisie na babeczki najważniejsze jest dobrze przygotowane ciasto na muffinki. Wilgotne muffinki jogurtowe uzyskasz, jeśli do ciasta dodasz roztopioną margarynę lub olej. Możesz również dodać kilka łyżek oleju wraz ze zwykłym masłem, ale wtedy zmniejsz nieco jego ilość, aby muffinki nie wyszły zbyt tłuste.

Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
wideo 2/3

Przygotowanie muffinek jogurtowych krok po kroku:

1. Podstawowym krokiem do przygotowania babeczek jest kilkukrotne dokładne przesianie mąki, które zapobiegnie powstawaniu grudek w cieście. Jest to proces konieczny do wykonania, jeśli chcesz zrobić babeczki, które po upieczeniu będą puszyste i miękkie. Do przesianej mąki dodaj cukier i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj przy użyciu łyżki.

2. W osobnym garnku, na niewielkim ogniu, podgrzej masło lub margarynę. Mieszaj całość co jakiś czas, dzięki czemu unikniesz przypalenia produktu. Nie czekaj, aż tłuszcz się zagotuje i ściągnij go z kuchenki zaraz po tym, jak całkowicie się roztopi. Jeśli zależy Ci na czasie, jeszcze przed podgrzaniem, możesz pokroić masło lub margarynę na mniejsze części. Jeśli wykorzystujesz przepis na muffinki jogurtowe z olejem, po prostu pomiń ten krok.

3. Garnek z roztopionym tłuszczem ściągnij z ognia i poczekaj, aż trochę ostygnie. W tym czasie możesz umyć jajka, wbić je do osobnej miski i roztrzepać do uzyskania jednolitej masy.

4. Do jajek dodaj jogurt, wodę i ostudzone masło lub margarynę. Wymieszaj wszystko trzepaczką lub mikserem ze specjalną nakładką.

5. Przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia stopniowo dodawaj do miski z mokrymi składnikami. Wszystko cały czas ubijaj.

6. Kiedy surowe ciasto będzie miało już jednolitą konsystencję bez grudek, na blachę wyłóż formy do muffinek jogurtowych i napełniaj je przygotowaną masą do ¾ wysokości (lub ½, jeśli będą to muffinki z budyniem czy dżemem).

7. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i piecz przez 30-40 minut, aż ciasto całkowicie wyrośnie i się zarumieni. Za pomocą drewnianego patyczka sprawdź, czy ciasto jest jeszcze surowe w środku. Jeśli nie, wyciągnij blachę i pozostaw na 5-10 minut do przestygnięcia. Muffinki jogurtowe świetnie smakują z herbatą i mlekiem. Mogą być podawane zarówno na zimno, jak i po uprzednim podgrzaniu w mikrofalówce czy piekarniku.

Muffinki jogurtowe – kulinarne wskazówki

Jeśli chcesz przygotować muffinki jogurtowe dietetyczne, możesz zastąpić cukier ksylitolem lub miodem i zmniejszyć jego ilość. Innym sposobem jest wykorzystanie i dodanie do ciasta świeżych owoców, np. bananów. Naturalnymi produktami słodzącymi są również daktyle, suszone śliwki czy rodzynki.

Chcesz przygotować szybkie muffinki jogurtowe, ale jednocześnie zależy Ci na dodatkowym składniku, który nada babeczkom większej wyrazistości w smaku? Do surowego jeszcze ciasta możesz wrzucić kilka pokrojonych kostek czekolady. Możesz użyć zarówno czekolady gorzkiej, jak i deserowej lub białej.

Wykorzystując sprawdzone składniki jako dodatki lub nadzienie, przygotujesz naprawdę pyszne muffinki jogurtowe, które będą smakować Tobie i Twoim bliskim. Nie kupuj produktów z najniższej półki cenowej, bo może okazać się, że zepsuje to cały wypiek.

Przepis podstawowy z olejem na muffinki jogurtowe możesz uzupełniać dowolnymi składnikami. Możesz zmniejszać lub zwiększać ilość dodatków, w zależności od tego, co masz akurat pod ręką. Czasem zupełnie nieoczywiste połączenia gwarantują oryginalny smak. Nie bój się szukać nowych rozwiązań kulinarnych, ale nie zapominaj wracać do sposobów i produktów, które już wcześniej przypadły Ci do gustu.

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Cris Cantón/Getty Images

Pozostałe wiadomości