Marchewkowe muffiny z migdałami - zdrowy deser z sezonowych, sierpniowych warzyw

muffiny z marchewki
muffiny z marchewki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pyszny deser z wykorzystaniem sezonowych warzyw? To możliwe! W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka pokazała, jak przygotować marchewkowe muffiny ozdobione migdałami i bitą śmietaną. Sprawdź jej przepis.

Marchewkowe muffiny z migdałami - przepis krok po kroku

Ilość porcji: 12-16 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 1h

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
    • ½ szklanki krupczatki
      • 1 ½ szklanki cukru trzcinowego
        • łyżeczka cynamonu
          • szczypta soli
            • łyżeczka proszku do pieczenia
              • łyżeczka sody
                • 2 ½ szklanki startej marchwi
                  • ½ szklanki startego jabłka
                    • 2 jaja
                      • ½ szklanki płatków migdałowych + 2 łyżki
                        • 200 g mascarpone
                          • 100 ml śmietanki 30-36%
                            • 2 łyżki cukru pudru
                              • łyżeczka pasty z wanilii
                                • skórka starta z 1 pomarańczy

                                  Sposób przygotowania marchewkowych muffinów z migdałami

                                  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do muffinek wykładamy papilotkami.
                                    1. W misce łączymy starta marchew, jabłko, cynamon i cukier. Przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszamy dokładnie i odstawiamy.
                                      1. W drugim naczyniu łączymy jaja z olejem, całość przelewamy do suchych składników, dodajemy migdały (1/2 szklanki) i łączymy łopatką.
                                        1. Przekładamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy ok. 20-30 minut do tzw. suchego patyczka.
                                          1. W tym czasie łączymy ze sobą schłodzoną śmietankę, maskarpone, skórkę z pomarańczy, pastę z wanilii i cukier puder,
                                            1. Ucieramy całość rózgą i wstawiamy do lodówki do stężenia.
                                              1. Wystudzone muffiny dekorujemy kremem i prażonymi płatkami migdałowymi.

                                                Zobacz także:

                                                Autor: Teofila Siewko

                                                Źródło: Marieta Marecka

                                                Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości