Marchewkowe muffiny z migdałami - zdrowy deser z sezonowych, sierpniowych warzyw

muffiny z marchewki
muffiny z marchewki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pyszny deser z wykorzystaniem sezonowych warzyw? To możliwe! W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka pokazała, jak przygotować marchewkowe muffiny ozdobione migdałami i bitą śmietaną. Sprawdź jej przepis.

Marchewkowe muffiny z migdałami - przepis krok po kroku

Ilość porcji: 12-16 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 1h

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki krupczatki
  • 1 ½ szklanki cukru trzcinowego
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 2 ½ szklanki startej marchwi
  • ½ szklanki startego jabłka
  • 2 jaja
  • ½ szklanki płatków migdałowych + 2 łyżki
  • 200 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30-36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka pasty z wanilii
  • skórka starta z 1 pomarańczy

Sposób przygotowania marchewkowych muffinów z migdałami

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do muffinek wykładamy papilotkami.
  2. W misce łączymy starta marchew, jabłko, cynamon i cukier. Przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszamy dokładnie i odstawiamy.
  3. W drugim naczyniu łączymy jaja z olejem, całość przelewamy do suchych składników, dodajemy migdały (1/2 szklanki) i łączymy łopatką.
  4. Przekładamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy ok. 20-30 minut do tzw. suchego patyczka.
  5. W tym czasie łączymy ze sobą schłodzoną śmietankę, maskarpone, skórkę z pomarańczy, pastę z wanilii i cukier puder,
  6. Ucieramy całość rózgą i wstawiamy do lodówki do stężenia.
  7. Wystudzone muffiny dekorujemy kremem i prażonymi płatkami migdałowymi.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości