Warzywa pełne smaku, czyli babeczki z fasoli z kremem kawowym Mariety Mareckiej

Fantazyjne muffiny
Fantazyjne muffiny
W kuchni Dzień Dobry TVN warzywa pełne smaku w wykonaniu Mariety Mareckiej. Sprawdź jej przepis na zaskakujące babeczki z fasoli z kremem kawowym.

Babeczki z fasoli z kremem kawowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • puszka czerwonej fasoli,
  • 4 łyżki masła,
  • 2 jaja,
  • czubata łyżeczka kawy rozpuszczanej ,
  • 3 łyżki kakao,
  • dojrzały banan,
  • 1/3 szklanki brązowego cukru,
  • 1-2 łyżki gęstego jogurtu,
  • płaska łyżeczka sody,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ szklanki mielonych migdałów,
  • 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej,
  • szczypta soli.

Składniki na krem:

  • 100 g miękkiego masła,
  • 2 żółtka,
  • 90 g cukru pudru,
  • łyżka zmielonej kawy,
  • kilka łyżek mocnej, schłodzonej, zaparzonej kawy,
  • granat do podania.

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do muffinek wykładamy papilotkami.
  2. Do wysokiego dzbanka lub miski wrzucamy odcedzona z zalewy fasolę, pokrojonego banana, cukier, jogurt i rozpuszczone masło. Miksujemy blenderem na jednolitą masę, dodajemy jaja i migdały i mieszamy dokładnie do połączenia.
  3. Kawę rozpuszczamy w łyżce wody i dodajemy do masy wraz z drobno pokrojoną czekoladą, dodajemy sodę i proszek do pieczenia. Mieszamy i napełniamy przygotowane papilotki. Wstawiamy do pieca na ok. 20 minut aż ładnie się zetnie a środek pozostanie lekko wilgotny.
  4. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną masę, dodajemy żółtka i ucieramy, następnie po troszku dodajemy schłodzoną kawę i kawę zmieloną, mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego.
  5. Masę możemy lekko schłodzić przed wyciśnięciem na babeczki.
  6. Muffiny studzimy i dekorujemy kremem o kulkami świeżego granatu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości