Warzywa pełne smaku, czyli babeczki z fasoli z kremem kawowym Mariety Mareckiej

Fantazyjne muffiny
Fantazyjne muffiny
W kuchni Dzień Dobry TVN warzywa pełne smaku w wykonaniu Mariety Mareckiej. Sprawdź jej przepis na zaskakujące babeczki z fasoli z kremem kawowym.

Babeczki z fasoli z kremem kawowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • puszka czerwonej fasoli,
    • 4 łyżki masła,
      • 2 jaja,
        • czubata łyżeczka kawy rozpuszczanej ,
          • 3 łyżki kakao,
            • dojrzały banan,
              • 1/3 szklanki brązowego cukru,
                • 1-2 łyżki gęstego jogurtu,
                  • płaska łyżeczka sody,
                    • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
                      • ½ szklanki mielonych migdałów,
                        • 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej,
                          • szczypta soli.

                            Składniki na krem:

                            • 100 g miękkiego masła,
                              • 2 żółtka,
                                • 90 g cukru pudru,
                                  • łyżka zmielonej kawy,
                                    • kilka łyżek mocnej, schłodzonej, zaparzonej kawy,
                                      • granat do podania.

                                        Sposób przygotowania

                                        1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do muffinek wykładamy papilotkami.
                                          1. Do wysokiego dzbanka lub miski wrzucamy odcedzona z zalewy fasolę, pokrojonego banana, cukier, jogurt i rozpuszczone masło. Miksujemy blenderem na jednolitą masę, dodajemy jaja i migdały i mieszamy dokładnie do połączenia.
                                            1. Kawę rozpuszczamy w łyżce wody i dodajemy do masy wraz z drobno pokrojoną czekoladą, dodajemy sodę i proszek do pieczenia. Mieszamy i napełniamy przygotowane papilotki. Wstawiamy do pieca na ok. 20 minut aż ładnie się zetnie a środek pozostanie lekko wilgotny.
                                              1. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną masę, dodajemy żółtka i ucieramy, następnie po troszku dodajemy schłodzoną kawę i kawę zmieloną, mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego.
                                                1. Masę możemy lekko schłodzić przed wyciśnięciem na babeczki.
                                                  1. Muffiny studzimy i dekorujemy kremem o kulkami świeżego granatu.

                                                    Zobacz także:

                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                    Źródło: Marieta Marecka

                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości