Babeczki z fasoli z kremem kawowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli,
- 4 łyżki masła,
- 2 jaja,
- czubata łyżeczka kawy rozpuszczanej ,
- 3 łyżki kakao,
- dojrzały banan,
- 1/3 szklanki brązowego cukru,
- 1-2 łyżki gęstego jogurtu,
- płaska łyżeczka sody,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ szklanki mielonych migdałów,
- 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej,
- szczypta soli.
Składniki na krem:
- 100 g miękkiego masła,
- 2 żółtka,
- 90 g cukru pudru,
- łyżka zmielonej kawy,
- kilka łyżek mocnej, schłodzonej, zaparzonej kawy,
- granat do podania.
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do muffinek wykładamy papilotkami.
- Do wysokiego dzbanka lub miski wrzucamy odcedzona z zalewy fasolę, pokrojonego banana, cukier, jogurt i rozpuszczone masło. Miksujemy blenderem na jednolitą masę, dodajemy jaja i migdały i mieszamy dokładnie do połączenia.
- Kawę rozpuszczamy w łyżce wody i dodajemy do masy wraz z drobno pokrojoną czekoladą, dodajemy sodę i proszek do pieczenia. Mieszamy i napełniamy przygotowane papilotki. Wstawiamy do pieca na ok. 20 minut aż ładnie się zetnie a środek pozostanie lekko wilgotny.
- Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną masę, dodajemy żółtka i ucieramy, następnie po troszku dodajemy schłodzoną kawę i kawę zmieloną, mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego.
- Masę możemy lekko schłodzić przed wyciśnięciem na babeczki.
- Muffiny studzimy i dekorujemy kremem o kulkami świeżego granatu.
Zobacz także:
- Zdrowe muffinki marchewkowe – jak je przygotować? Fit muffinki bezglutenowe, z orzechami i czekoladą
- Serowe muffinki z kolorową papryką z przepisu Katarzyny Bukowskiej
- Przepis na muffiny na słono. Jak zrobić wytrawne babeczki z kurczakiem, szynką, suszonymi pomidorami i boczkiem?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Marieta Marecka
podziel się: