Serowe muffinki z kolorową papryką z przepisu Katarzyny Bukowskiej

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Serowe muffinki z kolorową papryką z przepisu Katarzyny Bukowskiej
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Wytrawne muffinki zyskują na popularności. Sprawdzą się jako drugie śniadanie i słona przekąska. W kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Bukowska pokazała, jak zrobić serowe muffinki z kolorową papryką. Sprawdź jej przepis. 

Serowe muffinki z kolorową papryką - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 czerwona cebula,
    • 2 łyżki oleju,
      • 1 łyżka cukru,
        • 100 g masła lub margaryny,
          • 1 szklanka mleka,
            • 2 jajka,
              • 350 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej,
                • 100 g mąki pszennej lub orkiszowej razowej,
                  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
                    • 1/2 łyżeczki soli,
                      • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
                        • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
                          • 1 mała czerwona papryka,
                            • 1 mała żółta papryka,
                              • 1/2 pęczka natki pietruszki,
                                • 1/2 pęczka szczypiorku,
                                  • 100 g sera feta,
                                    • 100 g sera cheddar,
                                      • 50 g sera parmezan.

                                        Sposób przygotowania serowych muffinek

                                        1. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę. Następnie przesmażamy ją na niedużym ogniu z olejem i cukrem do czasu, aż zmięknie i zacznie robić się lekko złota.
                                          1. Gdy cebula się smaży przygotowujemy 2 miski. W mniejszej z nich łączymy dokładnie roztopione masło, mleko i jajka.
                                            1. W większej mieszamy ze sobą oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową.
                                              1. Zajmujemy się również resztą składników. Oba rodzaje papryki kroimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i błonek ze środka, paprykę kroimy w niedużą kostkę.
                                                1. Drobno siekamy również pietruszkę i szczypiorek. Ser feta i cheddar kroimy w kostkę, parmezan ścieramy na tarce.
                                                  1. Teraz do większej miski z sypkimi produktami przelewamy płynne składniki, dodajemy podsmażoną cebulkę, pokrojoną paprykę, posiekane zioła oraz przygotowane wcześniej sery.
                                                    1. Przy pomocy silikonowej szpatułki lub łyżki mieszamy wszystkie produkty, ale nie robimy tego bardzo dokładnie i długo. Zbyt długo mieszane ciasto stanie się twarde i ciężkie.
                                                      1. Składniki łączymy tylko do momentu, aż nie będziemy widzieli dużych grudek mąki.
                                                        1. Następnie ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut. 

                                                          Zobacz także:

                                                          Źródło: Katarzyna Bukowska

                                                          Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości