Przepisy kulinarne

Serowe muffinki z kolorową papryką z przepisu Katarzyny Bukowskiej

Przepisy kulinarne

Źródło:
Katarzyna Bukowska
Kuchnia Dzień Dobry TVN

Wytrawne muffinki zyskują na popularności. Sprawdzą się jako drugie śniadanie i słona przekąska. W kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Bukowska pokazała, jak zrobić serowe muffinki z kolorową papryką. Sprawdź jej przepis. 

Serowe muffinki z kolorową papryką - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 czerwona cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka cukru,
  • 100 g masła lub margaryny,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 350 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej,
  • 100 g mąki pszennej lub orkiszowej razowej,
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 mała czerwona papryka,
  • 1 mała żółta papryka,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 100 g sera feta,
  • 100 g sera cheddar,
  • 50 g sera parmezan.

Sposób przygotowania serowych muffinek

  1. 1Zaczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę. Następnie przesmażamy ją na niedużym ogniu z olejem i cukrem do czasu, aż zmięknie i zacznie robić się lekko złota.
  2. 2Gdy cebula się smaży przygotowujemy 2 miski. W mniejszej z nich łączymy dokładnie roztopione masło, mleko i jajka.
  3. 3W większej mieszamy ze sobą oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową.
  4. 4Zajmujemy się również resztą składników. Oba rodzaje papryki kroimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i błonek ze środka, paprykę kroimy w niedużą kostkę.
  5. 5Drobno siekamy również pietruszkę i szczypiorek. Ser feta i cheddar kroimy w kostkę, parmezan ścieramy na tarce.
  6. 6Teraz do większej miski z sypkimi produktami przelewamy płynne składniki, dodajemy podsmażoną cebulkę, pokrojoną paprykę, posiekane zioła oraz przygotowane wcześniej sery.
  7. 7 Przy pomocy silikonowej szpatułki lub łyżki mieszamy wszystkie produkty, ale nie robimy tego bardzo dokładnie i długo. Zbyt długo mieszane ciasto stanie się twarde i ciężkie.
  8. 8Składniki łączymy tylko do momentu, aż nie będziemy widzieli dużych grudek mąki.
  9. 9Następnie ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut. 

Zobacz także:

Źródło: Katarzyna Bukowska

Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

Pozostałe wiadomości