Przygotuj śniadanie... na jutro!

Wiadomo, że czas o poranku zazwyczaj biegnie znacznie szybciej niż wieczorem. Dlatego też Katarzyna Bukowska postanowiła dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, pokazać kilka przepisów na śniadania, które można przygotować dzień wcześniej i nazajutrz oszczędzić trochę cennego, porannego czasu.

KOKOSOWY PUDDING Z PISTACJAMI

Składniki:

1 łyżeczka masła

1 puszka (400ml) mleka kokosowego

2 jajka

½ szklanki brązowego cukru

½ łyżeczki kardamonu

¼ łyżeczki imbiru

400g czerstwego pieczywa

½ szklanki posiekanych pistacji

¼ szklanki posiekanych suszonych moreli

¼ szklanki posiekanego suszonego mango

Przygotowanie:

Masło wykorzystujemy od razu do natłuszczenia naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piekli pudding. W misce dokładnie mieszamy ze sobą mleko kokosowe, jajka, brązowy cukier, kardamon i imbir. Czerstwe pieczywo kroimy w kostkę. Wrzucamy je do przygotowanego naczynia, zalewamy mieszanką z mlekiem kokosowym, posypujemy posiekanymi pistacjami, morelami i mango, i dokładnie dociskamy, żeby namoczyć dobrze pieczywo. Na tym etapie naczynie możemy zawinąć w folię spożywczą i wstawić np. na noc do lodówki, a później upiec, albo od razu piec w 175oC przez 40 minut.

KASZA JĘCZMIENNA Z BAKALIAMI I GORZKĄ CZEKOLADĄ

Składniki:3 szklanki mleka

1 łyżka masła

1 szczypta soli

1 szklanka kaszy jęczmiennej

1 szklanka posiekanych bakalii (np. rodzynki, daktyle, orzechy, morele…)

2 łyżki cukru

1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Mleko gotujemy w garnuszku z łyżką masła i szczyptą soli. Do gorącego wsypujemy szklankę kaszy, przykrywamy i gotujemy 15 minut na malutkim ogniu. Mamy teraz chwilę, żeby posiekać bakalie. Gdy kasza jest prawie ugotowana wsypujemy bakalie i cukier, mieszamy, wyłączamy płomień i zostawiamy pod przykryciem jeszcze na 5 minut. Możemy posiekać teraz czekoladę. Do gotowej kaszy dodajemy jeszcze czekoladę i możemy zajadać. Kaszę z bakaliami możecie ugotować już wieczór wcześniej, a rano tylko podgrzać, nawet w mikrofali.

MINI OMLECIKI Z ZIELONYMI WARZYWAMI I SZYNKĄ

Składniki:

1 brokuł

1 por

1 nieduża cukinia

½ szklanki zielonego groszku

1 duża cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła

200g szynki w plastrach

½ szklanki mąki

½ szklanki mleka

7 jajek

1 kulka sera mozarella

½ pęczka natki pietruszki

sól i pieprz

Przygotowanie:

Brokuł należy podzielić na małe różyczki i lekko obgotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Gdy trochę zmięknie przelewamy go na sitko i odstawiamy. Pora obieramy z zewnętrznej warstwy, a jasnozieloną część kroimy w cienkie plasterki. Cukinię kroimy w kostkę, drobno siekamy obraną cebulę i czosnek. Przesmażamy wszystkie warzywa na łyżce rozgrzanego masła. Lekko je solimy i pieprzymy, czekamy aż zmiękną i nabiorą ładnego koloru. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki szynkę i brokuł, który czekał cierpliwie na sitku. Mieszamy wszystkie składniki. W oddzielnej misce przygotowujemy masę jajeczną. Wsypujemy mąkę i wlewamy ćwierć szklanki mleka. Mieszamy trzepaczką, aż nie będzie żadnych grudek, po czym dodajemy resztę mleka, jajka, pokrojoną w kosteczkę mozarellę oraz sól i pieprz do smaku (warzywa były już lekko przyprawione). Warzywa przekładamy do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą foremek na muffinki, w których będziemy piekli omleciki, zalewamy dokładnie wymieszaną masą jajeczną i upewniamy się, że masa znajduje się we wszystkich zakątkach. Pieczemy w 175oC przez około 20 minut, by tarta się zsiadła i zrumieniła z wierzchu. Po wyjęciu zostawiamy na 5 minut zanim będziemy wyjmować, a później posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana