Przepisy kulinarne

Przepis na muffinki bez jajek – jakie dodatki można wykorzystać?

Przepisy kulinarne

iStockphotoBob Ingelhart/Getty Images

Klasyczny przepis na muffinki bez jajek i mleka wymaga zaledwie kilku składników, które bez wątpienia znajdziesz w swojej kuchni. Taką przekąskę możesz przygotować w naprawdę krótkim czasie. Możliwość dowolnej modyfikacji dodatków i nadzienia sprawią, że babeczki będą smakować każdemu i nigdy się nie znudzą. Poznaj najlepsze przepisy na muffinki bez jajek.

Muffinki bez jajek zyskują popularność dzięki ogólnodostępnym składnikom i łatwości przygotowania. Wystarczy 20-30 minut, żeby cieszyć się ciepłymi i pysznymi muffinkami. Niektóre babeczki można upiec nawet w kuchence mikrofalowej, co skraca czas oczekiwania na deser do zaledwie kilku minut.

Tak szybkie przygotowanie muffinek jest możliwe tylko dzięki rezygnacji z jajek. Przepisy na babeczki z minimalną liczbą składników to świetne rozwiązanie również dla wegan, którzy mogą przygotować muffinki bez jajek i mleka, a następnie uzupełnić klasyczne ciasto o dowolne owoce czy warzywa. Koniecznie przetestuj któryś z poniższych przepisów, kiedy tylko najdzie Cię ochota na słodką lub wytrawną przekąskę, szczególnie jeśli nie masz czasu na spędzanie kilku godzin w kuchni.

Klasyczny przepis na muffinki bez jajek

To podstawowy, najprostszy przepis na muffinki bez jajek, do którego można dodać inne dowolne słodkie składniki, np. kawałki czekolady lub suszone owoce.

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • masło do wysmarowania foremek

Przygotowanie:

  1. 1 W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy. Do zbyt gęstego ciasta możesz dodać odrobinę mleka. Czynność powtarzaj, aż do uzyskania lejącej się, ale zbitej masy.
  2. 2 Jeśli masz teflonową formę do pieczenia, wysmaruj jej wewnętrzną część niewielką ilością masła. Jeśli używasz silikonowych foremek, możesz pominąć ten krok i od razu przystąpić do nakładania masy.
  3. 3Wyrobione ciasto nakładaj do ¾ wysokości formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Klasyczne muffinki bez jajek możesz udekorować cukrem pudrem.

Muffinki bez jajek – przepis z kakao i czekoladą

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 200 ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki prawdziwego kakao
  • 100 g cukru
  • 50 ml oleju słonecznikowego lub 70 g roztopionej margaryny
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie:

  1. 1 Przesiej mąkę, cynamon, kakao i proszek do pieczenia.
  2. 2W oddzielnej misce wymieszaj mleko, olej (lub margarynę) i cukier.
  3. 3Do składników płynnych powoli dodawaj suche i mieszaj cały czas, aż do uzyskania jednolitej masy. Prawdziwi wielbiciele czekolady, oprócz kakao, mogą dodać do ciasta również kilka kostek drobno posiekanej czekolady gorzkiej lub mlecznej. Jeszcze słodszym wariantem jest stworzenie muffinek z kawałkami białej czekolady.
  4. 4Dokładnie wymieszane składniki umieść w foremkach do pieczenia muffinek i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 18 minut.
Moment RF

Guido Mieth/Getty Images

Jak przygotować muffinki bez jajek z owocami

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru (lub mniej, w zależności od tego, jak bardzo słodki jest owoc)
  • 50 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 ml mleka
  • 200 g dowolnych owoców, np. gruszek, jabłek, borówek

Przygotowanie:

  1. 1Do dużej miski wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. 2W innym naczyniu utrzyj cukier z masłem, następnie stopniowo wsypuj do niego mąkę i wlewaj mleko.
  3. 3Dokładnie umyj i wysusz na ręczniku papierowym owoce, których chcesz użyć do zrobienia muffinek. Drobne jagody możesz przełożyć bezpośrednio do miski, z kolei owoce takie jak jabłko czy gruszki najpierw pokrój w drobną kostkę, a dopiero później dodaj.
  4. 4Wymieszaj wszystkie składniki tak, aby powstała jednolita masa. Rozlej ją do foremek na ¾ ich wysokości, zwracając uwagę na to, aby owoce zostały równomiernie rozdzielone pomiędzy wszystkie muffinki.
  5. 5Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut.

Przepis na muffinki bez jajek i mleka

Opcja nie tylko dla wegan, którzy nie spożywają mięsa i produktów odzwierzęcych. Muffinki bez jajek i mleka mogą być świetnym deserem dla osób z nietolerancją laktozy, a także dla wszystkich, którzy po prostu chcą spróbować w kuchni nietypowych rozwiązań.

Składniki:

  • 100 g mąki
  • 80 ml przegotowanej, ostudzonej wody
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Przygotuj dwie miski, w jednej wymieszaj suche składniki, a w drugiej – wszystkie mokre. Stopniowo łącz je ze sobą, ciągle mieszając.

Masę rozlej do foremek. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 10-15 minut, aż ciasto wyrośnie i się zarumieni.

Alternatywą dla słodkich muffinek jest przygotowanie wytrawnej przekąski z warzywami, dla której wystarczy usunąć z przepisu cukier i zastąpić go odrobiną soli i pieprzu.

Przepis na muffinki bez jajek z mikrofalówki

Składniki na 1 porcję:

  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • kilka świeżych malin lub truskawek
  • kilka sztuk bakalii
  • kostka czekolady

Przygotowanie:

  1. 1 Świeże owoce i bakalie drobno posiekaj. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, tak aby w cieście nie było grudek.
  2. 2Umieść masę w silikonowej foremce lub filiżance i włóż do mikrofalówki ustawionej na moc 700-800 W na około 2-4 minuty.

Zobacz też:

Podstawowy przepis na muffinki czekoladowe – z bananem i z kawałkami czekolady

Przepis na muffinki bananowe. Jak upiec muffinki bezglutenowe, bez jajek i z truskawkami?

Muffiny na słodko i wytrawnie - przygotuj je według przepisów Mariety Mareckiej

Zobacz video: Słodkie i słone muffiny

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

Pozostałe wiadomości