Stek z polędwicy wołowej ze śliwkową kaszą pęczak - przepis krok po kroku
Składniki na polędwicę:
- polędwica wołowa (około 0,5kg) podzielona na dwie równe części
- 4 gałązki rozmarynu
- 4 gałązki tymianku
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól i pieprz
Składniki na śliwkową kasze pęczak:
- 200 g kaszy pęczak
- 8 śliwek suszonych (pokrojone w paski)
- szalotka pokrojona w drobną kostkę
- ½ marchew
- ½ korzeń pietruszki
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki masła
- 1 litr wody
- masło klarowane do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania polędwicy wołowej ze śliwkową kaszą pęczak
- Pokrojone kawałki polędwicy (o grubości 3 centymetrów) wyłożyć z lodówki i zostawić na widoku w temperaturze pokojowej około 5 godzin!
- Gdy polędwica osiągnęła temperaturę pokojową, delikatnie smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy na porządnie rozgrzaną patelnię (jeśli jest możliwość, to z grubym dnem żeliwna).
- Po wrzuceniu steków na patelnie staramy się nie ruszać mięsa przez 2 minuty, następnie obracamy steki na drugą stronę i kolejne 2 minuty smażymy (przy obracaniu: nie wbijamy widelców, noży, nie naciskamy! traktujemy mięso jak jajko), kiedy mięso jest zamknięte (obsmażone z góry i dołu).
- Zmniejszamy ogień pod patelnią, wrzucamy masło, czosnek i rozmaryn. Ustawiamy patelnię na ogniu pod kątem 30 stopni i delikatnie polewamy steki gorącym, aromatycznym masłem, około 2 minuty z każdej strony (góra-dół).
- Wysmażone steki przekładamy na kratkę aby chwilę odpoczęły, w tym czasie mięso się rozluźni.
- Czas na kaszę! W garnuszku rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy cebulę, warzywa i śliwki suszone, po chwili wsypujemy kaszę pęczak i chwilkę podsmażamy i zalewamy winem.
- Gdy płyn zredukuje się prawie całkowicie, dolewamy wodę (lecz tylko taką ilość, aby zakryła powierzchnię kaszy, stale mieszając). Taką czynność powtarzamy do wykorzystania wody.
- Koniec wody to sygnał, aby ściągnąć kaszę z gazu i dodać zimne masło, stale mieszając!
- Wracamy na patelnię do warzyw! Gdy warzywa są już na ząb, dodajemy wątróbki i morele, następnie czosnek, natkę pietruszki i dusimy razem zaledwie kilka minut (tak, aby wątróbka była w środku kusząco soczysta i różowa) i ściągamy z ognia.
- Na koniec dodajemy przyprawy i oczywiście zimne masło, delikatnie mieszając, aby powstał aksamitny sos.
Zobacz także:
- Węgierki z serem pleśniowym w boczku
- Rozgrzewające pieczone śliwki z plackami owsianymi. Idealnie sprawdzą się w chłodne poranki
- Śliwkowe przepisy Samar Khanafer. Spróbujcie!
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Patryk Galewski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: