Stek z polędwicy wołowej ze śliwkową kaszą pęczak, czyli pyszne danie na jesienny obiad

Pikle z ogórka smażone, polędwica wieprzowa, jabłka, ostry sos z miodu i gorczycy
Pikle z ogórka smażone, polędwica wieprzowa, jabłka, ostry sos z miodu i gorczycy
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Galewski zaprezentował, jak przygotować jesienne, śliwkowe przysmaki księdza Kaczkowskiego. Sprawdź, jak zrobić stek z polędwicy wołowej ze śliwkową kaszą pęczak w wydaniu szefa kuchni. 

Stek z polędwicy wołowej ze śliwkową kaszą pęczak - przepis krok po kroku

Składniki na polędwicę:

  • polędwica wołowa (około 0,5kg) podzielona na dwie równe części
    • 4 gałązki rozmarynu
      • 4 gałązki tymianku
        • 4 ząbki czosnku
          • 2 łyżki masła
            • oliwa z oliwek do smażenia
              • sól i pieprz

                Składniki na śliwkową kasze pęczak:

                • 200 g kaszy pęczak
                  • 8 śliwek suszonych (pokrojone w paski)
                    • szalotka pokrojona w drobną kostkę
                      • ½ marchew
                        • ½ korzeń pietruszki
                          • 100 ml białego wytrawnego wina
                            • 2 łyżki masła
                              • 1 litr wody
                                • masło klarowane do smażenia
                                  • sól i pieprz do smaku

                                    Sposób przygotowania polędwicy wołowej ze śliwkową kaszą pęczak

                                    1. Pokrojone kawałki polędwicy (o grubości 3 centymetrów) wyłożyć z lodówki i zostawić na widoku w temperaturze pokojowej około 5 godzin!
                                      1. Gdy polędwica osiągnęła temperaturę pokojową, delikatnie smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy na porządnie rozgrzaną patelnię (jeśli jest możliwość, to z grubym dnem żeliwna).
                                        1. Po wrzuceniu steków na patelnie staramy się nie ruszać mięsa przez 2 minuty, następnie obracamy steki na drugą stronę i kolejne 2 minuty smażymy (przy obracaniu: nie wbijamy widelców, noży, nie naciskamy! traktujemy mięso jak jajko), kiedy mięso jest zamknięte (obsmażone z góry i dołu).
                                          1. Zmniejszamy ogień pod patelnią, wrzucamy masło, czosnek i rozmaryn. Ustawiamy patelnię na ogniu pod kątem 30 stopni i delikatnie polewamy steki gorącym, aromatycznym masłem, około 2 minuty z każdej strony (góra-dół).
                                            1. Wysmażone steki przekładamy na kratkę aby chwilę odpoczęły, w tym czasie mięso się rozluźni.
                                              1. Czas na kaszę! W garnuszku rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy cebulę, warzywa i śliwki suszone, po chwili wsypujemy kaszę pęczak i chwilkę podsmażamy i zalewamy winem.
                                                1. Gdy płyn zredukuje się prawie całkowicie, dolewamy wodę (lecz tylko taką ilość, aby zakryła powierzchnię kaszy, stale mieszając). Taką czynność powtarzamy do wykorzystania wody.
                                                  1. Koniec wody to sygnał, aby ściągnąć kaszę z gazu i dodać zimne masło, stale mieszając!
                                                    1. Wracamy na patelnię do warzyw! Gdy warzywa są już na ząb, dodajemy wątróbki i morele, następnie czosnek, natkę pietruszki i dusimy razem zaledwie kilka minut (tak, aby wątróbka była w środku kusząco soczysta i różowa) i ściągamy z ognia.
                                                      1. Na koniec dodajemy przyprawy i oczywiście zimne masło, delikatnie mieszając, aby powstał aksamitny sos.

                                                        Zobacz także:

                                                        Autor: Teofila Siewko

                                                        Źródło: Patryk Galewski

                                                        Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości

                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                        Materiał promocyjny

                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana