Domowe burgery Jaśka Kuronia. Sprawdź, jak je zrobić samodzielnie

Jasiek Kuroń
Soczyste, domowe burgery
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował domowego burgera wołowego i burgera z indyka, a do tego domowe bułeczki. Sprawdź, jak przygotować burgery od zera, czyli pieczywa, aż do pełnego dania, jak z restauracji.
Domowy burger wołowy
Domowy burger wołowy
Domowy burger wołowy
Źródło: Ola Skowron/East News

Domowy burger wołowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny np. pręgi,
  • przeciśnięty ząbek czosnku,
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry w ziarnach,
  • kilka kropel oleju rzepakowego,
  • sól, czarny mielony pieprz,
  • kilka liści sałaty masłowej,
  • 4 ogórki konserwowe pokrojone w podłużne plastry,
  • kilka krążków czerwonej cebuli,
  • 4 plastry pomidora,
  • musztarda dijon,
  • majonez,
  • ketchup,
  • 3 bułki do burgerów.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wymieszaj z czosnkiem, kolendrą, solą i pieprzem. Natrzyj dłonie olejem i wyrabiaj masę na 3 burgery. Po zrobieniu kotletów za pomocą palca utwórz w nich dziurę o głębokości około 1 cm. Dopraw obficie solą i pieprzem z obu stron.
  2. Smaż na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony i odstaw żeby mięso odpoczęło.
  3. W tym czasie bułkę posmaruj mieszaniną majonezu i musztardy, ułóż na niej sałatę. Wyłóż burgera, a na niego ogórka, cebulę i pomidora. Całość uzupełnij posmarowaną ketchupem drugą stroną bułki.

Burgery z indyka - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa z indyka,
  • 2 bułki namoczone w mleku lub wodzie (kajzerki),
  • 3 jajka,
  • łyżka masła,
  • pęczek natki pietruszki posiekany,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte,
  • sól, pieprz,
  • sok z 1 cytryny,
  • ew. parę łyżek bułki tartej + bułka do panierowania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka utrzyj z masłem, natomiast białka ubij na sztywną pianę.
  2. W misce wymieszaj wszystkie składniki na kotlety (poza białkiem). Pamiętaj aby odcisnąć bułki z mleka lub wody. Wyrabiaj masę na kotlety przez 2 – 3 minuty. Jeśli będzie zbyt rzadka, dodaj nieco bułki tartej. Do masy wmieszaj delikatnie ubite białko.
  3. Wyrabiaj w dłoniach kotlety (pójdzie Ci łatwiej, jeśli zwilżysz dłonie wodą lub olejem). Następnie obtaczaj w bułce tartej.
  4. Smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony.
  5. Na wszelki wypadek warto wrzucić kotlety do piekarnika na 5 minut w temperaturze 180 stopni C. Bezpieczna temperatura serwowania drobiu, to 82 stopnie C.
Burger
Burger Jaśka Kuronia
Burger
Źródło: Ola Skowron/East News

Maślane bułeczki burgerowe - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 300 ml mleka (podgrzanego do ok. 40 stopni Celsjusza),
  • 2 łyżeczki drożdży instant,
  • 2 łyżki cukru,
  • 120 g masła roztopione,
  • duże jajko,
  • 500-520 g mąki pszennej,
  • łyżeczka soli,
  • jajko + 2 łyżki wody do posmarowania bułeczek,
  • czarnuszka lub mak albo sezam do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni Celsjusza, wyłóż blachę lub kratkę papierem do pieczenia.
  2. Do miski wlej mleko, dodaj drożdże, cukier, rozpuszczone masło i jajko. Mieszając w mikserze dodawaj mąkę i sól, a następnie ugniataj hakiem (bez miksera dodaj mąkę i zmieszaj + zagniataj ciasto przez około 5 minut). Jeżeli ciasto będzie zbyt wilgotne dodaj więcej mąki. Powinno być wilgotne, ale nie kleić się do zagniatających dłoni.
  3. Podziel ciasto na 12 części i z każdej zrób okrągłą bułeczkę. Ułóż na blasze lub kratce, zostaw przykryte ściereczką na około 15 minut, aby wyrosły.
  4. Piecz przez 10-12 minut, aż się zezłocą.

Doskonale smakują z burgerami (warzywnymi i tradycyjnymi), masłem i serem czy na słodko z dżemami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości