Domowy burger wołowy - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny np. pręgi,
- przeciśnięty ząbek czosnku,
- ½ łyżeczki mielonej kolendry w ziarnach,
- kilka kropel oleju rzepakowego,
- sól, czarny mielony pieprz,
- kilka liści sałaty masłowej,
- 4 ogórki konserwowe pokrojone w podłużne plastry,
- kilka krążków czerwonej cebuli,
- 4 plastry pomidora,
- musztarda dijon,
- majonez,
- ketchup,
- 3 bułki do burgerów.
Sposób przygotowania:
- Mięso wymieszaj z czosnkiem, kolendrą, solą i pieprzem. Natrzyj dłonie olejem i wyrabiaj masę na 3 burgery. Po zrobieniu kotletów za pomocą palca utwórz w nich dziurę o głębokości około 1 cm. Dopraw obficie solą i pieprzem z obu stron.
- Smaż na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony i odstaw żeby mięso odpoczęło.
- W tym czasie bułkę posmaruj mieszaniną majonezu i musztardy, ułóż na niej sałatę. Wyłóż burgera, a na niego ogórka, cebulę i pomidora. Całość uzupełnij posmarowaną ketchupem drugą stroną bułki.
Burgery z indyka - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa z indyka,
- 2 bułki namoczone w mleku lub wodzie (kajzerki),
- 3 jajka,
- łyżka masła,
- pęczek natki pietruszki posiekany,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte,
- sól, pieprz,
- sok z 1 cytryny,
- ew. parę łyżek bułki tartej + bułka do panierowania,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Żółtka utrzyj z masłem, natomiast białka ubij na sztywną pianę.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki na kotlety (poza białkiem). Pamiętaj aby odcisnąć bułki z mleka lub wody. Wyrabiaj masę na kotlety przez 2 – 3 minuty. Jeśli będzie zbyt rzadka, dodaj nieco bułki tartej. Do masy wmieszaj delikatnie ubite białko.
- Wyrabiaj w dłoniach kotlety (pójdzie Ci łatwiej, jeśli zwilżysz dłonie wodą lub olejem). Następnie obtaczaj w bułce tartej.
- Smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony.
- Na wszelki wypadek warto wrzucić kotlety do piekarnika na 5 minut w temperaturze 180 stopni C. Bezpieczna temperatura serwowania drobiu, to 82 stopnie C.
Maślane bułeczki burgerowe - przepis krok po kroku
Składniki:
- 300 ml mleka (podgrzanego do ok. 40 stopni Celsjusza),
- 2 łyżeczki drożdży instant,
- 2 łyżki cukru,
- 120 g masła roztopione,
- duże jajko,
- 500-520 g mąki pszennej,
- łyżeczka soli,
- jajko + 2 łyżki wody do posmarowania bułeczek,
- czarnuszka lub mak albo sezam do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 215 stopni Celsjusza, wyłóż blachę lub kratkę papierem do pieczenia.
- Do miski wlej mleko, dodaj drożdże, cukier, rozpuszczone masło i jajko. Mieszając w mikserze dodawaj mąkę i sól, a następnie ugniataj hakiem (bez miksera dodaj mąkę i zmieszaj + zagniataj ciasto przez około 5 minut). Jeżeli ciasto będzie zbyt wilgotne dodaj więcej mąki. Powinno być wilgotne, ale nie kleić się do zagniatających dłoni.
- Podziel ciasto na 12 części i z każdej zrób okrągłą bułeczkę. Ułóż na blasze lub kratce, zostaw przykryte ściereczką na około 15 minut, aby wyrosły.
- Piecz przez 10-12 minut, aż się zezłocą.
Doskonale smakują z burgerami (warzywnymi i tradycyjnymi), masłem i serem czy na słodko z dżemami.
Zobacz także:
- Wegańskie burgery na cztery sposoby – z kaszy jaglanej, ciecierzycy, buraków i fasoli
- Hamburgerowa kuchnia Szymona Czerwińskiego
- Hamburgery mięsne i wege. Łatwe przepisy finalistki programu "Masterchef"
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: