Pomysły na rodzinną ucztę - kacze uda, pieczone jabłka, schabowe, kluseczki marchewkowe i pieczony kurczak

Źródło: Dzień Dobry TVN
Mamy pomysł na świąteczny obiad z rodziną
Mamy pomysł na świąteczny obiad z rodziną
Długa młodość? Mam na to przepis
Długa młodość? Mam na to przepis
Placuszkowy zawrót głowy
Placuszkowy zawrót głowy
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Zapieczmy to razem!
Zapieczmy to razem!
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński przygotowuje dania obiadowe, dzięki którym zwykły posiłek stanie się prawdziwą ucztą. Poznaj jego przepisy, idealne na świąteczny dzień. Zobacz, jak przyrządzić uda kacze konfitowane w gęsim tłuszczu, pieczone jabłka, kurczaka pieczonego, schabowe, jakich nie znacie, kluseczki marchewkowe i tort bezowy.

Uda kacze konfitowane w gęsim tłuszczu - przepis

Składniki:

  • 10 udek z kaczych,
    • 6 kg smalec kaczy lub gęsi,
      • opakowanie majeranku,
        • 5 łyżek soli,
          • 10 ząbków czosnku,
            • liście laurowe,
              • opakowanie tymianku suszonego,
                • pieprz świeżo mielony,
                  • pęczek świeżego tymianku.
                    Uda kacze z pieczonym jabłkiem
                    Uda kacze z pieczonym jabłkiem
                    Uda kacze z pieczonym jabłkiem
                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                    Sposób przygotowania:

                    W moździerzu połączyć ze sobą przyprawy razem z solą. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć uda kacze i zostawić na 12 do 24 godzin. Po wyjęciu z lodówki mięso dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Odczekać 1-2 godzin, aby zmieniły temperaturę.

                    Piekarnik nagrzać do 120 stopni C. W naczyniu żaroodpornym ułożyć zamarynowane uda, następnie dodaj pokrojony w plastry czosnek 5 ząbków, liście laurowe i tymianek oraz pieprz. Zalać kaczym tłuszczem. Gotować przez około 3-4 h do chwili, aż mięso będzie miękkie. Tak przygotowaną kaczkę obsmaż na kaczym tłuszczu, aby była złocista.

                    Pieczone jabłka - przepis

                    Składniki:

                    • 5 jabłek,
                      • 10 łyżek dżemu żurawinowego,
                        • 2 kromki chleba,
                          • miód.

                            Sposób przygotowania:

                            Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Następnie umyj jabłka, zetnij górną część i nożem wytnij środek. Natnij jabłko dookoła nożem w połowie, aby nie pękały. Jadła ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wypełnij żurawiną i piecz przez około 30 minut. Gorące jeszcze jabłka polej miodem i wstaw do pieca na kolejne 5 minut.

                            Puree ziemniaczane - przepis

                            Składniki:

                            • 1 kg ziemniaków,
                              • 150 g masła,
                                • 10 ml śmietanki 30%,
                                  • świeżo tarta gałka muszkatołowa,
                                    • sól i pieprz.

                                      Sposób przygotowania:

                                      Ziemniaki ugotuj do miękkości, następnie przeciśnij przez prasę. Do gorących ziemniaków dodaj masło oraz śmietankę. Mieszaj do chwili, aż składniki się połączą. Dopraw solą i pieprzem.

                                      Kurczak pieczony
                                      Kurczak pieczony
                                      Kurczak pieczony
                                      Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                      Kurczak pieczony - przepis

                                      Składniki:

                                      • bardzo dobrej jakości kurczak duży 1,5 kg – z wolnego wybiegu,
                                        • warzywa do pieczenia:
                                          • 600 g marchwi,
                                            • 600 g pietruszki korzeń,
                                              • 500 g ziemniaków,
                                                • cebula,
                                                  • oliwa,
                                                    • sól i pieprz,
                                                      • pęczek rozmarynu świeżego,
                                                        • rękaw do pieczenia.

                                                          Składniki na masło:

                                                          • 300 g miękkiego masła,
                                                            • 1/2 pęczka drobniutko posiekanej natki pietruszki,
                                                              • 3 duże ząbki czosnku,
                                                                • sól i pieprz.

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Kurczaka umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Następnie delikatnie oddziel mięso od skóry poprzez delikatnie wkładanie ręki w piersi kurczaka, tak samo delikatnie zrób z udami.

                                                                  W miseczce wymieszaj masło, nać pietruszki, przeciśnięte przez prasę czosnek, sól oraz pierś. Zacznij faszerować kurczaka tak przygotowanym masłem. Wypełniaj delikatnie przestrzeń pomiędzy skórą a piersiami i udami. Natrzyj masłem równo kurczaka od środka oraz z zewnątrz. Pamiętaj, aby nie pominąć żadnego kawałka.

                                                                  Warzywa umyj i obierze skórki. Marchew i pietruszkę pokrój w słupki. Ziemniaki w talarki, a cebulę w piórka. Dodaj oliwę, sól i pieprz i wymieszaj.

                                                                  W brytfannie wyłóż spód z przygotowanych warzyw i połóż na nich kurczaka. Kurczaka o wadze 1,5 kg pieczemy w 175 st. C przez około 1,40 h lub do momentu, kiedy temperatura mięsa w środku osiągnie 80 st. C a sok wypływający z mięsa będzie przeźroczysty i klarowny. Na ostatnie 10 minut warto uruchomić termoobieg, który delikatnie podsuszy skórkę.

                                                                  Kluseczki marchewkowe z masłem rozmarynowym - przepis

                                                                  Składniki:

                                                                  • 4 ziemniaki,
                                                                    • 2 marchewki,
                                                                      • jajo,
                                                                        • 4 łyżki mąki pszennej (40 g),
                                                                          • łyżka mąki ziemniaczanej (10 g),
                                                                            • łyżka masła (50 g),
                                                                              • łyżeczka oliwy z oliwek,
                                                                                • pęczek rozmarynu,
                                                                                  • sól i pieprz.

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    Ziemniaki i marchewkę należy obrać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.

                                                                                    Następnie przy pomocy prasy przecieramy do miski, aby powstało puree. Do tak przygotowanej masy dodajemy: jajo, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę.

                                                                                    Na posypanej mąką stolnicy lub blacie kuchennym formujemy dwa wałki z ciasta. Kroimy na kluseczki (jak kopytka). Gotujemy w osolonej i wrzącej wodzie przez około 4 minuty od wypłynięcia lub do miękkości.

                                                                                    Na patelni rozpuść masło z oliwą, dodaj gałązki rozmarynu. Na tak powstałym maśle rozmarynowym podsmaż kluseczki do zarumienienia.

                                                                                    Kluseczki mogą być samodzielnym daniem lub dodatkiem na przykład do pieczonych mięs.

                                                                                    Mięso w sosie
                                                                                    Mięso w sosie
                                                                                    Mięso w sosie
                                                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                    Schabowe, jakich nie znasz - przepis

                                                                                    Składniki na schab:

                                                                                    • 600 g schabu w plastrach (jak na schabowe cienko krojony),
                                                                                      • cebula,
                                                                                        • 2 łyżki masła,
                                                                                          • oliwa,
                                                                                            • 3 łyżeczki sosu sojowego,
                                                                                              • szklanka gorącego bulionu mięsnego,
                                                                                                • pieprz czarny,
                                                                                                  • 3 ziela angielskie,
                                                                                                    • 3 listki laurowe.

                                                                                                      Składniki na sos grzybowy:

                                                                                                      • 300 g borowików lub innych grzybów,
                                                                                                        • cebula,
                                                                                                          • 2 ząbki czosnku,
                                                                                                            • 3 łyżki masła,
                                                                                                              • 200 g śmietany 30%,
                                                                                                                • 2 łyżki soku z cytryny,
                                                                                                                  • sól,
                                                                                                                    • świeżo mielony pieprz.

                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                      Na dużej patelni rozgrzej masło z oliwą, następnie smaż poszatkowaną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula będzie szklista, ułóż rozbite/poluzowane plastry schabu. Smaż, aż będą rumiane z każdej strony.

                                                                                                                      Dodaj bulion oraz sos sojowy - jeżeli jest mało słone, pieprz czarny, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj do miękkości mięsa.

                                                                                                                      W międzyczasie przygotuj sos grzybowy: grzyby umyj pod zimną wodą i oczyść z ziemi. Osusz ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką. Pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę poszatkuj w kostkę i dodaj do niej przeciśnięty przez prasę czosnek.

                                                                                                                      Na rozgrzanej patelni dodaj masło i przesmaż cebulę z czosnkiem. Następnie po upływie 5 minut - jak cebula będzie rumiana - dodaj grzyby i smaż kolejne 10 minut. Dodaj sól, pieprz, koper i sok z cytryny. Zmniejsz moc palnika do małej. Na koniec dodaj śmietankę słodką 30%. Dodaj ugotowane mięso i jeszcze chwilę duś.

                                                                                                                      Tort bezowy dacquoise (czyt. dakłas) - przepis

                                                                                                                      Składniki na blaty bezowe:

                                                                                                                      • 5 jaj,
                                                                                                                        • szklanka drobnego cukru do wypieków (250 g),
                                                                                                                          • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
                                                                                                                            • łyżka octu.

                                                                                                                              Składniki na krem:

                                                                                                                              • litr śmietany 36%,
                                                                                                                                • 500 g serka mascarpone,
                                                                                                                                  • 50 ml espresso,
                                                                                                                                    • laska wanilii,
                                                                                                                                      • owoce do dekoracji,
                                                                                                                                        • 20 pokrojonych daktyli,
                                                                                                                                          • 100 g orzechów włoskich.

                                                                                                                                            Składniki na dekoracje:

                                                                                                                                            • kakao,
                                                                                                                                              • 10 daktyli,
                                                                                                                                                • orzechy włoskie.

                                                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                  Piekarnik nagrzej do 100 stopni C (bez temoobiegu). Przygotuj dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nich okrąg o średnicy 20 cm.

                                                                                                                                                  Do misy miksera wlej białka (pilnuj, aby nie dostało się żółtko) i ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj łyżka po łyżce cukier - nie przerywając ubijania. Na koniec piana powinna być sztywna i błyszcząca, bez grudek z cukru. Dodaj teraz mąkę oraz ocet i i jeszcze przez chwile ubijaj, aż połączą się składniki. Nie martw się, już teraz nie ma możliwości przebicia piany.

                                                                                                                                                  Bezę wyłóż na przygotowany papier do pieczenia za pomocą łyżki stołowej. Zbyt długo nie formuj bezy, zrób to kilkoma sprawnymi ruchami.

                                                                                                                                                  Bezę wstaw do rozgrzanego pieca na 2,5 godzin. Jeden blat na górną półkę, drugi blat na dolną. Po upływie połowy czasu zamień blaty miejscami. Pamiętaj, aby studzić ją w uchylonym piekarniku.

                                                                                                                                                  Do misy miksera włóż śmietanę kremówkę, mascarpone oraz ziarna wanilii i ubijaj przez około 5 minut, aż powstanie gęsty krem. Następnie dodaj wystudzone espresso i mieszaj, aż składniki się połączą. Na samym końcu krem uzupełnij o pokrojone daktyle, orzechy.

                                                                                                                                                  Wystudzony pierwszy blat bezy wyłóż na paterę. Wyszprycuj obficie kremem z daktylami i orzechami. Następnie przykryj drugim blatem. Tak przygotowaną bezę oprósz kakao.

                                                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                                                  Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/EastNews

                                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana