Jesienne dania z dyni, które rozgrzeją od środka. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dyniowy zawrót głowy
Dyniowy zawrót głowy
Smaki lata w nietypowej odsłonie
Smaki lata w nietypowej odsłonie
Długa młodość? Mam na to przepis
Długa młodość? Mam na to przepis
Placuszkowy zawrót głowy
Placuszkowy zawrót głowy
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Zapieczmy to razem!
Zapieczmy to razem!
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Jesień już w pełni, a to oznacza, że pora na najsłynniejsze jesienne warzywo - dynię! W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński przygotował pyszne dania z różnych rodzajów dyń. Poznaj jego przepisy na naleśniki, leczo, pastę do smarowania, kopytka i pęczotto.
Naleśniki dyniowe ze słodkim twarogiem
Naleśniki dyniowe ze słodkim twarogiem
Naleśniki dyniowe ze słodkim twarogiem
Źródło: Michał Żebrowski/EastNews

Naleśniki dyniowe ze słodkim twarogiem - przepis

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 5000 ml mleka,
  • 110 g masła,
  • 380 g mąki tortowej,
  • 100 g pure z dyni Hokkaido,
  • szczypta soli,
  • masło klarowane,
  • 400 g twarogu śmietanowego,
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu,
  • laska wanilii,
  • sok z jednej pomarańczy i skórka z pomarańczy,
  • 2 paczki malin,
  • paczka borówek,
  • paczka jeżyn,
  • 2 paczki czerwonej porzeczki,
  • 2 dojrzałe brzoskwinie,
  • pęczek miętu,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Masło rozpuść w rondelku. Do miski lub dzieży miksera przełóż składniki na ciasto naleśnikowe. Połącz ze sobą składniki i odstaw na 15 minut, aby ciasto odpoczęło.

Na patelni rozpuść masło klarowane i smaż naleśniki.

W miseczce połącz ze sobą twaróg razem z jogurtem, ziarnami wanilii i skórką oraz sokiem z pomarańczy. Gotowe naleśniki przekładaj przygotowanym twarożkiem.

Ułóż na talerzu i udekoruj owocami.

Ekspresowe leczo z dynią
Ekspresowe leczo z dynią
Ekspresowe leczo z dynią
Źródło: Michał Żebrowski/EastNews

Ekspresowe leczo z dynią - przepis

Składniki:

  • 4 kolorowe papryki,
  • 300 g dyni piżmowej bez skórki,
  • duża biała cebula,
  • czerwona cebula,
  • 2 ziemniaki duże lub kilka mniejszych,
  • 1 litr passaty pomidorowej,
  • cukinia,
  • 2 marchewki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • papryczka chili,
  • łyżeczka papryki słodkiej wędzonej,
  • łyżeczka suszonego oregano ,
  • sól i pieprz,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 2 duże pętka dobrej kiełbasy.

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą, następnie pokrój w miejsce kawałki, a cebule w piórka. W garnku o grubym dnie rozpuść masło, następnie przełóż warzywa u przesmaż przez około 10 minut. Dodaj kiełbasę, ziemniaki i dynię. Smaż przez kolejne 15 minut. Następnie do produktów dodaj pomidory, przykro garnek i gotuj przez 30 minut. Serwuj z pieczywem.

Dyniowa pasta do smarowania
Dyniowa pasta do smarowania
Dyniowa pasta do smarowania
Źródło: Michał Żebrowski/EastNews

Dyniowa pasta do smarowania - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki – cieciorka gotowanej lub z puszki,
  • 250 g tahini – pasty sezamowej,
  • 300 g puree z dyni prowansalskiej,
  • łyżka czarnuszki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • kumin,
  • sok z 1 limonki,
  • zimna woda,
  • sól i pieprz.

Do dekoracji:

  • oliwa,
  • kolendra,
  • chlebek pita do serwowania,
  • prażone pestki z dyni.

Sposób przygotowania:

Do misy blendera dodaj pastę tahini oraz czosnek. Blenduj, aż powstanie jednolita masa. Następnie dodaj cieciorkę oraz pieczoną dynię. Ponownie blenduj – do czasu, aż składniki połączą się w jedną masę. W między czasie dodaj sok z limonki, kumin, sól oraz pieprz. Jeżeli masa jest za gęsta, podlej zimną wodą. Jej ilość zależy od gęstości pasty. Gotowy hummus wyłóż na talerz. Dodaj kilka kropli oliwy z oliwek.

Kopytka dyniowe z sosem borowikowym
Kopytka dyniowe z sosem borowikowym
Kopytka dyniowe z sosem borowikowym
Źródło: Michał Żebrowski/EastNews

Kopytka dyniowe z sosem borowikowym - przepis

Składniki:

  • 150 g ziemniaków ugotowanych i rozdrobnionych,
  • 700 g puree z dyni hokkaido,
  • 200 g mąki pszennej,
  • łyżeczka soli,
  • 300 g świeżych borowików,
  • mała cebula,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 20 g masła,
  • sól i pieprz,
  • pęczek natki z pietruszki.

Sposób przygotowania:

Puree z dyni oraz ziemniaków przełóż do miseczki, dodaj mąkę partiami i cały czas mieszaj. Ilość dodanej mąki zależy od ilości wody w dyni i ziemniakach. Dodaj sól i dokładnie rozgnieć ciasto. Ugniataj i dodawaj mąkę do chwili, aż ciasto przestanie się kleić do dłoni.

Ciasto podziel na mniejsze porcje. Blat kuchenny oprósz mąką i rób z wałeczki, następnie za pomocą noża odcinaj kopytka.

Gotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Kluseczki powinny wypłynąć na powierzchnię. Następnie odczekaj minutę.

Na patenie rozpuść masło dodaj czyste i pokrojone w plastry borowiki razem z cebulą. Do usmażonych produktów dodaj śmietankę oraz dopraw. Gotuj do chwili, aż sos zgęstnieje. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Pęczotto z grzybami jesiennymi i dynią - przepis

Składniki:

  • 500 g pęczaku,
  • 300 g dowolnej dyni,
  • 400 g świeżych grzybów,
  • 2 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka oleju,
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina białego,
  • 1 l bulionu mięsnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 150 g startego Parmezanu,
  • pęczek natki pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

Na blachę rozgrzanego do 180 st. C piernika wyłóż pokrojoną w kostkę dynię, dopraw ją przyprawami, polej oliwą. Piecz do chwili, aż będzie miękka. Grzyby posikaj na mniejsze kawałki. Szalotkę siekamy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez prasę. W dużym garnku rozgrzewamy masło razem z oliwą i szklimy szalotkę z czosnkiem. Cały czas mieszamy, pilnując, aby nie przypalić czosnku. W kolejnym kroku dodajemy grzyby gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dodajemy upieczoną dynię.

W międzyczasie pęczak dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Dodajemy do garnka kaszę, razem z winem i doprowadzamy do odparowania alkoholu cały czas mieszając. Następnie sukcesywnie dodajmy bulion i mieszamy, aż kasza go wchłonie. Powtarzamy to czynność do wyczerpania bulionu. Na końcu dodajemy starty parmezan i dekorujemy pietruszką.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości