Naleśniki dyniowe ze słodkim twarogiem - przepis
Składniki:
- 4 jajka,
- 5000 ml mleka,
- 110 g masła,
- 380 g mąki tortowej,
- 100 g pure z dyni Hokkaido,
- szczypta soli,
- masło klarowane,
- 400 g twarogu śmietanowego,
- 2 łyżki naturalnego jogurtu,
- laska wanilii,
- sok z jednej pomarańczy i skórka z pomarańczy,
- 2 paczki malin,
- paczka borówek,
- paczka jeżyn,
- 2 paczki czerwonej porzeczki,
- 2 dojrzałe brzoskwinie,
- pęczek miętu,
- cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Masło rozpuść w rondelku. Do miski lub dzieży miksera przełóż składniki na ciasto naleśnikowe. Połącz ze sobą składniki i odstaw na 15 minut, aby ciasto odpoczęło.
Na patelni rozpuść masło klarowane i smaż naleśniki.
W miseczce połącz ze sobą twaróg razem z jogurtem, ziarnami wanilii i skórką oraz sokiem z pomarańczy. Gotowe naleśniki przekładaj przygotowanym twarożkiem.
Ułóż na talerzu i udekoruj owocami.
Ekspresowe leczo z dynią - przepis
Składniki:
- 4 kolorowe papryki,
- 300 g dyni piżmowej bez skórki,
- duża biała cebula,
- czerwona cebula,
- 2 ziemniaki duże lub kilka mniejszych,
- 1 litr passaty pomidorowej,
- cukinia,
- 2 marchewki,
- 4 ząbki czosnku,
- papryczka chili,
- łyżeczka papryki słodkiej wędzonej,
- łyżeczka suszonego oregano ,
- sól i pieprz,
- masło klarowane do smażenia,
- 2 duże pętka dobrej kiełbasy.
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą, następnie pokrój w miejsce kawałki, a cebule w piórka. W garnku o grubym dnie rozpuść masło, następnie przełóż warzywa u przesmaż przez około 10 minut. Dodaj kiełbasę, ziemniaki i dynię. Smaż przez kolejne 15 minut. Następnie do produktów dodaj pomidory, przykro garnek i gotuj przez 30 minut. Serwuj z pieczywem.
Dyniowa pasta do smarowania - przepis
Składniki:
- 2 szklanki – cieciorka gotowanej lub z puszki,
- 250 g tahini – pasty sezamowej,
- 300 g puree z dyni prowansalskiej,
- łyżka czarnuszki,
- 4 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- kumin,
- sok z 1 limonki,
- zimna woda,
- sól i pieprz.
Do dekoracji:
- oliwa,
- kolendra,
- chlebek pita do serwowania,
- prażone pestki z dyni.
Sposób przygotowania:
Do misy blendera dodaj pastę tahini oraz czosnek. Blenduj, aż powstanie jednolita masa. Następnie dodaj cieciorkę oraz pieczoną dynię. Ponownie blenduj – do czasu, aż składniki połączą się w jedną masę. W między czasie dodaj sok z limonki, kumin, sól oraz pieprz. Jeżeli masa jest za gęsta, podlej zimną wodą. Jej ilość zależy od gęstości pasty. Gotowy hummus wyłóż na talerz. Dodaj kilka kropli oliwy z oliwek.
Kopytka dyniowe z sosem borowikowym - przepis
Składniki:
- 150 g ziemniaków ugotowanych i rozdrobnionych,
- 700 g puree z dyni hokkaido,
- 200 g mąki pszennej,
- łyżeczka soli,
- 300 g świeżych borowików,
- mała cebula,
- 200 ml śmietany 30%,
- 20 g masła,
- sól i pieprz,
- pęczek natki z pietruszki.
Sposób przygotowania:
Puree z dyni oraz ziemniaków przełóż do miseczki, dodaj mąkę partiami i cały czas mieszaj. Ilość dodanej mąki zależy od ilości wody w dyni i ziemniakach. Dodaj sól i dokładnie rozgnieć ciasto. Ugniataj i dodawaj mąkę do chwili, aż ciasto przestanie się kleić do dłoni.
Ciasto podziel na mniejsze porcje. Blat kuchenny oprósz mąką i rób z wałeczki, następnie za pomocą noża odcinaj kopytka.
Gotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Kluseczki powinny wypłynąć na powierzchnię. Następnie odczekaj minutę.
Na patenie rozpuść masło dodaj czyste i pokrojone w plastry borowiki razem z cebulą. Do usmażonych produktów dodaj śmietankę oraz dopraw. Gotuj do chwili, aż sos zgęstnieje. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Pęczotto z grzybami jesiennymi i dynią - przepis
Składniki:
- 500 g pęczaku,
- 300 g dowolnej dyni,
- 400 g świeżych grzybów,
- 2 szalotki,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka masła,
- łyżeczka oleju,
- 1/2 szklanki wytrawnego wina białego,
- 1 l bulionu mięsnego,
- sól i pieprz do smaku,
- 150 g startego Parmezanu,
- pęczek natki pietruszki do posypania.
Sposób przygotowania:
Na blachę rozgrzanego do 180 st. C piernika wyłóż pokrojoną w kostkę dynię, dopraw ją przyprawami, polej oliwą. Piecz do chwili, aż będzie miękka. Grzyby posikaj na mniejsze kawałki. Szalotkę siekamy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez prasę. W dużym garnku rozgrzewamy masło razem z oliwą i szklimy szalotkę z czosnkiem. Cały czas mieszamy, pilnując, aby nie przypalić czosnku. W kolejnym kroku dodajemy grzyby gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dodajemy upieczoną dynię.
W międzyczasie pęczak dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Dodajemy do garnka kaszę, razem z winem i doprowadzamy do odparowania alkoholu cały czas mieszając. Następnie sukcesywnie dodajmy bulion i mieszamy, aż kasza go wchłonie. Powtarzamy to czynność do wyczerpania bulionu. Na końcu dodajemy starty parmezan i dekorujemy pietruszką.
Zobacz także:
- Popularne rodzaje dyni. Jak je rozróżnić?
- Dynia - królowa jesieni. Które odmiany są najsmaczniejsze? "Schrupiesz ją na surowo"
- Co zrobić z dyni? Poznaj najlepsze przepisy, w których króluje dynia!
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/EastNews