Pomysły na przekąski w sam raz na plażę. Wypróbuj przepisy Szymona Czerwińskiego

Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Przekąski na plażę
Przekąski na plażę
Długa młodość? Mam na to przepis
Długa młodość? Mam na to przepis
Placuszkowy zawrót głowy
Placuszkowy zawrót głowy
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Zapieczmy to razem!
Zapieczmy to razem!
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński pokazał, jak przygotować pyszne przekąski w sam raz na plażę. Znajdą się dania na ciepło i na zimno, które można zabrać ze sobą. Poznaj jego przepisy.

Wakacyjna sałatka z kuskusem i granatem - przepis

Składniki:

  • szklanka kuskus,
    • 2 szalotki,
      • czerwona cebula,
        • pęczek pietruszki,
          • pęczek mięty,
            • pęczek kolendry,
              • dwa zielone ogórki,
                • cytryna,
                  • sól i pieprz,
                    • łyżeczka kminu rzymskiego,
                      • skórka z otartych 2 cytryn,
                        • skórka z otartych pomarańczy,
                          • granat,
                            • oliwa.

                              Sposób przygotowania:

                              Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Obierz zielony ogórek i usuń gniazda nasienne. Następnie posiekaj w drobną kostkę. Szalotkę również posiekaj.

                              Zioła dokładnie umyj i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Następnie poszatkuj. W misce połącz ze sobą wszystkie składniki z oliwą oraz sokiem z połowy cytryny i pomarańczy. Jeżeli chcesz, aby sałatka była bardziej cytrusowa, zetrzyj na tarce skórkę ze sparzonej cytryny i pomarańczy. Pamiętaj, aby nie ścierać białej części, ponieważ jest gorzka.

                              Dopraw solą oraz pieprzem i kminem. Na koniec dodaj ziarna granatu.

                              Plażowy koktajl  truskawkowo - bananowy
                              Plażowy koktajl truskawkowo - bananowy
                              Plażowy koktajl truskawkowo - bananowy
                              Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                              Plażowy koktajl truskawkowo - bananowy - przepis

                              Składniki:

                              • 500 g truskawka kaszubska,
                                • 3 banany dojrzałe,
                                  • cytryna,
                                    • 500 ml jogurt naturalny,
                                      • 200 ml mleka,
                                        • łyżeczka miodu,
                                          • opcjonalnie: napój migdałowy.

                                            Sposób przygotowania:

                                            Truskawki umyj pod bieżącą wodą, następnie usuń szypułki i pokrój na cząstki. Dodaj pokrojonego banana. Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj owoce. Dodaj jogurt oraz mleko. Jeżeli owoce są mało słodkie, możesz dodać cukier lub miód.

                                            Plażowe Hot Dogi
                                            Plażowe Hot Dogi
                                            Plażowe Hot Dogi
                                            Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                            Plażowe Hot Dogi - przepis

                                            Składniki:

                                            • wysokiej jakości kiełbasa,
                                              • bułka czerwona maślna,
                                                • 50 g piklowane ogórki,
                                                  • 5 plastrów z boczku,
                                                    • cienki szczypior,
                                                      • prażona cebula,
                                                        • keczup i musztarda,
                                                          • 100 g kapusty kiszonej,
                                                            • 2 łyżki cukru,
                                                              • łyżeczka majeranku,
                                                                • sól i pieprz.

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Boczek grilluj na rozgrzanej suchej patelni na chipsy. Kapustę kiszoną odsącz z nadmiaru soków. Dodaj cukier, majeranek, sól i pieprz. Smaż przez około 15 minut, cały czas mieszając. Bułeczkę grilluj na rozgrzanym grillu.

                                                                  Następnie do bułeczki dodaj keczup, musztardę oraz grillowaną kiełbasę. Dodaj piklowane ogórki oraz kapustę kiszoną. Całość udekoruj prażoną cebulką.

                                                                  Prażona cebula - składniki:

                                                                  • 2 duże cebule,
                                                                    • 2 łyżki mąki,
                                                                      • olej do smażenia.

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka. Następnie dodaj maklerskie i dokładnie wymieszaj. Na rozgrzany olej dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu, mieszając. Cały proces będzie trał około 20 minut.

                                                                        Azja w Sopocie - przepis

                                                                        Składniki:

                                                                        • wysokiej jakości kiełbasa,
                                                                          • bułka zielona maślana,
                                                                            • 50 g kimchi,
                                                                              • 30 ml słodkiego sosu sojowego,
                                                                                • 2 łyżki majonezu,
                                                                                  • 2 łyżki Srirachy,
                                                                                    • łyżka sezamu białego,
                                                                                      • łyżka sezamu czarnego,
                                                                                        • cienki szczypior,
                                                                                          • kolendra,
                                                                                            • orzeszki ziemne.

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              Kiełbasę dobrej jakości grilluj na patelni lub grillu. Następnie grilluj bułeczkę, aż będzie chrupiąca. Przygotuj azjatycki majonez. Wymieszaj w miseczce srirache oraz majonez. Bułeczkę polej sosem sojowym, ułóż kiełbasę. Następnie dodaj kimchi, udekoruj sezamem, szczypiorem oraz kolendrą i orzeszkami.

                                                                                              Kukurydza z masłem kolendrowym - przepis

                                                                                              Składniki:

                                                                                              • 5 kolb kukurydzy,
                                                                                                • 200 g masła,
                                                                                                  • pęczek pietruszki,
                                                                                                    • pęczek kolendry,
                                                                                                      • 2 łyżki cukru,
                                                                                                        • sól i pieprz,
                                                                                                          • sok z limonki i skórka z limonki,
                                                                                                            • długie patyczki do szaszłyków,
                                                                                                              • płatki chili.

                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                Zagotuj w dużym garnku wodę z 2 łyżkami cukru, następnie włóż do niej kukurydzę i gotuj przez 15 minut. Następnie po wyjęciu z wody, przełóż na suchą patelnię grillową i grilluj.

                                                                                                                Do miseczki przełóż masło i ucieraj razem z poszatkowanymi ziołami i skórką z limonki. Grillowaną kukurydzę posmaruj masłem i oprósz płatkami chili. Serwuj z cząstkami limonki.

                                                                                                                Sopocki Fish & Chips na plażę - przepis

                                                                                                                Składniki:

                                                                                                                • 4 kawałki dorsza filet świeży,
                                                                                                                  • 150 ml piwa,
                                                                                                                    • łyżeczka kurkumy,
                                                                                                                      • 180 g mąka pszennej,
                                                                                                                        • łyżeczka proszku do pieczenia,
                                                                                                                          • 3 l oleju do smażenia,
                                                                                                                            • sól i pieprz,
                                                                                                                              • świartka cytryny do serwowania,
                                                                                                                                • 5 dużych ziemniaków na frytki,

                                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                                  Dorsza osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze porcje. Następnie oprósz solą i pieprzem. W misce przygotuj panierkę do ryby. Połącz ze sobą piwo, kurkumę, mąkę i proszek do pieczenia. Odstaw na 15 minut ciasto, aby dojrzało. W tak przygotowanej panierce panierujemy rybę i smażmy na rozgrzanym do 180 st. C oleju. Rybę smażymy do chwili, aż będzie złota i chrupiąca.

                                                                                                                                  Ziemniaki pokrój na frytki, następnie zostaw w zimnej wodzie na 30 minut. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 5 minut w wrzącej wodzie. Następnie odcedź ziemniaki.

                                                                                                                                  Osuszone ziemniaki smażmy na rozgrzanym oleju przez około 5 - 6 minut.

                                                                                                                                  Sos Tatarski - przepis

                                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                                  • 1/4 czerwonej cebuli,
                                                                                                                                    • mały ogórek kiszony lub konserwowy (korniszon),
                                                                                                                                      • 2 łyżki szczypioru,
                                                                                                                                        • 2 łyżki grzybów marynowanych,
                                                                                                                                          • łyżeczka musztardy Dijon,
                                                                                                                                            • łyżka natki pietruszki,
                                                                                                                                              • 1/2 łyżeczki cukru,
                                                                                                                                                • 200 ml majonezu,
                                                                                                                                                  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
                                                                                                                                                    • świeżo zmielony pieprz i sól.

                                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                      Ogórek konserwowy, szczypior, grzyby, pietruszkę oraz cebulę dokładnie poszatkuj i przełóż do miski. Dodaj majonez, sok z cytryny, cukier oraz dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

                                                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                                                      Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                                                      Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana