Materiał promocyjny

Te przekąski zrobią furorę na pikniku. Przepisy Jaśka Kuronia i Mariety Mareckiej

Grillowane przekąski na piknik
Źródło: Dzień Dobry TVN

Kiedy za oknem świeci słońce, warto wyjść z domu i zorganizować piknik połączony z grillem. To świetny pomysł na rodzinne spędzanie wolnego czasu lub spotkanie z przyjaciółmi. Kiedy już wszyscy wygodnie rozsiądą się na kocu, można podać im smaczne przekąski, które łatwo chwycić w rękę i zjeść bez użycia sztućców.

Co jeść na pikniku?

Jasiek Kuroń i Marieta Marecka podjęli wyzwanie i przygotowali pyszne i proste dania, które świetnie sprawdzą się na pikniku. Alternatywą dla zwykłych kanapek, mogą być wrapy z chrupiącymi dodatkami i argentyńskim sosem na bazie natki pietruszki, czosnku i oliwy lub świeże kajzerki wypełnione mięsem, warzywami i domowej roboty sosem BBQ. Jeśli do swoich przekąsek użyjesz kiełbasiaka JBB Bałdyga i upieczesz go na grillu, aż osiągnie złocisty kolor, twoje potrawy będą jeszcze smaczniejsze.

>>Pobierz bezpłatny e-book

Jasiek Kuroń przygotował wrapy z kiełbasiakiem, warzywami, młodą kapustą i sosem chimichurri.

Składniki:

  • 2 opakowania kiełbasiaka JBB Bałdyga,
    • 1 czerwona cebula,
      • 1 papryka posiekana w plastry,
        • 2 ogórki konserwowe,
          • ¼ posiekanej młodej kapusty,
            • pół szklanki oliwy,
              • ¼ szklanki zimnej wody,
                • 1 papryczka pepperoni,
                  • 4 łyżki octu winnego,
                    • płaska łyżeczka miodu,
                      • pęczek natki pietruszki,
                        • 2 ząbki czosnku,
                          • sól, pieprz,
                            • 4 tortille.
                              Przekąski na piknik
                              Przekąski na piknik
                              Źródło: Piotr Mizerski

                              Przygotowanie:

                              1. Kiełbasiaka pokrój w 1,5 cm plastry.
                                1. Posiekaj cebulę, paprykę, ogórki konserwowe i młodą kapustę.
                                  1. Przygotuj chimichurri - w misce wymieszaj oliwę, wodę, posiekaną drobno papryczkę pepperoni, ocet, miód, pokrojoną natkę pietruszki, posiekany drobno czosnek oraz sól i pieprz.
                                    1. Plastry kiełbasiaka grilluj po 2 minuty z każdej strony.
                                      1. Tortille delikatnie zrumień na grillu. Na środku każdej z nich umieść trochę kiełbasiaka oraz warzyw i polej całość sosem.
                                        1. Zawiń wrapa.

                                          Tipy Jaśka Kuronia:

                                          Aby tortilla była smaczniejsza, możesz delikatnie nawilżyć ją mokrymi dłońmi. Dzięki temu zyska na chrupkości.

                                          Kapustę warto posiekać na początku, a następnie dodać nieco soli i zgnieść ją w dłoni. Nadal będzie jędrna i chrupka, ale bardziej delikatna.

                                          Kanapki w nowoczesnym wydaniu

                                          Marieta Marecka zaproponowała kanapki a'la leberkäse z domowym sosem BBQ i kiełbasiakiem. Ekspertka kulinarna zachęca do przygotowania własnego sosu, ponieważ można dowolnie zmieniać w nim proporcje składników, by odpowiadały naszym upodobaniom. Ponadto można go użyć nie tylko do przepisu, ale też przelać go do słoiczków i cieszyć się jego smakiem na kolejnych piknikach.

                                          >>Pobierz bezpłatny e-book

                                          Składniki:

                                          • 2 opakowania kiełbasiaka JBB Bałdyga po 240 g,
                                            • 6-8 kajzerek,
                                              • 2 świeże pomidory,
                                                • rukola.

                                                  Domowy sos BBQ - składniki:

                                                  • pół cebuli,
                                                    • 2 ząbki czosnku,
                                                      • pół łyżeczki mielonego kuminu,
                                                        • pół łyżeczki płatków chili (lub więcej),
                                                          • 1 łyżka oliwy,
                                                            • 400-450 ml ketchupu,
                                                              • pół szklanki cukru trzcinowego,
                                                                • ¼ szklanki soku jabłkowego,
                                                                  • 4 łyżki miodu,
                                                                    • 1 łyżka sosu Worcestershire,
                                                                      • pół szklanki octu jabłkowego,
                                                                        • 2 łyżeczki wędzonej papryki,
                                                                          • 1 łyżeczka ostrej papryki,
                                                                            • 2-3 suszone papryczki pepperoncini,
                                                                              • 1 papryczka jalapeno,
                                                                                • sól, pieprz.

                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                  1. Zacznij od przygotowania sosu BBQ: cebulę pokrój w drobniutką kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej oliwę i krótko przesmaż na niej cebulę aż zmięknie. Dodaj czosnek, jalapeno, kumin, pokruszone papryczki peperonicini, ostrą paprykę i wędzoną oraz płatki chili. Przesmaż i mieszaj. Następnie wlej ketchup, zamieszaj i dodaj cukier, sok jabłkowy, miód, sos Worcestershire, ocet, dopraw pieprzem i na średnim ogniu redukuj całość przez ok. 20-25 minut. Mieszaj sos co jakiś czas i doprawiaj do smaku. Następnie zblenduj i schłódź.
                                                                                    1. Na pikniku rozgrzej grill. Ułóż na nim grube plastry kiełbasiaka (ok. 1,5-2 cm) i piecz je do lekkiego zrumienienia.
                                                                                      1. Kajzerki przekrój na pół, posmaruj domowym sosem BBQ, połóż przypieczonego kiełbasiaka, polej sosem. Dołóż rukolę i plastry pomidora. Jedz póki gorące.
                                                                                         Kanapki a'la leberkäse z domowym sosem BBQ i kiełbasiakiem
                                                                                        Kanapki a'la leberkäse z domowym sosem BBQ i kiełbasiakiem
                                                                                        Źródło: Piotr Mizerski

                                                                                        Tipy Mariety Mareckiej:

                                                                                        Oryginalne leberkäse podawane jest ze słodką musztardą i raczej bez dodatków, ale ja uwielbiam zmieniać to danie. Dodaję, warzywa, kombinuję z sosami, czasem dorzucam również ser.

                                                                                        W domu można kiełbasiaka w całości podgrzać w piekarniku, następnie pokroić w grube plastry i od razu wkładać je do świeżej kajzerki.

                                                                                        Domowy sos BBQ, kiedy jest jeszcze gorący, przelewamy do słoików i od razu zamykamy. Przechowywany w lodówce bardzo długo nadaje się do spożycia, nawet 4 miesiące po otwarciu. Dlatego warto zrobić od razu większą porcję!

                                                                                        Sos BBQ można przygotować w wersji łagodniejszej, pominąć część ostrych przypraw lub zmniejszyć ich ilość w zależności od upodobań.

                                                                                        Liczba potrzebnych składników może wydawać się dość duża, ale na szczęście wszystkie są łatwo dostępne w naszych sklepach. Poza tym ten świetny sos robi się praktycznie sam, tylko od czasu do czasu należy go wymieszać i gotowe!

                                                                                        Aktualnie czytasz: Te przekąski zrobią furorę na pikniku. Przepisy Jaśka Kuronia i Mariety Mareckiej
                                                                                        Aktualnie czytasz: Te przekąski zrobią furorę na pikniku. Przepisy Jaśka Kuronia i Mariety Mareckiej

                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Piotr Mizerski

                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana