Kiedy za oknem świeci słońce, warto wyjść z domu i zorganizować piknik połączony z grillem. To świetny pomysł na rodzinne spędzanie wolnego czasu lub spotkanie z przyjaciółmi. Kiedy już wszyscy wygodnie rozsiądą się na kocu, można podać im smaczne przekąski, które łatwo chwycić w rękę i zjeść bez użycia sztućców.
Co jeść na pikniku?
Jasiek Kuroń i Marieta Marecka podjęli wyzwanie i przygotowali pyszne i proste dania, które świetnie sprawdzą się na pikniku. Alternatywą dla zwykłych kanapek, mogą być wrapy z chrupiącymi dodatkami i argentyńskim sosem na bazie natki pietruszki, czosnku i oliwy lub świeże kajzerki wypełnione mięsem, warzywami i domowej roboty sosem BBQ. Jeśli do swoich przekąsek użyjesz kiełbasiaka JBB Bałdyga i upieczesz go na grillu, aż osiągnie złocisty kolor, twoje potrawy będą jeszcze smaczniejsze.
Jasiek Kuroń przygotował wrapy z kiełbasiakiem, warzywami, młodą kapustą i sosem chimichurri.
Składniki:
- 2 opakowania kiełbasiaka JBB Bałdyga,
- 1 czerwona cebula,
- 1 papryka posiekana w plastry,
- 2 ogórki konserwowe,
- ¼ posiekanej młodej kapusty,
- pół szklanki oliwy,
- ¼ szklanki zimnej wody,
- 1 papryczka pepperoni,
- 4 łyżki octu winnego,
- płaska łyżeczka miodu,
- pęczek natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- 4 tortille.
Przygotowanie:
- Kiełbasiaka pokrój w 1,5 cm plastry.
- Posiekaj cebulę, paprykę, ogórki konserwowe i młodą kapustę.
- Przygotuj chimichurri - w misce wymieszaj oliwę, wodę, posiekaną drobno papryczkę pepperoni, ocet, miód, pokrojoną natkę pietruszki, posiekany drobno czosnek oraz sól i pieprz.
- Plastry kiełbasiaka grilluj po 2 minuty z każdej strony.
- Tortille delikatnie zrumień na grillu. Na środku każdej z nich umieść trochę kiełbasiaka oraz warzyw i polej całość sosem.
- Zawiń wrapa.
Tipy Jaśka Kuronia:
Aby tortilla była smaczniejsza, możesz delikatnie nawilżyć ją mokrymi dłońmi. Dzięki temu zyska na chrupkości.
Kapustę warto posiekać na początku, a następnie dodać nieco soli i zgnieść ją w dłoni. Nadal będzie jędrna i chrupka, ale bardziej delikatna.
Kanapki w nowoczesnym wydaniu
Marieta Marecka zaproponowała kanapki a'la leberkäse z domowym sosem BBQ i kiełbasiakiem. Ekspertka kulinarna zachęca do przygotowania własnego sosu, ponieważ można dowolnie zmieniać w nim proporcje składników, by odpowiadały naszym upodobaniom. Ponadto można go użyć nie tylko do przepisu, ale też przelać go do słoiczków i cieszyć się jego smakiem na kolejnych piknikach.
Składniki:
- 2 opakowania kiełbasiaka JBB Bałdyga po 240 g,
- 6-8 kajzerek,
- 2 świeże pomidory,
- rukola.
Domowy sos BBQ - składniki:
- pół cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki mielonego kuminu,
- pół łyżeczki płatków chili (lub więcej),
- 1 łyżka oliwy,
- 400-450 ml ketchupu,
- pół szklanki cukru trzcinowego,
- ¼ szklanki soku jabłkowego,
- 4 łyżki miodu,
- 1 łyżka sosu Worcestershire,
- pół szklanki octu jabłkowego,
- 2 łyżeczki wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 2-3 suszone papryczki pepperoncini,
- 1 papryczka jalapeno,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania sosu BBQ: cebulę pokrój w drobniutką kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej oliwę i krótko przesmaż na niej cebulę aż zmięknie. Dodaj czosnek, jalapeno, kumin, pokruszone papryczki peperonicini, ostrą paprykę i wędzoną oraz płatki chili. Przesmaż i mieszaj. Następnie wlej ketchup, zamieszaj i dodaj cukier, sok jabłkowy, miód, sos Worcestershire, ocet, dopraw pieprzem i na średnim ogniu redukuj całość przez ok. 20-25 minut. Mieszaj sos co jakiś czas i doprawiaj do smaku. Następnie zblenduj i schłódź.
- Na pikniku rozgrzej grill. Ułóż na nim grube plastry kiełbasiaka (ok. 1,5-2 cm) i piecz je do lekkiego zrumienienia.
- Kajzerki przekrój na pół, posmaruj domowym sosem BBQ, połóż przypieczonego kiełbasiaka, polej sosem. Dołóż rukolę i plastry pomidora. Jedz póki gorące.
Tipy Mariety Mareckiej:
Oryginalne leberkäse podawane jest ze słodką musztardą i raczej bez dodatków, ale ja uwielbiam zmieniać to danie. Dodaję, warzywa, kombinuję z sosami, czasem dorzucam również ser.
W domu można kiełbasiaka w całości podgrzać w piekarniku, następnie pokroić w grube plastry i od razu wkładać je do świeżej kajzerki.
Domowy sos BBQ, kiedy jest jeszcze gorący, przelewamy do słoików i od razu zamykamy. Przechowywany w lodówce bardzo długo nadaje się do spożycia, nawet 4 miesiące po otwarciu. Dlatego warto zrobić od razu większą porcję!
Sos BBQ można przygotować w wersji łagodniejszej, pominąć część ostrych przypraw lub zmniejszyć ich ilość w zależności od upodobań.
Liczba potrzebnych składników może wydawać się dość duża, ale na szczęście wszystkie są łatwo dostępne w naszych sklepach. Poza tym ten świetny sos robi się praktycznie sam, tylko od czasu do czasu należy go wymieszać i gotowe!
Źródło zdjęcia głównego: Piotr Mizerski