Materiał promocyjny

Te przekąski zrobią furorę na pikniku. Przepisy Jaśka Kuronia i Mariety Mareckiej

Przekąski na piknik
Grillowane przekąski na piknik
Źródło: Dzień Dobry TVN

Kiedy za oknem świeci słońce, warto wyjść z domu i zorganizować piknik połączony z grillem. To świetny pomysł na rodzinne spędzanie wolnego czasu lub spotkanie z przyjaciółmi. Kiedy już wszyscy wygodnie rozsiądą się na kocu, można podać im smaczne przekąski, które łatwo chwycić w rękę i zjeść bez użycia sztućców.

Co jeść na pikniku?

Jasiek Kuroń i Marieta Marecka podjęli wyzwanie i przygotowali pyszne i proste dania, które świetnie sprawdzą się na pikniku. Alternatywą dla zwykłych kanapek, mogą być wrapy z chrupiącymi dodatkami i argentyńskim sosem na bazie natki pietruszki, czosnku i oliwy lub świeże kajzerki wypełnione mięsem, warzywami i domowej roboty sosem BBQ. Jeśli do swoich przekąsek użyjesz kiełbasiaka JBB Bałdyga i upieczesz go na grillu, aż osiągnie złocisty kolor, twoje potrawy będą jeszcze smaczniejsze.

>>Pobierz bezpłatny e-book

Jasiek Kuroń przygotował wrapy z kiełbasiakiem, warzywami, młodą kapustą i sosem chimichurri.

Składniki:

  • 2 opakowania kiełbasiaka JBB Bałdyga,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 papryka posiekana w plastry,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • ¼ posiekanej młodej kapusty,
  • pół szklanki oliwy,
  • ¼ szklanki zimnej wody,
  • 1 papryczka pepperoni,
  • 4 łyżki octu winnego,
  • płaska łyżeczka miodu,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 4 tortille.
Przekąski na piknik
Przekąski na piknik
Źródło: Piotr Mizerski

Przygotowanie:

  1. Kiełbasiaka pokrój w 1,5 cm plastry.
  2. Posiekaj cebulę, paprykę, ogórki konserwowe i młodą kapustę.
  3. Przygotuj chimichurri - w misce wymieszaj oliwę, wodę, posiekaną drobno papryczkę pepperoni, ocet, miód, pokrojoną natkę pietruszki, posiekany drobno czosnek oraz sól i pieprz.
  4. Plastry kiełbasiaka grilluj po 2 minuty z każdej strony.
  5. Tortille delikatnie zrumień na grillu. Na środku każdej z nich umieść trochę kiełbasiaka oraz warzyw i polej całość sosem.
  6. Zawiń wrapa.

Tipy Jaśka Kuronia:

Aby tortilla była smaczniejsza, możesz delikatnie nawilżyć ją mokrymi dłońmi. Dzięki temu zyska na chrupkości.

Kapustę warto posiekać na początku, a następnie dodać nieco soli i zgnieść ją w dłoni. Nadal będzie jędrna i chrupka, ale bardziej delikatna.

Kanapki w nowoczesnym wydaniu

Marieta Marecka zaproponowała kanapki a'la leberkäse z domowym sosem BBQ i kiełbasiakiem. Ekspertka kulinarna zachęca do przygotowania własnego sosu, ponieważ można dowolnie zmieniać w nim proporcje składników, by odpowiadały naszym upodobaniom. Ponadto można go użyć nie tylko do przepisu, ale też przelać go do słoiczków i cieszyć się jego smakiem na kolejnych piknikach.

>>Pobierz bezpłatny e-book

Składniki:

  • 2 opakowania kiełbasiaka JBB Bałdyga po 240 g,
  • 6-8 kajzerek,
  • 2 świeże pomidory,
  • rukola.

Domowy sos BBQ - składniki:

  • pół cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki mielonego kuminu,
  • pół łyżeczki płatków chili (lub więcej),
  • 1 łyżka oliwy,
  • 400-450 ml ketchupu,
  • pół szklanki cukru trzcinowego,
  • ¼ szklanki soku jabłkowego,
  • 4 łyżki miodu,
  • 1 łyżka sosu Worcestershire,
  • pół szklanki octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 2-3 suszone papryczki pepperoncini,
  • 1 papryczka jalapeno,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania sosu BBQ: cebulę pokrój w drobniutką kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej oliwę i krótko przesmaż na niej cebulę aż zmięknie. Dodaj czosnek, jalapeno, kumin, pokruszone papryczki peperonicini, ostrą paprykę i wędzoną oraz płatki chili. Przesmaż i mieszaj. Następnie wlej ketchup, zamieszaj i dodaj cukier, sok jabłkowy, miód, sos Worcestershire, ocet, dopraw pieprzem i na średnim ogniu redukuj całość przez ok. 20-25 minut. Mieszaj sos co jakiś czas i doprawiaj do smaku. Następnie zblenduj i schłódź.
  2. Na pikniku rozgrzej grill. Ułóż na nim grube plastry kiełbasiaka (ok. 1,5-2 cm) i piecz je do lekkiego zrumienienia.
  3. Kajzerki przekrój na pół, posmaruj domowym sosem BBQ, połóż przypieczonego kiełbasiaka, polej sosem. Dołóż rukolę i plastry pomidora. Jedz póki gorące.
 Kanapki a'la leberkäse z domowym sosem BBQ i kiełbasiakiem
Kanapki a'la leberkäse z domowym sosem BBQ i kiełbasiakiem
Źródło: Piotr Mizerski

Tipy Mariety Mareckiej:

Oryginalne leberkäse podawane jest ze słodką musztardą i raczej bez dodatków, ale ja uwielbiam zmieniać to danie. Dodaję, warzywa, kombinuję z sosami, czasem dorzucam również ser.

W domu można kiełbasiaka w całości podgrzać w piekarniku, następnie pokroić w grube plastry i od razu wkładać je do świeżej kajzerki.

Domowy sos BBQ, kiedy jest jeszcze gorący, przelewamy do słoików i od razu zamykamy. Przechowywany w lodówce bardzo długo nadaje się do spożycia, nawet 4 miesiące po otwarciu. Dlatego warto zrobić od razu większą porcję!

Sos BBQ można przygotować w wersji łagodniejszej, pominąć część ostrych przypraw lub zmniejszyć ich ilość w zależności od upodobań.

Liczba potrzebnych składników może wydawać się dość duża, ale na szczęście wszystkie są łatwo dostępne w naszych sklepach. Poza tym ten świetny sos robi się praktycznie sam, tylko od czasu do czasu należy go wymieszać i gotowe!

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości