piknik

    piknik

    - Majówka to sprawa honorowa. Nieważne, jaka jest pogoda, nieważne, co się będzie działo, trzeba się do niej przygotować - zauważa żartobliwie Paulina Krupińska. Trudno się nie zgodzić z prowadzącą Dzień Dobry TVN, wszak na majówkę z utęsknieniem wyczekujemy cały rok. I choć pogoda lubi być kapryśna, nie marudzimy - nastawiamy się na dobre spędzanie czasu. Pomogą nam w tym przydatne gadżety. Co przygotować, by majówka była udana? Radzi Konrad Koterba.

    Koronawirus w ogromnym stopniu wpłynął na naszą rzeczywistość. Od pewnego czasu musimy stosować się do zasad reżimu sanitarnego. Nie inaczej jest w przypadku wypraw na łono natury. Jak zorganizować bezpieczny piknik w sielskiej scenerii?

    Czy jest coś przyjemniejszego od odpoczynku na łonie natury, z dobrą książką w ręku i smacznymi przekąskami w piknikowym koszu? Swoim przepisem na udany piknik podzieliła się z nami Magdalena Tacik. Co powinniśmy wziąć ze sobą na piknik? W co można zapakować piknikowe kanapki?

    Lato to idealny czas na wypad pod namiot. Jednak do takiego wyjazdu trzeba dobrze się przygotować, zwłaszcza, że pogoda w naszym kraju lubi się diametralnie zmieniać ;) Czym jest płachta termoizolacyjna? Jak naładować telefon na biwaku i co zabrać ze sobą do jedzenia? Poznajcie przepis Magdaleny Tacik na biwak idealny.

    Tomasz Zimoch to polski dziennikarz słynący z emocjonalnego komentowania wydarzeń sportowych. Wolny czas lubi spędzać aktywnie czy raczej w fotelu? Czy córka Pana Tomasza - Zuzia odziedziczyła po nim miłość do sportu?

    Sezon grillowy w pełni. Jednak zamiast klasycznego grilla, możemy zrobić przyjęcie w plenerze. Jak je przygotować? O pomoc dziennikarka Dzień Dobry TVN Katarzyna Jaroszyńska poprosiła stylistkę wnętrz i sesji zdjęciowych Agnieszkę Wrodarczyk.

    Daria Ładocha: "Grill to bardzo dobry moment, żeby zacieśniać więzi, ale żeby to się udało, to nie możemy stać bardzo długo w kuchni, żeby mieć czas na to piknikowanie". Dlatego dziś Daria zaproponowała smaczne dania, które nie wymagają wielogodzinnych przygotowań.

    Magdalena Alaszkiewicz oraz Magdalena i Wojciech Orzechowscy na dubajskiej pustyni organizują pikniki. Skąd wziął się pomysł na taki biznes? Z jakich okazji przygotowują przyjęcia? Jakie zamówienie było najtrudniejsze?

    A teraz zabierzemy Was na... polsko-amerykański piknik organizowany przez Amerykańską Izbę Handlową, który telewizja TVN objęła patronatem.

    Na pikniku nie musimy wcale ograniczać się do kanapek i soku z kartonu. Co w takim razie spakować do koszyka i, przede wszystkim, jak to zabrać ze sobą? W kuchni Dzień Dobry TVN Sylwia Ładyga pokazała nie tylko świetne pomysły na piknikowe przekąski, ale również zaproponowała, jak je spakować nie ryzykując, że coś się nam rozleje. Przy najbliższej okazji wypróbuj jej przepisy na: sałatkę z kuskusu ze świeżymi warzywami, paluchy z ciasta francuskiego z serem i ziołami, wrapy z tortilli z kurczakiem i warzywami, ciastka z ciasta francuskiego z bananami i czekoladą, koktajle owocowe na bazie jogurtu oraz owocową sałatkę. Wszystko pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu!

    Filip Chajzer: "Zaczął się sezon na pikniki, festyny, dni miast i wsi, dni ziemniaka, pieczarki, czy innej świni...". Dlaczego Polacy je kochają, co takiego jest w imprezach plenerowych, że chętnie wybieramy je jako rozrywkę i gdzie odbywają się najlepsze festyny w Polsce? Zobaczcie co powiedzieli nam: Sławomir Zapała, Norbi i Radek Liszewski. Lubicie festyny?

    Już za chwilę maj, czyli czas na piknikowanie. W Dzień Dobry TVN nasza ekspertka Anna Nowak-Ibisz pokazała gadżety, które przydadzą się podczas majowych weekendów. Były wśród nich: "kapturki" do naczyń, urządzenie, dzięki któremu będziemy niewidzialni dla kleszczy i komarów, niepokojący kwiat z wąsami, karty ogrodowe dla wielkoluda i "cicha taca dla księdza" ;)

    Wakacje to doskonała pora na zorganizowanie pikniku - kto z nas nie lubi korzystać z uroków lata na łonie przyrody? Jak zatem w prosty sposób przygotować kosz piknikowy rodem z amerykańskiego filmu? Swoimi sposobem podzieliła się z widzami Dzień Dobry Wakacje Dorota Szelągowska.

    Davina Reeves-Ciara - to była Miss Nowego Jorku, która postanowiła zamieszkać w Polsce. Na bieżąco podglądamy losy jej amerykańsko-polskiej rodziny. Tym razem ekipa Dzień Dobry TVN została zaproszona na piknik. Co Davina przygotowała do jedzenia? Co jej rodzina robiła w drodze na piknik? Dlaczego małżonkowie postanowili zamieszkać na Dolnym Śląsku?

    10-letni Oliwier Blum, który choruje na dysplazję ektodermalną, do studia Dzień Dobry TVN przyjechał z Poznania z mamą Elżbietą Blum, prezesem Stowarzyszenia "Jesteśmy", które pomaga dzieciom z tą chorobą. Wspólnie z prowadzącym Dzień Dobry TVN Robertem Kantereitem pozdrowił swoich kolegów i koleżanki ze szkoły oraz panią wychowawczynię.

    To już koniec dłuuugiego weekendu, ostatniego dnia warto pomyśleć o czymś lżejszym. Filip Chajzer z kamerą Dzień Dobry TVN odwiedził kuchnię Yaro i Kasi Klich, wspólnie przygotowali: sałatkę z arbuza z fetą i natką pietruszki, sałatkę z zielonej soczewicy, sałatkę z tuńczykiem i owocami i pory duszone w białym winie!

    Piknik to jej pasja, bo jak mówi Magda Gessler, jedzenie w naturze jest cudowne pod warunkiem, że nie ma komarów i mrówek. Jak wspomina rodzinne pikniki z rodzicami? Co jedli podczas takich pikników? Czy Magda Gessler ma czas, by organizować teraz pikniki dla swojej rodziny? Jakiego dania nie może zabraknąć na pikniku znanej restauratorki i kreatorki smaków? Sprawdziła to dziennikarka Dzień Dobry TVN Kinga Burzyńska.

    Olivier Janiak zorganizował piknik. Jakie gwiazdy pojawiły się na tym pikniku i jak się bawiły? Czy można było dobrze zjeść? Sprawdziła to dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska.

    Moda, lifesyle, a przede wszystkim kuchnia- to wszystko, co kręci młodą aktorkę. Klaudia Halejcio w naszej kuchni przygotowała estetyczne potrawy w sam raz do zabrania na piknikowy wypad za miasto.

    23 września na Torze Wyścigów Konnych Służewiec odbędzie się piknik połączony z degustacją przeróżnych dań i win, czyli Wine & Food Open Day. Będzie też można wziąć udział w szkoleniach pod okiem najlepszych polskich kucharzy. W Dzień Dobry TVN gościmy kucharzy z trzech warszawskich restauracji, które wezmą udział w tym wydarzeniu. jak przygotować ozorek wołowy, by był miękki i smaczny?

    Beata i Paulina Kartowicz zaprosiły Marcina Sawickiego wraz z ekipą Dzień Dobry TVN na majówkę do swojego ukochanego domu w Grabianowie. Tam na świeżym, choć jeszcze trącącym zimną, powietrzu, w blasku majowego słońca przyrządziły chłodnik, udka kurczaka i drożdżowe bułeczki.