Szybka focaccia bez drożdży – z jednej patelni
Składniki na dwie porcje:
- 150 g mąki pszennej typ 00 (lub uniwersalnej),
- 120 ml jogurtu naturalnego,
- 3 g soli,
- 1 g sody oczyszczonej,
- 100 g prosciutto cotto,
- 100 g sera provola (lub innego dobrze topiącego się),
- rozmaryn i parmezan do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mąkę, jogurt, sól i sodę. Zagnieć miękkie ciasto i odstaw na 15 minut. Podziel ciasto na dwa kawałki i rozwałkuj na cienkie placki. Na rozgrzaną, suchą patelnię połóż pierwszy placek, wyłóż szynkę i ser, zostawiając wolny brzeg. Przykryj drugim plackiem, sklej brzegi i nakłuj wierzch widelcem. Smaż pod przykryciem na średnim ogniu, aż spód się zrumieni. Odwróć i dosmaż drugą stronę (łącznie ok. 5-6 minut). Podawaj na gorąco.
Pasta fredda – czyli sałatka makaronowa
Składniki:
- 320 g makaronu typu fusilli lub penne,
- 100 g szparagów,
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- sól, pieprz, oliwa,
- 50 g czarnych oliwek,
- kapary,
- 2 garście świeżej bazylii,
- 2 garście świeżej mięty,
- 300 g mini mozzarelli,
- krem z octu balsamicznego,
- 30 g migdałów,
- 40 g suszonych pomidorów,
- 50 g parmezanu,
- dowolne kwiaty jadalne.
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron al dente i zahartuj – przelej zimną wodą. W międzyczasie posiekaj suszone pomidory i migdały, pomidorki przekrój na pół. Szparagi pokrój w cienkie paski za pomocą obieraczki. W misce wymieszaj wszystkie składniki, przypraw solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Podawaj na talerzach, udekoruj kwiatami i parmezanem.
"Spumone" kawowe – czyli słodka pianka kawowa
Składniki:
- 150 g lodu,
- 150 g wody (z lodówki),
- 12–15 g kawy rozpuszczalnej,
- 90 g cukru,
- kakao i pistacje do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Do blendera dodaj lód, kawę, cukier i 50 g wody. Zacznij blendować, a pozostałą wodę dolewaj stopniowo przez 5-6 minut.
Podawaj w pucharkach, posyp kakao i pistacjami.
Bruschetta z papryką
Składniki:
- 4 kromki chleba wiejskiego,
- 3 papryki różnego koloru,
- 2 burraty,
- 4 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, oliwa,
- natka pietruszki,
- skórka z cytryny,
- 40 g parmezanu.
Sposób przygotowania:
Oczyść papryki i pokrój w cienkie paski. Smaż je na dużej ilości oliwy na rozgrzanej patelni z czosnkiem, aż się mocno przyrumienią. W międzyczasie usmaż na oliwie kromki chleba, aż będą chrupiące. Na chleb nałóż paprykę, burratę, dopraw solą, pieprzem, oliwą, skórką z cytryny i posyp parmezanem.
Bruschetta ze szparagami, cukinią i bobem
Składniki:
- 4 kromki chleba wiejskiego,
- cukinia,
- 100 g szparagów,
- 100 g świeżego bobu,
- sól, pieprz, oliwa,
- cytryna,
- pomarańcza,
- 60 g sera parmigiano,
- biały sezam,
- chili.
Sposób przygotowania:
Pokrój cukinię mandoliną lub nożem. Szparagi zetnij w cienkie paski obieraczką. Bób obierz. Posiekaj drobno chili. W misce wymieszaj cukinię i szparagi z solą, pieprzem, oliwą, skórką i sokiem z cytryny oraz pomarańczy. Usmaż chleb na oliwie, na dużej patelni, aż będzie złoty i chrupiący. Na chleb wyłóż warzywa, posyp sezamem i dużą ilością parmezanu.
Letnia bruschettona z bakłażanem
Składniki:
- 2 duże kromki chleba,
- bakłażan,
- 100 g pomidorków,
- 2 cebulki dymki,
- świeża bazylia,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 mozzarelle,
- sól, pieprz, oliwa.
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzej sporą ilość oliwy. Pokrój bakłażana w dość grube „steki”, pomidorki i cebulkę – na połówki. Dodaj wszystko na patelnię razem z rozgniecionym czosnkiem. Smaż, aż bakłażan będzie miękki i zarumieniony z obu stron. Odłóż warzywa, a na tej samej patelni usmaż chleb, aż będzie chrupiący. Połóż na niego mozzarellę, przykryj patelnię i poczekaj, aż ser się roztopi. Podaj na talerzach z bakłażanem, pomidorkami i bazylią.
Zobacz także:
- Przekąski na piknik. Co przygotować na ucztę w plenerze?
- Piknik - idealny sposób na spędzenie czasu z rodziną. Jak go przygotować i co ze sobą zabrać?
- Lara Gessler. Jak zorganizować piknik? Menu, akcesoria, porady
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Matteo Brunetti
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News