Jak smakuje włoski piknik? Zdradził to sam Matteo Brunetti

Bruschetta
Włoski smak na biwak
Źródło: Dzień Dobry TVN
Lato to czas, kiedy wszystko smakuje lepiej – szczególnie na wakacjach i świeżym powietrzu. A co, gdyby tak zorganizować sobie włoski kemping? Nie trzeba od razu jechać do Toskanii – wystarczy koc i kilka składników z Półwyspu Apenińskiego, by poczuć się jak na pikniku pod słońcem Italii. I właśnie dziś - razem z Matteo Brunettim w kuchni Dzień Dobry TVN - zajrzymy do jego wakacyjnej kuchni - pełnej pomysłów idealnych na biwak, działkę czy kemping.

Szybka focaccia bez drożdży – z jednej patelni

Szybka focaccia bez drożdży – z jednej patelni
Szybka focaccia bez drożdży – z jednej patelni
Szybka focaccia bez drożdży – z jednej patelni
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na dwie porcje:

  • 150 g mąki pszennej typ 00 (lub uniwersalnej),
  • 120 ml jogurtu naturalnego,
  • 3 g soli,
  • 1 g sody oczyszczonej,
  • 100 g prosciutto cotto,
  • 100 g sera provola (lub innego dobrze topiącego się),
  • rozmaryn i parmezan do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Wymieszaj mąkę, jogurt, sól i sodę. Zagnieć miękkie ciasto i odstaw na 15 minut. Podziel ciasto na dwa kawałki i rozwałkuj na cienkie placki. Na rozgrzaną, suchą patelnię połóż pierwszy placek, wyłóż szynkę i ser, zostawiając wolny brzeg. Przykryj drugim plackiem, sklej brzegi i nakłuj wierzch widelcem. Smaż pod przykryciem na średnim ogniu, aż spód się zrumieni. Odwróć i dosmaż drugą stronę (łącznie ok. 5-6 minut). Podawaj na gorąco.

Pasta fredda – czyli sałatka makaronowa

Pasta fredda – czyli sałatka makaronowa
Pasta fredda – czyli sałatka makaronowa
Pasta fredda – czyli sałatka makaronowa
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 320 g makaronu typu fusilli lub penne,
  • 100 g szparagów,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • sól, pieprz, oliwa,
  • 50 g czarnych oliwek,
  • kapary,
  • 2 garście świeżej bazylii,
  • 2 garście świeżej mięty,
  • 300 g mini mozzarelli,
  • krem z octu balsamicznego,
  • 30 g migdałów,
  • 40 g suszonych pomidorów,
  • 50 g parmezanu,
  • dowolne kwiaty jadalne.

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron al dente i zahartuj – przelej zimną wodą. W międzyczasie posiekaj suszone pomidory i migdały, pomidorki przekrój na pół. Szparagi pokrój w cienkie paski za pomocą obieraczki. W misce wymieszaj wszystkie składniki, przypraw solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Podawaj na talerzach, udekoruj kwiatami i parmezanem.

"Spumone" kawowe – czyli słodka pianka kawowa

Składniki:

  • 150 g lodu,
  • 150 g wody (z lodówki),
  • 12–15 g kawy rozpuszczalnej,
  • 90 g cukru,
  • kakao i pistacje do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Do blendera dodaj lód, kawę, cukier i 50 g wody. Zacznij blendować, a pozostałą wodę dolewaj stopniowo przez 5-6 minut.

Podawaj w pucharkach, posyp kakao i pistacjami.

Bruschetta z papryką

Składniki:

  • 4 kromki chleba wiejskiego,
  • 3 papryki różnego koloru,
  • 2 burraty,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, oliwa,
  • natka pietruszki,
  • skórka z cytryny,
  • 40 g parmezanu.

Sposób przygotowania:

Oczyść papryki i pokrój w cienkie paski. Smaż je na dużej ilości oliwy na rozgrzanej patelni z czosnkiem, aż się mocno przyrumienią. W międzyczasie usmaż na oliwie kromki chleba, aż będą chrupiące. Na chleb nałóż paprykę, burratę, dopraw solą, pieprzem, oliwą, skórką z cytryny i posyp parmezanem.

Bruschetta ze szparagami, cukinią i bobem

Bruschetta ze szparagami, cukinią i bobem
Bruschetta ze szparagami, cukinią i bobem
Bruschetta ze szparagami, cukinią i bobem
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 4 kromki chleba wiejskiego,
  • cukinia,
  • 100 g szparagów,
  • 100 g świeżego bobu,
  • sól, pieprz, oliwa,
  • cytryna,
  • pomarańcza,
  • 60 g sera parmigiano,
  • biały sezam,
  • chili.

Sposób przygotowania:

Pokrój cukinię mandoliną lub nożem. Szparagi zetnij w cienkie paski obieraczką. Bób obierz. Posiekaj drobno chili. W misce wymieszaj cukinię i szparagi z solą, pieprzem, oliwą, skórką i sokiem z cytryny oraz pomarańczy. Usmaż chleb na oliwie, na dużej patelni, aż będzie złoty i chrupiący. Na chleb wyłóż warzywa, posyp sezamem i dużą ilością parmezanu.

Letnia bruschettona z bakłażanem

Letnia bruschettona z bakłażanem
Letnia bruschettona z bakłażanem
Letnia bruschettona z bakłażanem
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 2 duże kromki chleba,
  • bakłażan,
  • 100 g pomidorków,
  • 2 cebulki dymki,
  • świeża bazylia,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 mozzarelle,
  • sól, pieprz, oliwa.

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni rozgrzej sporą ilość oliwy. Pokrój bakłażana w dość grube „steki”, pomidorki i cebulkę – na połówki. Dodaj wszystko na patelnię razem z rozgniecionym czosnkiem. Smaż, aż bakłażan będzie miękki i zarumieniony z obu stron. Odłóż warzywa, a na tej samej patelni usmaż chleb, aż będzie chrupiący. Połóż na niego mozzarellę, przykryj patelnię i poczekaj, aż ser się roztopi. Podaj na talerzach z bakłażanem, pomidorkami i bazylią.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości