Włoska kuchnia "jak u mamy". Matteo Brunetti prezentuje smaki swojego dzieciństwa

Włoska kuchnia "jak u mamy". Matteo Brunetti prezentuje smaki swojego dzieciństwa
Źródło: Dzień Dobry TVN
Z ziemi włoskiej do Polski
Z ziemi włoskiej do Polski
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Zbliża się Dzień Mamy, czyli czas pełen ciepła, wspomnień i domowych smaków. W kuchni Dzień Dobry TVN zrobiło się więc wyjątkowo rodzinnie, ponieważ Matteo Brunetti zaprosił do gotowania swoją mamę Elżbietę. Razem przyrządzili dania, które kojarzą się kucharzowi z dzieciństwem.

Matteo i jego mama przyrządzili w naszej kuchni frittatę z warzywami, pastę rosa, czyli różowy makaron, naleśniki, a także szybkie ciasto z truskawkami. Przepisy poniżej.

Frittata z warzywami 

Frittata z warzywami 
Frittata z warzywami 
Frittata z warzywami 
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 20 g parmezanu,
  • 1/2 cebuli,
  • cukinia,
  • papryka,
  • 100 g groszku mrożonego,
  • mozzarella,
  • 80 g prosciutto,
  • sól, pieprz, oliwa,
  • bazylia.

Przygotowanie:

Rozbij jajka w misce. Zetrzyj cukinię na tarce z dużymi oczkami. Pokrój paprykę w paski. Na dużą patelnię wlej dużą ilość oliwy i wrzuć drobno posiekaną cebulę. Następnie dodaj cukinię i smaż, aż się lekko przyrumieni. Na drugiej patelni w międzyczasie podsmaż groszek razem z papryką. Na patelnię z cukinią dodaj jajka, przypraw solą oraz pieprzem, a potem wymieszaj całość. Ustaw na średni ogień, przykryj przykrywką i gotuj przez 10 minut. Odkryj frittatę, podaj na talerz i posyp groszkiem, papryką, szarpaną mozzarellą, prosciutto i świeżą bazylią. Na koniec dodaj trochę parmezanu. 

Pasta rosa, czyli różowy makaron

Pasta rosa, czyli różowy makaron
Pasta rosa, czyli różowy makaron
Pasta rosa, czyli różowy makaron
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • 500 g makaronu farfalle,
  • 500 g pomidorków koktajlowych,
  • 250 g ricotty,
  • 40 g parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 cebuli,
  • sól, pieprz, oliwa,
  • bazylia.
Różowy makaron
Różowy makaron
Różowy makaron
Źródło: Adam Burakowski/East News

Przygotowanie:

Na dużą patelnię wlej dużą ilość oliwy z oliwek, dodaj rozgnieciony czosnek i drobno posiekaną cebulę. Potem smaż, aż się zeszkli cebula, a następnie dodaj pomidorki koktajlowe, posiekane w ćwiartki i jedną łodygę bazylii. Smaż na wolnym ogniu, aby z pomidorków zrobił się sos. Wymieszaj lub blenduj z ricottą, a później dopraw solą i pieprzem. W międzyczasie ugotuj makaron al dente. Odcedź go i wymieszaj z sosem. Jeżeli sos będzie za gęsty, dodaj trochę wody z makaronu. Gotowe danie wyłóż na talerz, posyp serem parmezanem i posyp świeżą bazylią.

PROTIP: Aby stworzyć idealny i kremowy sos, pomidorki gotuj na wolnym ogniu i dodaj do niego powoli ricottę.

Naleśniki

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typu 450,
  • 500 g mleka,
  • 100 g wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • 20 g roztopionego masła lub oleju roślinnego do ciasta,
  • 2 g soli,
  • 10 g cukru,
  • masło klarowane lub olej do smażenia,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 250 g mascarpone,
  • 50 g cukru pudru,
  • owoce do dekoracji: maliny i borówki.

Przygotowanie:

Wsyp mąkę do miski i dodaj do niej sól oraz cukier. W osobnym naczyniu połącz jajka z mlekiem, dolej wodę gazowaną i roztopione masło, a potem mieszaj rózgą, aż płyn stanie się gładki. Strużką wlej mieszankę do mąki, nie przestając mieszać. Odstaw je na kwadrans, by gluten zrelaksował się i nabrał elastyczności. Rozgrzej patelnię z odrobiną masła klarowanego, a gdy nabierze subtelnego złota, wylej cienką warstwę ciasta. Przechylaj patelnię kolistym ruchem, aż powierzchnia pokryje się równym woalem. Smaż, aż brzegi zaczną się lekko rumienić i unosić, wtedy odwróć naleśnik jednym, pewnym gestem i daj go zaledwie na chwilę na drugą stronę. Układaj gotowe naleśniki w stos. Gdy naleśniki wystygną, posmaruj jednego cienką warstwą maskarpone i posyp startą gorzką czekoladą. Na koniec udekoruj świeżymi owocami. 

Szybkie ciasto z truskawkami

Szybkie ciasto z truskawkami
Szybkie ciasto z truskawkami
Szybkie ciasto z truskawkami
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • 150 g mąki,
  • 150 g cukru,
  • 6 jajek,
  • skórka z jednej cytryny,
  • skorka z jednej pomarańczy,
  • 700 g świeżych truskawek,
  • 750 g śmietany 30%,
  • 175 g cukru pudru,
  • opcjonalnie: 40 g kakao,
  • świeża mięta do dekoracji,
  • pistacje do dekoracji,
  • sok z 5 pomarańczy.

Przygotowanie:

Do miski dodaj jajka i cukier, a następnie ubijaj przez 15 minut na najwyższych obrotach. Dodaj skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy oraz stopniowo mąkę i mieszaj sylikonową szpatułką od dołu do góry. Przelej masę do formy o średnicy 24 cm i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40-45 minut. Wyciągnij, poczekaj aż się ostudzi, a potem przekrój na dwie części. Ubij śmietanę na sztywno, dodaj do niej cukier puder i znowu lekko ubij, by się wszystko dobrze wymieszało. Opcjonalnie można do połowy ubitej śmietany dodać kakao, by zrobić 2 smaki. Pokrój truskawki w kostkę. Ułóż torcik, dając jako spód biszkopt podlany sokiem, a potem bitą śmietanę kakaową, truskawki, biszkopt podlany sokiem, bitą śmietanę, znowu truskawki oraz miętę i pistacje do dekoracji.

PROTIP: Aby zrobić idealny, puszysty biszkopt, nie trzeba oddzielać białek od żółtek. Wystarczy cukier i jajka w całości ubijać razem na najwyższych obrotach przez 15 minut. Dodanie skórki z cytryny i pomarańczy doda dużo aromatu ciastu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości