Matteo i jego mama przyrządzili w naszej kuchni frittatę z warzywami, pastę rosa, czyli różowy makaron, naleśniki, a także szybkie ciasto z truskawkami. Przepisy poniżej.
Frittata z warzywami
Składniki:
- 6 jajek,
- 20 g parmezanu,
- 1/2 cebuli,
- cukinia,
- papryka,
- 100 g groszku mrożonego,
- mozzarella,
- 80 g prosciutto,
- sól, pieprz, oliwa,
- bazylia.
Przygotowanie:
Rozbij jajka w misce. Zetrzyj cukinię na tarce z dużymi oczkami. Pokrój paprykę w paski. Na dużą patelnię wlej dużą ilość oliwy i wrzuć drobno posiekaną cebulę. Następnie dodaj cukinię i smaż, aż się lekko przyrumieni. Na drugiej patelni w międzyczasie podsmaż groszek razem z papryką. Na patelnię z cukinią dodaj jajka, przypraw solą oraz pieprzem, a potem wymieszaj całość. Ustaw na średni ogień, przykryj przykrywką i gotuj przez 10 minut. Odkryj frittatę, podaj na talerz i posyp groszkiem, papryką, szarpaną mozzarellą, prosciutto i świeżą bazylią. Na koniec dodaj trochę parmezanu.
Pasta rosa, czyli różowy makaron
Składniki:
- 500 g makaronu farfalle,
- 500 g pomidorków koktajlowych,
- 250 g ricotty,
- 40 g parmezanu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 cebuli,
- sól, pieprz, oliwa,
- bazylia.
Przygotowanie:
Na dużą patelnię wlej dużą ilość oliwy z oliwek, dodaj rozgnieciony czosnek i drobno posiekaną cebulę. Potem smaż, aż się zeszkli cebula, a następnie dodaj pomidorki koktajlowe, posiekane w ćwiartki i jedną łodygę bazylii. Smaż na wolnym ogniu, aby z pomidorków zrobił się sos. Wymieszaj lub blenduj z ricottą, a później dopraw solą i pieprzem. W międzyczasie ugotuj makaron al dente. Odcedź go i wymieszaj z sosem. Jeżeli sos będzie za gęsty, dodaj trochę wody z makaronu. Gotowe danie wyłóż na talerz, posyp serem parmezanem i posyp świeżą bazylią.
PROTIP: Aby stworzyć idealny i kremowy sos, pomidorki gotuj na wolnym ogniu i dodaj do niego powoli ricottę.
Naleśniki
Składniki:
- 250 g mąki pszennej typu 450,
- 500 g mleka,
- 100 g wody gazowanej,
- 2 jajka,
- 20 g roztopionego masła lub oleju roślinnego do ciasta,
- 2 g soli,
- 10 g cukru,
- masło klarowane lub olej do smażenia,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 250 g mascarpone,
- 50 g cukru pudru,
- owoce do dekoracji: maliny i borówki.
Przygotowanie:
Wsyp mąkę do miski i dodaj do niej sól oraz cukier. W osobnym naczyniu połącz jajka z mlekiem, dolej wodę gazowaną i roztopione masło, a potem mieszaj rózgą, aż płyn stanie się gładki. Strużką wlej mieszankę do mąki, nie przestając mieszać. Odstaw je na kwadrans, by gluten zrelaksował się i nabrał elastyczności. Rozgrzej patelnię z odrobiną masła klarowanego, a gdy nabierze subtelnego złota, wylej cienką warstwę ciasta. Przechylaj patelnię kolistym ruchem, aż powierzchnia pokryje się równym woalem. Smaż, aż brzegi zaczną się lekko rumienić i unosić, wtedy odwróć naleśnik jednym, pewnym gestem i daj go zaledwie na chwilę na drugą stronę. Układaj gotowe naleśniki w stos. Gdy naleśniki wystygną, posmaruj jednego cienką warstwą maskarpone i posyp startą gorzką czekoladą. Na koniec udekoruj świeżymi owocami.
Szybkie ciasto z truskawkami
Składniki:
- 150 g mąki,
- 150 g cukru,
- 6 jajek,
- skórka z jednej cytryny,
- skorka z jednej pomarańczy,
- 700 g świeżych truskawek,
- 750 g śmietany 30%,
- 175 g cukru pudru,
- opcjonalnie: 40 g kakao,
- świeża mięta do dekoracji,
- pistacje do dekoracji,
- sok z 5 pomarańczy.
Przygotowanie:
Do miski dodaj jajka i cukier, a następnie ubijaj przez 15 minut na najwyższych obrotach. Dodaj skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy oraz stopniowo mąkę i mieszaj sylikonową szpatułką od dołu do góry. Przelej masę do formy o średnicy 24 cm i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40-45 minut. Wyciągnij, poczekaj aż się ostudzi, a potem przekrój na dwie części. Ubij śmietanę na sztywno, dodaj do niej cukier puder i znowu lekko ubij, by się wszystko dobrze wymieszało. Opcjonalnie można do połowy ubitej śmietany dodać kakao, by zrobić 2 smaki. Pokrój truskawki w kostkę. Ułóż torcik, dając jako spód biszkopt podlany sokiem, a potem bitą śmietanę kakaową, truskawki, biszkopt podlany sokiem, bitą śmietanę, znowu truskawki oraz miętę i pistacje do dekoracji.
PROTIP: Aby zrobić idealny, puszysty biszkopt, nie trzeba oddzielać białek od żółtek. Wystarczy cukier i jajka w całości ubijać razem na najwyższych obrotach przez 15 minut. Dodanie skórki z cytryny i pomarańczy doda dużo aromatu ciastu.
Zobacz także:
- Przysmaki jak u mamy, czyli przepisy na Dzień Matki Hanny Śleszyńskiej i Jakuba Gąsowskiego
- Kuchnia jak u mamy i taty. Przepisy Mirosława Hryniewicza i Matyldy Strebejko-Komarowskiej
- Szybki obiad z niczego. Jak zrobić pyszne danie w ekspresowym tempie?
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Matteo Brunetti, Elżbieta Krasińska
Źródło zdjęcia głównego: Adam Burakowski/East News