Zawińmy się w ciepły kocyk nostalgii i poczujmy zapachy potraw oraz dźwięk mamy i taty krzątających się w kuchni. Wspomnienia to przytulne miejsce, nawet jeśli patrzymy przez różowe okulary. Mieczysław Hryniewicz z córką przywołali w kuchni jeszcze więcej kolorów. Któż mógłby stworzyć lepszą rodzinną atmosferę, niż serialowy Włodek Zięba? Z taką kuchnią rozpłynie się serce… i kubki smakowe.
Kanapki z chleba na zakwasie z pastą jajeczną i ogórkiem małosolnym
Składniki:
- świeży chleb na zakwasie,
- jajka,
- musztarda Dijon,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz,
- olej słonecznikowy,
- ogórki małosolne.
Sposób przygotowania:
Jajka rozgnieść widelcem. Następnie przygotować domowy majonez - zblendować całe jajko z musztardą Dijon, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i olejem słonecznikowym. Potem dodać powstały majonez do rozgniecionego jajka. Pastą smarować świeży, chrupiący chleb i podawać razem z ogórkiem małosolnym.
Szparagi grillowane w piekarniku z jajkami na twardo, oliwą z oliwek, czarnym pieprzem i grubą solą
Składniki:
- szparagi,
- jajka,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Obrane szparagi wsadzić do piekarnika na 45 minut, piec w temperaturze 200 stopni. Jajka rozgnieść widelcem i dodać do nich oliwę z oliwek, grubą sól i pieprz mielony. Podawać letnie lub ciepłe.
Domowa zupa pomidorowa
Składniki:
- pomidory,
- włoszczyzna,
- natka pietruszki,
- jabłka,
- śmietana 30%,
- makaron/ryż (do wyboru).
Sposób przygotowania:
Pomidory, włoszczyznę i jabłka trochę podgotować. Dodać soli oraz pieprzu (opcjonalnie szczyptę cukru). Kiedy warzywa będą wystarczająco miękkie, zmiksować lub przetrzeć. Następnie dodać śmietanę oraz, zależnie od preferencji, makaron lub ryż. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.
Kotlet mielony z ziemniakami, sałatą po polsku i koperkiem
Składniki:
- mięso wołowo-wieprzowe,
- bułka,
- mleko,
- sól, pieprz,
- jajka,
- ziemniaki,
- sałata masłowa,
- koperek,
- cebula młoda,
- sok z cytryny,
- śmietana 18%,
- olej.
Sposób przygotowania:
Do mięsa mielonego dodać bułkę namoczoną w mleku i wcześniej odciśniętą. Wymieszać powstałą masę z całym jajkiem oraz zblanszowaną na maśle, posiekaną cebulką. Uformować kotlety i smażyć na oleju, do uzyskania chrupkości.
Sałatka: Sałatę masłową wymieszać ze śmietaną oraz sokiem z cytryny. Dodać soli, pieprzu i troszeczkę cukru.
A na deser truskawki z bitą śmietaną.
Zobacz także:
- Przysmaki jak u mamy, czyli przepisy na Dzień Matki Hanny Śleszyńskiej i Jakuba Gąsowskiego
- Smaki rodzinnej tradycji, czyli dania kuchni polskiej z przepisów Sylwii Gliwy i Mieczysława Hryniewicza
- Kuchnia z serduchem od Moniki Mrozowskiej. Jakie dania przygotowała aktorka?
Autor: Regina Łukasiewicz, Krystian Samuta
Źródło: Mieczysław Hryniewicz, Matylda Strebejko-Komarowska
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News