Kuchnia jak u mamy i taty. Przepisy Mirosława Hryniewicza i Matyldy Strebejko-Komarowskiej

Kuchnia jak u mamy i taty. Przepisy Mirosława Hryniewicza i Matyldy Strebejko-Komarowskiej
Źródło: Dzień Dobry TVN
Do kuchni taty i mamy zawsze chętnie wracamy
Do kuchni taty i mamy zawsze chętnie wracamy
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Każdy z nas ma takie smaki, które kojarzą mu się z dzieciństwem i przywołują wiele przyjemnych wspomnień. Takie właśnie potrawy zaprezentowali w kuchni Dzień Dobry TVN Mieczysław Hryniewicz i jego córka, Matylda Strebejko-Komarowska. Sprawdź ich przepisy na kanapki z pastą jajeczną i ogórkiem małosolnym, grillowane szparagi z jajkiem na twardo, domową zupę pomidorową oraz kotlety mielone z ziemniakami i polską sałatką.

Zawińmy się w ciepły kocyk nostalgii i poczujmy zapachy potraw oraz dźwięk mamy i taty krzątających się w kuchni. Wspomnienia to przytulne miejsce, nawet jeśli patrzymy przez różowe okulary. Mieczysław Hryniewicz z córką przywołali w kuchni jeszcze więcej kolorów. Któż mógłby stworzyć lepszą rodzinną atmosferę, niż serialowy Włodek Zięba? Z taką kuchnią rozpłynie się serce… i kubki smakowe. 

Kanapki z chleba na zakwasie z pastą jajeczną i ogórkiem małosolnym

Składniki:

  • świeży chleb na zakwasie,
  • jajka,
  • musztarda Dijon,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • olej słonecznikowy,
  • ogórki małosolne.
Kanapki z pastą jajeczną
Kanapki z pastą jajeczną
Kanapki z pastą jajeczną
Źródło: Ola Skowron/East News

Sposób przygotowania:

Jajka rozgnieść widelcem. Następnie przygotować domowy majonez - zblendować całe jajko z musztardą Dijon, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i olejem słonecznikowym. Potem dodać powstały majonez do rozgniecionego jajka. Pastą smarować świeży, chrupiący chleb i podawać razem z ogórkiem małosolnym. 

Szparagi grillowane w piekarniku z jajkami na twardo, oliwą z oliwek, czarnym pieprzem i grubą solą

Składniki:

  • szparagi,
  • jajka,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Obrane szparagi wsadzić do piekarnika na 45 minut, piec w temperaturze 200 stopni. Jajka rozgnieść widelcem i dodać do nich oliwę z oliwek, grubą sól i pieprz mielony. Podawać letnie lub ciepłe. 

Szparagi grillowane
Szparagi grillowane
Szparagi grillowane
Źródło: Ola Skowron/East News

Domowa zupa pomidorowa

Składniki:

  • pomidory,
  • włoszczyzna,
  • natka pietruszki,
  • jabłka,
  • śmietana 30%,
  • makaron/ryż (do wyboru).

Sposób przygotowania:

Pomidory, włoszczyznę i jabłka trochę podgotować. Dodać soli oraz pieprzu (opcjonalnie szczyptę cukru). Kiedy warzywa będą wystarczająco miękkie, zmiksować lub przetrzeć. Następnie dodać śmietanę oraz, zależnie od preferencji, makaron lub ryż. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.

Domowa zupa pomidorowa
Domowa zupa pomidorowa
Domowa zupa pomidorowa
Źródło: Ola Skowron/East News

Kotlet mielony z ziemniakami, sałatą po polsku i koperkiem

Składniki:

  • mięso wołowo-wieprzowe,
  • bułka,
  • mleko,
  • sól, pieprz,
  • jajka,
  • ziemniaki,
  • sałata masłowa,
  • koperek,
  • cebula młoda,
  • sok z cytryny,
  • śmietana 18%,
  • olej.
Kotlety mielone
Kotlety mielone
Kotlety mielone
Źródło: Ola Skowron/East News

Sposób przygotowania:

Do mięsa mielonego dodać bułkę namoczoną w mleku i wcześniej odciśniętą. Wymieszać powstałą masę z całym jajkiem oraz zblanszowaną na maśle, posiekaną cebulką. Uformować kotlety i smażyć na oleju, do uzyskania chrupkości.

Sałatka: Sałatę masłową wymieszać ze śmietaną oraz sokiem z cytryny. Dodać soli, pieprzu i troszeczkę cukru.

A na deser truskawki z bitą śmietaną.

Truskawki z bitą śmietaną
Truskawki z bitą śmietaną
Truskawki z bitą śmietaną
Źródło: Ola Skowron/East News

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości