Kuchnia PRL-u charakteryzowała się prostotą i pomysłowością w wykorzystaniu dostępnych składników. Gospodynie domowe tworzyły niezapomniane dania mimo ograniczonego dostępu do produktów. Dziś te kulinarne perełki przeżywają swój renesans w nowoczesnych kuchniach.
Jak zrobić otlety mielone z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty kiszonej, kotlety mielone z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem, z dodatkiem gniecionych warzyw korzennych oraz sałatki z ogórka kiszonego, a także zapiekane kotlety mielone z marchewką, groszkiem i suszonymi pomidorami, w sosie beszamelowym z serem cheddar?
Kotlet schabowy to temat niemalże narodowy! Mistrz Andrzej Polan zdradza swoje przepisy na wyborne kotlety. Dlaczego Andrzej nie odkroił żyłek z mięsa, co bardzo zmartwiło Marcina Prokopa? Grube czy cienkie - jakie schabowe lubi Andrzej? Co zrobić, by kotlet schabowy był bardzo soczysty? Na czym smażyć kotlety? Skorzystajcie z przepisów Andrzeja Polana.
Kucharz Andrzej Polan specjalnie dla wszystkich Baś przygotował w Dzień Dobry TVN potrawy kuchni śląskiej: karminadle, czyli kotlety mielone z oscypkiem, ciapkapustę, czyli puree ziemniaczane z kapustą i boczkiem, grzybowe kluski śląskie i krupniok jak kotlet domowy. Wszystkim Barbarom składamy najserdeczniejsze życzenia! Kto z Was lubi kluski z dziurką?