Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Karminadle, czyli kotlety mielone (w wersji z oscypkiem)
Składniki:
przyprawa do potraw
1kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
bułka tarta
4 bułki kajzerki
100 g oscypka
200 g smalcu
2 cebule
2 jajka
Przygotowanie:
Mięso mieszamy z namoczoną bułką, żółtkiem i przesmażoną cebulą. Doprawiamy przyprawą do potraw, obtaczamy w białku i bułce tartej wymieszanej z tartym oscypkiem. Kotlety podajemy np. z ciapkapustą.
Ciapkapusta, czyli puree ziemniaczane z kapustą i boczkiem
Składniki:
przyprawa do potraw
200 g boczku wędzonego
600 g kapusty kiszonej
1 kg ziemniaków
cebula
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy do potraw. W osobnym garnku gotujemy kiszoną kapustę. Cebulę i boczek kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni. Do boczku i cebuli dodajemy odcedzoną ugotowaną kapustę kiszoną i ugotowane ziemniaki.
Grzybowe kluski śląskie
Składniki:
przyprawa do potraw
bulion grzybowy
250 g mąki ziemniaczanej
20 g grzybów suszonych
1 kg ziemniaków
2 jajka
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Z ziemniaków formujemy okrągłą bryłę, nożem dzielimy na 4 równe części. Ćwiartkę masy wyjmujemy, w wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, by powierzchnia bryły była równa. Do całości dodajemy odłożone ziemniaki, jajka, przesianą przyprawę do potraw, zmiksowane na puder suszone grzyby. Wyrabiamy całość na jednolitą masę, porcjujemy na małe kawałki i formujemy okrągłe kluski z dziurką w środku. Kluski gotujemy w wodzie z dodatkiem bulionu grzybowego.
Krupniok jak kotlet domowy
Składniki:
przyprawa do potraw
500 g wątróbki drobiowej
ogórki kwaszone
100 g kaszy gryczanej
rosół z kury
olej do smażenia
3 łyżki mąki
2 cebule
jajko
Przygotowanie:
Cebulę kroimy i przesmażamy na patelni, dodajemy kaszę, chwilę smażymy razem i podlewamy rosołem z kury. Wątróbkę kroimy w drobną kostkę. Do miękkiej kaszy dodajemy wątróbkę, jajko, mąkę. Doprawiamy przyprawą do potraw i posiekanym koperkiem. Masę kładziemy łyżka na patelnię i smażymy kotlety. Podajemy z ogórkami kiszonymi.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN