Tradycyjne kotlety mielone w wyjątkowych odsłonach. Szybkie i pyszne obiady według Damiana Kordasa

Damian Kordas
Damian Kordas w Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni, która od lat gości na naszych stołach - soczyste, złociste i aromatyczne. Damian Kordas zdradził w kuchni Dzień Dobry TVN swoje patenty na idealne mielone, które w połączeniu z innymi dodatkami stworzą wyśmienity obiad - zarówno na co dzień, jak i od święta.

Przyrządził kotlety mielone z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty kiszonej, kotlety mielone z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem, z dodatkiem gniecionych warzyw korzennych oraz sałatki z ogórka kiszonego, a także zapiekane kotlety mielone z marchewką, groszkiem i suszonymi pomidorami, w sosie beszamelowym z serem cheddar.

Kotlety mielone z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty kiszonej

Składniki na mielonego:

  • 750 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
  • mała kajzerka,
  • cebula,
  • jajko,
  • sól, pieprz,
  • ok. 50 ml zimnej wody,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • smalec do smażenia.

Składniki na puree:

  • kilogram ziemniaków,
  • 100 g masła,
  • 100 ml mleka,
  • sól, pieprz.

Składniki na surówkę:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • łyżeczka cukru,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Mięso mielone połącz ze startą na małych oczkach cebulą, jajkiem, solą, pieprzem, wodą oraz kajzerką namoczoną w mleku. Całość dokładnie wymieszaj i wyrabiaj jak ciasto. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie je odcedź i dokładnie ugnieć, razem z masłem, mlekiem oraz pieprzem. Później opłucz kapustę kiszoną jeden raz pod zimną wodą. Następnie posiekaj ją, dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz olejem. Uformuj kotlety, a następnie obtocz je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym smalcu.

Kotlety mielone z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem, z dodatkiem gniecionych warzyw korzennych oraz sałatki z ogórka kiszonego

Składniki na mielonego:

  • 750 g mielonego mięsa z kurczaka,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • jajko,
  • natka pietruszki,
  • 250 g pieczarek,
  • 300 g żółtego sera.

Składniki na gniecione warzywa:

  • marchewka,
  • 1/2 selera,
  • ziemniak,
  • sól, pieprz,
  • 100 g masła.

Składniki na sałatkę z ogórka:

  • 0,5 kg kiszonego ogórka,
  • łyżka musztardy francuskiej,
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego,
  • sól, pieprz,
  • czerwona cebula.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na kotlety połącz i dokładnie wyrób. Następnie uformuj kotlety, a do środka daj kawałek żółtego sera. Potem obtocz je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju. Warzywa ugotuj w osolonej wodzie, a następnie ugnieć je tak, aby nie powstało z nich puree. Dodaj masło oraz przyprawy. Ogórka oraz cebulę pokrój z cienkie plasterki, dopraw solą, pieprzem, olejem oraz musztardą. 

Zapiekane kotlety mielone z marchewką, groszkiem i suszonymi pomidorami, w sosie beszamelowym z serem cheddar

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
  • mała kajzerka,
  • cebula,
  • jajko,
  • sól, pieprz,
  • ok. 50 ml zimnej wody,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • smalec do smażenia,
  • 2 marchewki,
  • 300 g mrożonego groszku,
  • 100 g suszonych pomidorów,
  • 4 łyżki mąki,
  • 4 łyżki masła,
  • mleko,
  • 400 g sera cheddar.

Przygotowanie:

Mięso mielone połącz z usmażoną na maśle cebulą, jajkiem, solą, pieprzem, wodą oraz kajzerką namoczoną w mleku. Całość dokładnie wymieszaj i wyrabiaj, jak ciasto. W garnku rozpuść masło, a następnie przesmaż na nim mąkę. Później dodawaj porcjami mleko, do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Dopraw solą, pieprzem oraz dodaj starty cheddar. Kotlety wyłóż do naczynia żaroodpornego, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, suszone pomidory oraz groszek. Całość zalej sosem beszamelowym, a wierzch posyp startym cheddarem. Piecz w 200 stopniach przez 20 minut.

Jak zrobić idealnego kotleta mielonego? - porady Damiana Kordasa

  • Bułkę do kotletów mielonych należy moczyć w mleku, a nie w wodzie, ponieważ namoczona w wodzie spowoduje, że kotlety będą się rozpadać na patelni.
  • Kotlety nie wyjdą twarde, jeśli dodamy tylko bułkę namoczoną w mleku. Niektórzy dodatkowo dodają bułkę tartą, a to powoduje, że kotlety są twarde.
  • Nigdy nie dodawaj surowej cebuli do kotletów, chyba że jest ona starta na najmniejszych oczkach tarki.
  • Jeśli olej/smalec na patelni będzie zimny, kotlety wchłoną cały tłuszcz i będą suche.
  • Kotlety smażmy małymi partiami, ponieważ kiedy dodamy zbyt wiele kotletów na patelnię, temperatura patelni, a jednocześnie tłuszczu, się obniży i kotlety wchłoną cały tłuszcz.
  • Dodatek zimnej wody sprawi, że kotlety będą miękkie, delikatne i kruche, a nie twarde i zbite.
  • Kotlety panierujemy tylko w bułce tartej, która zabezpieczy przed rozpadaniem się kotletów i utratą przez nie wilgoci, ale także dodaje im smaku.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości