Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni, która od lat gości na naszych stołach - soczyste, złociste i aromatyczne. Damian Kordas zdradził w kuchni Dzień Dobry TVN swoje patenty na idealne mielone, które w połączeniu z innymi dodatkami stworzą wyśmienity obiad - zarówno na co dzień, jak i od święta.
Przyrządził kotlety mielone z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty kiszonej, kotlety mielone z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem, z dodatkiem gniecionych warzyw korzennych oraz sałatki z ogórka kiszonego, a także zapiekane kotlety mielone z marchewką, groszkiem i suszonymi pomidorami, w sosie beszamelowym z serem cheddar.
Kotlety mielone z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty kiszonej
Składniki na mielonego:
- 750 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
- mała kajzerka,
- cebula,
- jajko,
- sól, pieprz,
- ok. 50 ml zimnej wody,
- bułka tarta do obtoczenia,
- smalec do smażenia.
Składniki na puree:
- kilogram ziemniaków,
- 100 g masła,
- 100 ml mleka,
- sól, pieprz.
Składniki na surówkę:
- 0,5 kg kapusty kiszonej,
- 2 łyżki oleju słonecznikowego,
- łyżeczka cukru,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Mięso mielone połącz ze startą na małych oczkach cebulą, jajkiem, solą, pieprzem, wodą oraz kajzerką namoczoną w mleku. Całość dokładnie wymieszaj i wyrabiaj jak ciasto. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie je odcedź i dokładnie ugnieć, razem z masłem, mlekiem oraz pieprzem. Później opłucz kapustę kiszoną jeden raz pod zimną wodą. Następnie posiekaj ją, dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz olejem. Uformuj kotlety, a następnie obtocz je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym smalcu.
Kotlety mielone z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem, z dodatkiem gniecionych warzyw korzennych oraz sałatki z ogórka kiszonego
Składniki na mielonego:
- 750 g mielonego mięsa z kurczaka,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki bułki tartej,
- jajko,
- natka pietruszki,
- 250 g pieczarek,
- 300 g żółtego sera.
Składniki na gniecione warzywa:
- marchewka,
- 1/2 selera,
- ziemniak,
- sól, pieprz,
- 100 g masła.
Składniki na sałatkę z ogórka:
- 0,5 kg kiszonego ogórka,
- łyżka musztardy francuskiej,
- 3 łyżki oleju słonecznikowego,
- sól, pieprz,
- czerwona cebula.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kotlety połącz i dokładnie wyrób. Następnie uformuj kotlety, a do środka daj kawałek żółtego sera. Potem obtocz je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju. Warzywa ugotuj w osolonej wodzie, a następnie ugnieć je tak, aby nie powstało z nich puree. Dodaj masło oraz przyprawy. Ogórka oraz cebulę pokrój z cienkie plasterki, dopraw solą, pieprzem, olejem oraz musztardą.
Zapiekane kotlety mielone z marchewką, groszkiem i suszonymi pomidorami, w sosie beszamelowym z serem cheddar
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
- mała kajzerka,
- cebula,
- jajko,
- sól, pieprz,
- ok. 50 ml zimnej wody,
- bułka tarta do obtoczenia,
- smalec do smażenia,
- 2 marchewki,
- 300 g mrożonego groszku,
- 100 g suszonych pomidorów,
- 4 łyżki mąki,
- 4 łyżki masła,
- mleko,
- 400 g sera cheddar.
Przygotowanie:
Mięso mielone połącz z usmażoną na maśle cebulą, jajkiem, solą, pieprzem, wodą oraz kajzerką namoczoną w mleku. Całość dokładnie wymieszaj i wyrabiaj, jak ciasto. W garnku rozpuść masło, a następnie przesmaż na nim mąkę. Później dodawaj porcjami mleko, do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Dopraw solą, pieprzem oraz dodaj starty cheddar. Kotlety wyłóż do naczynia żaroodpornego, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, suszone pomidory oraz groszek. Całość zalej sosem beszamelowym, a wierzch posyp startym cheddarem. Piecz w 200 stopniach przez 20 minut.
Jak zrobić idealnego kotleta mielonego? - porady Damiana Kordasa
- Bułkę do kotletów mielonych należy moczyć w mleku, a nie w wodzie, ponieważ namoczona w wodzie spowoduje, że kotlety będą się rozpadać na patelni.
- Kotlety nie wyjdą twarde, jeśli dodamy tylko bułkę namoczoną w mleku. Niektórzy dodatkowo dodają bułkę tartą, a to powoduje, że kotlety są twarde.
- Nigdy nie dodawaj surowej cebuli do kotletów, chyba że jest ona starta na najmniejszych oczkach tarki.
- Jeśli olej/smalec na patelni będzie zimny, kotlety wchłoną cały tłuszcz i będą suche.
- Kotlety smażmy małymi partiami, ponieważ kiedy dodamy zbyt wiele kotletów na patelnię, temperatura patelni, a jednocześnie tłuszczu, się obniży i kotlety wchłoną cały tłuszcz.
- Dodatek zimnej wody sprawi, że kotlety będą miękkie, delikatne i kruche, a nie twarde i zbite.
- Kotlety panierujemy tylko w bułce tartej, która zabezpieczy przed rozpadaniem się kotletów i utratą przez nie wilgoci, ale także dodaje im smaku.
Zobacz także:
- Kotlety mielone z kalafiorem, czyli tani obiad według Katarzyny Bosackiej
- Kotlety mielone według przepisu Polana
- W kuchni DDTVN klasyka gatunku: mielone!
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Damian Kordas
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN