Tradycyjne kotlety mielone w wyjątkowych odsłonach. Szybkie i pyszne obiady według Damiana Kordasa

Tradycyjne kotlety mielone w wyjątkowych odsłonach. Szybkie i pyszne obiady według Damiana Kordasa

Tradycyjne kotlety mielone w wyjątkowych odsłonach. Szybkie i pyszne obiady według Damiana Kordasa
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak zrobić idealne kotlety mielone?
Jak zrobić idealne kotlety mielone?
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni, która od lat gości na naszych stołach - soczyste, złociste i aromatyczne. Damian Kordas zdradził w kuchni Dzień Dobry TVN swoje patenty na idealne mielone, które w połączeniu z innymi dodatkami stworzą wyśmienity obiad - zarówno na co dzień, jak i od święta.

Przyrządził kotlety mielone z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty kiszonej, kotlety mielone z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem, z dodatkiem gniecionych warzyw korzennych oraz sałatki z ogórka kiszonego, a także zapiekane kotlety mielone z marchewką, groszkiem i suszonymi pomidorami, w sosie beszamelowym z serem cheddar.

Kotlety mielone z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty kiszonej

Kotlety mielone z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty kiszonej
Kotlety mielone z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty kiszonej
Kotlety mielone z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty kiszonej
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na mielonego:

  • 750 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
  • mała kajzerka,
  • cebula,
  • jajko,
  • sól, pieprz,
  • ok. 50 ml zimnej wody,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • smalec do smażenia.

Składniki na puree:

  • kilogram ziemniaków,
  • 100 g masła,
  • 100 ml mleka,
  • sól, pieprz.

Składniki na surówkę:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • łyżeczka cukru,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Mięso mielone połącz ze startą na małych oczkach cebulą, jajkiem, solą, pieprzem, wodą oraz kajzerką namoczoną w mleku. Całość dokładnie wymieszaj i wyrabiaj jak ciasto. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie je odcedź i dokładnie ugnieć, razem z masłem, mlekiem oraz pieprzem. Później opłucz kapustę kiszoną jeden raz pod zimną wodą. Następnie posiekaj ją, dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz olejem. Uformuj kotlety, a następnie obtocz je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym smalcu.

Kotlety mielone z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem, z dodatkiem gniecionych warzyw korzennych oraz sałatki z ogórka kiszonego

Składniki na mielonego:

  • 750 g mielonego mięsa z kurczaka,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • jajko,
  • natka pietruszki,
  • 250 g pieczarek,
  • 300 g żółtego sera.

Składniki na gniecione warzywa:

  • marchewka,
  • 1/2 selera,
  • ziemniak,
  • sól, pieprz,
  • 100 g masła.

Składniki na sałatkę z ogórka:

  • 0,5 kg kiszonego ogórka,
  • łyżka musztardy francuskiej,
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego,
  • sól, pieprz,
  • czerwona cebula.
Kotlety mielone z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem, z dodatkiem gniecionych warzyw korzennych
Kotlety mielone z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem, z dodatkiem gniecionych warzyw korzennych
Kotlety mielone z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem, z dodatkiem gniecionych warzyw korzennych
Źródło: Michał Woźniak/East News

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na kotlety połącz i dokładnie wyrób. Następnie uformuj kotlety, a do środka daj kawałek żółtego sera. Potem obtocz je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju. Warzywa ugotuj w osolonej wodzie, a następnie ugnieć je tak, aby nie powstało z nich puree. Dodaj masło oraz przyprawy. Ogórka oraz cebulę pokrój z cienkie plasterki, dopraw solą, pieprzem, olejem oraz musztardą. 

Sałatka z ogórka kiszonego
Sałatka z ogórka kiszonego
Sałatka z ogórka kiszonego
Źródło: Michał Woźniak/East News

Zapiekane kotlety mielone z marchewką, groszkiem i suszonymi pomidorami, w sosie beszamelowym z serem cheddar

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
  • mała kajzerka,
  • cebula,
  • jajko,
  • sól, pieprz,
  • ok. 50 ml zimnej wody,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • smalec do smażenia,
  • 2 marchewki,
  • 300 g mrożonego groszku,
  • 100 g suszonych pomidorów,
  • 4 łyżki mąki,
  • 4 łyżki masła,
  • mleko,
  • 400 g sera cheddar.

Przygotowanie:

Mięso mielone połącz z usmażoną na maśle cebulą, jajkiem, solą, pieprzem, wodą oraz kajzerką namoczoną w mleku. Całość dokładnie wymieszaj i wyrabiaj, jak ciasto. W garnku rozpuść masło, a następnie przesmaż na nim mąkę. Później dodawaj porcjami mleko, do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Dopraw solą, pieprzem oraz dodaj starty cheddar. Kotlety wyłóż do naczynia żaroodpornego, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, suszone pomidory oraz groszek. Całość zalej sosem beszamelowym, a wierzch posyp startym cheddarem. Piecz w 200 stopniach przez 20 minut.

Jak zrobić idealnego kotleta mielonego? - porady Damiana Kordasa

  • Bułkę do kotletów mielonych należy moczyć w mleku, a nie w wodzie, ponieważ namoczona w wodzie spowoduje, że kotlety będą się rozpadać na patelni.
  • Kotlety nie wyjdą twarde, jeśli dodamy tylko bułkę namoczoną w mleku. Niektórzy dodatkowo dodają bułkę tartą, a to powoduje, że kotlety są twarde.
  • Nigdy nie dodawaj surowej cebuli do kotletów, chyba że jest ona starta na najmniejszych oczkach tarki.
  • Jeśli olej/smalec na patelni będzie zimny, kotlety wchłoną cały tłuszcz i będą suche.
  • Kotlety smażmy małymi partiami, ponieważ kiedy dodamy zbyt wiele kotletów na patelnię, temperatura patelni, a jednocześnie tłuszczu, się obniży i kotlety wchłoną cały tłuszcz.
  • Dodatek zimnej wody sprawi, że kotlety będą miękkie, delikatne i kruche, a nie twarde i zbite.
  • Kotlety panierujemy tylko w bułce tartej, która zabezpieczy przed rozpadaniem się kotletów i utratą przez nie wilgoci, ale także dodaje im smaku.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości