Kotlety mielone z kalafiorem, czyli tani obiad według Katarzyny Bosackiej

Obiad do 5 złotych za osobę
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Bosacka, prowadąca programy „MądrzeJemy” i „MądrzeGotujemy” przygotowała pyszne i tanie obiady. Sprawdź jej przepis na kotlety mielone z kalafiorem.

Kotlety mielone z kalafiorem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • średniej wielkości kalafior
    • 300 g mięsa wieprzowego mielone
      • majeranek
        • cebula duża
          • ząbek czosnku
            • jajko
              • łyżka posiekanej natki pietruszki
                • łyżka oleju rzepakowego
                  • łyżeczka masła
                    • 1/2 szklanki bułki tartej
                      • 2 łyżki szczypiorku
                        • 300 g marchewki
                          • szklanka groszku mrożonego
                            • ½ kg ziemniaków
                              • 250 g kapusty kiszonej
                                • szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu i soli do smaku

                                  Sposób przygotowania kotletów mielonych z kalafiorem

                                  1. Kotlety przygotowujemy z ugotowanego kalafiora, dlatego dzielimy go na małe różyczki i gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy (możemy też wykorzystać kalafiora z obiadu z poprzedniego dnia).
                                    1. Marchewkę - jeśli trzeba - obieramy (młodej nie trzeba), kroimy wplasterki i podsmażamy na maśle na złoto, podlewamy wodą i dusimy kilka minut. Gdy woda odparuje, dodajemy trochę cukru i karmelizujemy na maśle, polewamy na koniec sokiem z cytryny.
                                      1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ubijamy na gładkie puree, dodajemy posiekaną drobniutko kapustę kiszoną.
                                        1. Groszek zalewamy wodą w rondelku, gotujemy 2-3 minuty.
                                          1. Cebulę drobno kroimy. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę mieszamy, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
                                            1. Kiedy kalafior ostygnie blendujemy go na dość gładką masę (ale aby pozostały w nim niewielkie grudki). Następnie dodajemy usmażoną cebulę, jajko, majeranek, mięso mielone i 4 łyżki bułki tartej. Doprawiamy wszystko gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wyrabiamy ręcznie (jeśli trzeba dodajemy więcej bułki tartej).
                                              1. Z masy formujemy kotlety, które obtaczamy w pozostałej bułce tartej. Smażymy na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.
                                                1. Podajemy z kapustą i marchewką z groszkiem.

                                                  Zobacz także:

                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                  Źródło: Katarzyna Bosacka

                                                  Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                  Materiał promocyjny

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana