Kulebiak z łososia z kaszą gryczaną - przepis krok po kroku
Składniki:
- 50 g suszonych grzybów
- 2 opakowania ciasta francuskiego (250 g/szt.)
- 200 g kiszonej kapusty
- 200 g kaszy gryczanej
- 600 g filetu z łososia, bez skóry
- sól i pieprz
- jajko, do posmarowania ciasta
Sposób przygotowania kulebiaka z łososia z kaszą gryczaną
- Grzyby namoczyć, następnie ugotować do miękkości.
- Kapustę jeśli jest zbyt kwaśna opłukać na sicie, odcisnąć. Włożyć do garnka zalać ½ szklanki wody. Doprawić solą i gotować pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dołożyć grzybów i gotować razem.
- Kaszę gryczaną przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Filet z łososia przyprawić solą i pieprzem.
- Jedno ciasto francuskie rozwinąć. Na nim ułożyć warstwę kapusty kiszonej z grzybami, na niej ułożyć warstwę kaszy gryczanej, na wierzchu ułożyć filet z łososia. Jeśli kapusta wystaje poza filet, należy ją delikatnie wsunąć pod rybę.
- Wystające ciasto poza farsz posmarować roztrzepanym jajkiem. Na wierzchu ułożyć drugie ciasto. Dokładnie dopasować do farszu.
- Nadmiar ciasta obciąć nożem i jego tępą końcówką docisnąć boki aby się skleiły i powstał ładny wzór. Z odkrojonego ciasta można wykonać dekoracje np. kwiaty, liście. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180º C na około 30 min, aż ciasto będzie złoto-brązowe.
Zobacz także:
- Kulebiak – przepisy kulinarne. Kulebiak z pieczarkami lub kapustą i grzybami
- Drożdżowa gwiazda, kulebiak i piernikowy sernik. Poznaj przepisy na wypieki z twarogiem
- Ciasto francuskie, tarta i kulebiak według przepisów Davida Gaboriauda
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
podziel się: