Kulebiak z łososia z kaszą gryczaną, czyli mikołajkowa kuchnia Piotra Kucharskiego

Kulebiak z łososia z kaszą gryczaną, czyli mikołajkowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował mikołajkowe dania, które zachwycą wszystkich smakoszy. Sprawdź przepis na kulebiaka z łososia z kaszą gryczaną.

Kulebiak z łososia z kaszą gryczaną - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 opakowania ciasta francuskiego (250 g/szt.)
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 600 g filetu z łososia, bez skóry
  • sól i pieprz
  • jajko, do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania kulebiaka z łososia z kaszą gryczaną

  1. Grzyby namoczyć, następnie ugotować do miękkości.
  2. Kapustę jeśli jest zbyt kwaśna opłukać na sicie, odcisnąć. Włożyć do garnka zalać ½ szklanki wody. Doprawić solą i gotować pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dołożyć grzybów i gotować razem.
  3. Kaszę gryczaną przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Filet z łososia przyprawić solą i pieprzem.
  5. Jedno ciasto francuskie rozwinąć. Na nim ułożyć warstwę kapusty kiszonej z grzybami, na niej ułożyć warstwę kaszy gryczanej, na wierzchu ułożyć filet z łososia. Jeśli kapusta wystaje poza filet, należy ją delikatnie wsunąć pod rybę.
  6. Wystające ciasto poza farsz posmarować roztrzepanym jajkiem. Na wierzchu ułożyć drugie ciasto. Dokładnie dopasować do farszu.
  7. Nadmiar ciasta obciąć nożem i jego tępą końcówką docisnąć boki aby się skleiły i powstał ładny wzór. Z odkrojonego ciasta można wykonać dekoracje np. kwiaty, liście. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.
  8. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180º C na około 30 min, aż ciasto będzie złoto-brązowe.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości