Kotlety mielone (klasyczne)
Składniki:
- Ok. 500 g mięsa mielonego (np. szynka wieprzowa
- 1 jajko
- 1 mała, czerstwa bułka + mleko do namoczenia
- Bułka tarta
- Masło klarowane do smażenia
- Sól, pieprz
- 1 posiekana cebula
Sposób przygotowania:
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, przełożyć do miski. Dodać mięso mielone, bardzo drobno posiekaną cebulę, jajko, sól, pieprz i razem wyrobić aż składniki się połączą. Formować kotlety, obtaczać w bułce i smażyć na klarowanym maśle na złotobrązowy kolor.
Kotlety mielone (wieprzowe) – wersja z kim chi
Składniki: jak w „klasyku” + dodatkowo:
- 200 g posiekanego kim chi
- 1 posiekany ząbek czosnku
- Panko do obtoczenia
Sposób przygotowania:
Do wyrobionej masy na kotlety mielone (wieprzowe) dodać posiekane kim chi oraz czosnek i wymieszać. Obtoczyć w panko i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złotobrązowy kolor.
Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem tatarskim
Składniki:
- 400 g posiekanych lub grubo zmielonych filetów rybnych
- 1 jajko
- 1 łyżka sosu sojowego
- 150 g ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 1 łyżka kaparów
- Sól, pieprz do smaku
- Panko lub bułka tarta do obtoczenia
- Olej lub masło klarowane do smażenia
- 2 cytryny
Sposób przygotowania:
Surową rybę przełożyć do miski, dodać ziemniaki, sos sojowy, kapary, jajko, sól, pieprz i wymieszać aż do połączenia składników. Rozgrzać tłuszcz na patelni, kotlety rybne opanierować w panko lub bułce i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z sosem tatarskim i ćwiartkami cytryny.
Sos tatarski
Składniki:
- 150 g majonezu80 g śmietany 12% lub gęstego jogurtu
- ½ posiekanego pęczku szczypiorku
- Ok. 60 g pokrojonych w drobną kostkę marynowanych pieczarek lub borowików
- Ok. 60 g pokrojonych w drobną kostkę ogórków kiszonych
- 1 drobno posiekana czerwona cebula
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Składniki na sos tatarski przełożyć do miski i wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Kotlety dyniowe z soczewicą
Składniki:
- 40 g czerwonej soczewicy
- 40 kaszy jaglanej
- Ok. 200 g upieczonej dyni np. Hokkaido
- 1 marchew
- 1 łyżka drobno posiekanego imbiru
- 1 drobno posiekana papryczka chili
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- Kilka posiekanych listków szałwii
- Sól, pieprz do smaku
- Olej kokosowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Soczewicę i kaszę jaglaną ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie (ok. 15-20 minut). Wystudzić pod przykryciem, aby kasza jaglana była kleista.
Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dynie upiec w piekarniku (180 st C, ok. 20 minut). Do miski przełożyć startą marchew, upieczoną dynię, kaszę jaglaną z soczewicą, imbir, czosnek, chili, szałwię, sól, pieprz i wymieszać. Uformować kotlety. Masę obtoczyć w mące kukurydzianej, usmażyć na rozgrzanym oleju kokosowym.
Zobacz też:
- Kuchnia Filipa Mecnera, menadżera gwiazd. Gotowanie to jego pasja!
- Pani Beata ustanowiła rekord Guinnessa. W ciągu godziny ulepiła 1066 pierogów ze śliwką!
- Faszerowane pomidory, sernik dyniowy i placuszki z cukinii - jesienne przepisy Piotra Kucharskiego
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN