W kuchni DDTVN klasyka gatunku: mielone!

W kuchni Dzień Dobry TVN rządzą dziś mielone! Czyli klasyka na polskim stole. No bo kto ich nie lubi? Beata Śniechowska przygotowała te tradycyjne, ale nie tylko. Co powiecie na mielone z dyni z soczewicą?

Kotlety mielone (klasyczne)

Składniki:

  • Ok. 500 g mięsa mielonego (np. szynka wieprzowa
  • 1 jajko
  • 1 mała, czerstwa bułka + mleko do namoczenia
  • Bułka tarta
  • Masło klarowane do smażenia
  • Sól, pieprz
  • 1 posiekana cebula

Sposób przygotowania:

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, przełożyć do miski. Dodać mięso mielone, bardzo drobno posiekaną cebulę, jajko, sól, pieprz i razem wyrobić aż składniki się połączą. Formować kotlety, obtaczać w bułce i smażyć na klarowanym maśle na złotobrązowy kolor.

Kotlety mielone (wieprzowe) – wersja z kim chi

Składniki: jak w „klasyku” + dodatkowo:

  • 200 g posiekanego kim chi
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • Panko do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Do wyrobionej masy na kotlety mielone (wieprzowe) dodać posiekane kim chi oraz czosnek i wymieszać. Obtoczyć w panko i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złotobrązowy kolor.

Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem tatarskim

Składniki:

  • 400 g posiekanych lub grubo zmielonych filetów rybnych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 150 g ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 1 łyżka kaparów
  • Sól, pieprz do smaku
  • Panko lub bułka tarta do obtoczenia
  • Olej lub masło klarowane do smażenia
  • 2 cytryny

Sposób przygotowania:

Surową rybę przełożyć do miski, dodać ziemniaki, sos sojowy, kapary, jajko, sól, pieprz i wymieszać aż do połączenia składników. Rozgrzać tłuszcz na patelni, kotlety rybne opanierować w panko lub bułce i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z sosem tatarskim i ćwiartkami cytryny.

Sos tatarski

Składniki:

  • 150 g majonezu80 g śmietany 12% lub gęstego jogurtu
  • ½ posiekanego pęczku szczypiorku
  • Ok. 60 g pokrojonych w drobną kostkę marynowanych pieczarek lub borowików
  • Ok. 60 g pokrojonych w drobną kostkę ogórków kiszonych
  • 1 drobno posiekana czerwona cebula
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Składniki na sos tatarski przełożyć do miski i wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Kotlety dyniowe z soczewicą

Składniki:

  • 40 g czerwonej soczewicy
  • 40 kaszy jaglanej
  • Ok. 200 g upieczonej dyni np. Hokkaido
  • 1 marchew
  • 1 łyżka drobno posiekanego imbiru
  • 1 drobno posiekana papryczka chili
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • Kilka posiekanych listków szałwii
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Soczewicę i kaszę jaglaną ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie (ok. 15-20 minut). Wystudzić pod przykryciem, aby kasza jaglana była kleista.

Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dynie upiec w piekarniku (180 st C, ok. 20 minut). Do miski przełożyć startą marchew, upieczoną dynię, kaszę jaglaną z soczewicą, imbir, czosnek, chili, szałwię, sól, pieprz i wymieszać. Uformować kotlety. Masę obtoczyć w mące kukurydzianej, usmażyć na rozgrzanym oleju kokosowym.

Zobacz też:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości