Tradycyjny polski obiad z drobiem. Przepisy Sylwii Garskiej-Chmarycz

Sylwia Garska-Chmarycz w Dzień Dobry TVN
Sylwia Garska-Chmarycz w Dzień Dobry TVN
Źródło: Michał Woźniak/East News
Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez pysznego, drobiowego mięsa. Jeśli dotyczy to również ciebie, zachęcamy do wypróbowania przepisów na tradycyjne, polskie dania z mięsem z kaczki, kurczaka oraz indyka. Zaprezentowała je w kuchni Dzień Dobry TVN Sylwia Garska-Chmarycz.

Kucharka ugotowała duszone piersi z kaczki w sosie kurkowym z kopytkami, klopsiki z piersi indyka, kotlet pożarski z ziemniakami i mizerią, a także gulasz słodko-kwaśny z piersi indyka z brzoskwiniami.

Duszone piersi z kaczki w sosie kurkowym z kopytkami 

Składniki:

  • 4 filety z piersi z kaczki,
  • rozmaryn,
  • 0,5 kg kurek,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • 3 szalotki,
  • 0,5 litra śmietany 30%,
  • 5 dużych ziemniaków,
  • 0,5 szklanki mąki 450,
  • kostka masła.

Składniki na kopytka:

  • 5 ziemniaków,
  • mąka.

Sposób przygotowania:

Piersi z kaczki nacinamy w symboliczną kratkę, a potem nacieramy solą, pieprzem, obkładamy delikatnie rozmarynem i majerankiem. Następnie wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyciągamy piersi, ściągamy z nich rozmaryn i od strony skóry podsmażamy w rondlu. Odwracamy, wykonujemy tą samą czynność, a następnie zalewamy pierś dwoma szklankami wody.

Później dodajemy sól, pieprz, liść laurowy, 4 ziela angielskie oraz kurki i dusimy przez około godzinę. Wszystko robimy na wolnym ogniu. Po tym czasie sprawdzamy sprężystość mięsa. Na patelni obok, na maśle, podsmażamy szalotkę oraz resztę kurek. Dodajemy śmietanę, a później zalewamy piersi, które są już gotowe. Podajemy z kopytkami. 

Kopytka

Gotujemy ziemniaki, a następnie rozdrabniamy je, dodajemy mąkę i tworzymy jednolitą masę. Następnie rolujemy długi wałek i kroimy nożem na równe centymetrowe kawałki ciasta. Do gotującej się wody wrzucamy utworzone kopytka. Kiedy wypłyną, są już gotowe. Na talerzu układamy kopytka i zalewamy sosem. Piersi z kaczki kroimy w plastry i układamy na wierzchu.

Klopsiki z piersi indyka

Składniki:

  • kilogram mięsa z indyka, najlepiej filet,
  • bułka maślana,
  • szklanka mleka,
  • sól, pieprz, koper świeży.

Sposób przygotowania:

Filet z piersi indyka mielimy na drobnym oczku, a następnie dodajemy do niego namoczoną w mleku bulkę maślaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także dużą ilością kopru. Z wyrobionego mięsa tworzymy małe kuleczki. W solonej wodzie gotujemy klopsiki, przez około 10 minut. Następnie na bazie tej wody tworzymy sos, dodając słodką śmietanę 30%, sól, pieprz, koper oraz cukier. Całość mieszamy. Aby uzyskać gęstszy sos, jedną łyżeczkę mąki mieszamy z zimną wodą i dodajemy do niego. Klopsiki możemy podać z ugotowanymi ziemniakami.

Kotlet pożarski z ziemniakami i mizerią

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka,
  • 2 bulki kajzerki,
  • 2 szklanki mleka,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki,
  • chleb tostowy,
  • 2 jajka,
  • szklanka bułki tartej,
  • szklanka oleju.

Składniki na mizerię:

  • 5-6 ogórków,
  • śmietana 12%,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki octu albo cytryny,
  • garść pokrojonego kopru.

Sposób przygotowania:

Mięso rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa, a następnie siekamy w drobną kostkę. Do mięsa dodajemy namoczoną w mleku bułkę kajzerkę. Wszystkie składniki łączymy. Później doprawiamy solą, pieprzem, a także dodatkowo dodajemy natkę pietruszki. Następnie formujemy kotlety, które obtaczamy w tostowym chlebie, wcześniej zapieczonym i zmieszanym z bułką tartą. Kotlet podpiekamy w piekarniku do zarumieniania. Podajemy z ziemniaczkami oraz mizerią.

Mizeria

Wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.

Gulasz słodko-kwaśny z piersi indyka z brzoskwiniami

Składniki:

  • kilogram fileta z indyka,
  • 4 brzoskwinie,
  • 2 czerwone cebule,
  • masło,
  • sól, pieprz, tymianek.

Sposób przygotowania:

Filet kroimy w dłuższe paseczki, podsmażamy wraz cebulą na maśle, a następnie pod sam koniec dodajemy brzoskwinie pokrojone w półksiężyce. Na koniec na koniec posypujemy świeżym tymiankiem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości