Tradycyjny polski obiad z drobiem. Przepisy Sylwii Garskiej-Chmarycz

Sylwia Garska-Chmarycz w Dzień Dobry TVN
Sylwia Garska-Chmarycz w Dzień Dobry TVN
Źródło: Michał Woźniak/East News
Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez pysznego, drobiowego mięsa. Jeśli dotyczy to również ciebie, zachęcamy do wypróbowania przepisów na tradycyjne, polskie dania z mięsem z kaczki, kurczaka oraz indyka. Zaprezentowała je w kuchni Dzień Dobry TVN Sylwia Garska-Chmarycz.

Kucharka ugotowała duszone piersi z kaczki w sosie kurkowym z kopytkami, klopsiki z piersi indyka, kotlet pożarski z ziemniakami i mizerią, a także gulasz słodko-kwaśny z piersi indyka z brzoskwiniami.

Duszone piersi z kaczki w sosie kurkowym z kopytkami 

Składniki:

  • 4 filety z piersi z kaczki,
    • rozmaryn,
      • 0,5 kg kurek,
        • sól, pieprz, majeranek,
          • 3 szalotki,
            • 0,5 litra śmietany 30%,
              • 5 dużych ziemniaków,
                • 0,5 szklanki mąki 450,
                  • kostka masła.

                    Składniki na kopytka:

                    • 5 ziemniaków,
                      • mąka.

                        Sposób przygotowania:

                        Piersi z kaczki nacinamy w symboliczną kratkę, a potem nacieramy solą, pieprzem, obkładamy delikatnie rozmarynem i majerankiem. Następnie wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyciągamy piersi, ściągamy z nich rozmaryn i od strony skóry podsmażamy w rondlu. Odwracamy, wykonujemy tą samą czynność, a następnie zalewamy pierś dwoma szklankami wody.

                        Później dodajemy sól, pieprz, liść laurowy, 4 ziela angielskie oraz kurki i dusimy przez około godzinę. Wszystko robimy na wolnym ogniu. Po tym czasie sprawdzamy sprężystość mięsa. Na patelni obok, na maśle, podsmażamy szalotkę oraz resztę kurek. Dodajemy śmietanę, a później zalewamy piersi, które są już gotowe. Podajemy z kopytkami. 

                        Kopytka

                        Gotujemy ziemniaki, a następnie rozdrabniamy je, dodajemy mąkę i tworzymy jednolitą masę. Następnie rolujemy długi wałek i kroimy nożem na równe centymetrowe kawałki ciasta. Do gotującej się wody wrzucamy utworzone kopytka. Kiedy wypłyną, są już gotowe. Na talerzu układamy kopytka i zalewamy sosem. Piersi z kaczki kroimy w plastry i układamy na wierzchu.

                        Klopsiki z piersi indyka

                        Składniki:

                        • kilogram mięsa z indyka, najlepiej filet,
                          • bułka maślana,
                            • szklanka mleka,
                              • sól, pieprz, koper świeży.

                                Sposób przygotowania:

                                Filet z piersi indyka mielimy na drobnym oczku, a następnie dodajemy do niego namoczoną w mleku bulkę maślaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także dużą ilością kopru. Z wyrobionego mięsa tworzymy małe kuleczki. W solonej wodzie gotujemy klopsiki, przez około 10 minut. Następnie na bazie tej wody tworzymy sos, dodając słodką śmietanę 30%, sól, pieprz, koper oraz cukier. Całość mieszamy. Aby uzyskać gęstszy sos, jedną łyżeczkę mąki mieszamy z zimną wodą i dodajemy do niego. Klopsiki możemy podać z ugotowanymi ziemniakami.

                                Kotlet pożarski z ziemniakami i mizerią

                                Składniki:

                                • 3 piersi z kurczaka,
                                  • 2 bulki kajzerki,
                                    • 2 szklanki mleka,
                                      • sól, pieprz,
                                        • natka pietruszki,
                                          • chleb tostowy,
                                            • 2 jajka,
                                              • szklanka bułki tartej,
                                                • szklanka oleju.

                                                  Składniki na mizerię:

                                                  • 5-6 ogórków,
                                                    • śmietana 12%,
                                                      • 2 łyżki cukru,
                                                        • 2 łyżki octu albo cytryny,
                                                          • garść pokrojonego kopru.

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Mięso rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa, a następnie siekamy w drobną kostkę. Do mięsa dodajemy namoczoną w mleku bułkę kajzerkę. Wszystkie składniki łączymy. Później doprawiamy solą, pieprzem, a także dodatkowo dodajemy natkę pietruszki. Następnie formujemy kotlety, które obtaczamy w tostowym chlebie, wcześniej zapieczonym i zmieszanym z bułką tartą. Kotlet podpiekamy w piekarniku do zarumieniania. Podajemy z ziemniaczkami oraz mizerią.

                                                            Mizeria

                                                            Wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.

                                                            Gulasz słodko-kwaśny z piersi indyka z brzoskwiniami

                                                            Składniki:

                                                            • kilogram fileta z indyka,
                                                              • 4 brzoskwinie,
                                                                • 2 czerwone cebule,
                                                                  • masło,
                                                                    • sól, pieprz, tymianek.

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Filet kroimy w dłuższe paseczki, podsmażamy wraz cebulą na maśle, a następnie pod sam koniec dodajemy brzoskwinie pokrojone w półksiężyce. Na koniec na koniec posypujemy świeżym tymiankiem.

                                                                      Zobacz także:

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości