Kucharka ugotowała duszone piersi z kaczki w sosie kurkowym z kopytkami, klopsiki z piersi indyka, kotlet pożarski z ziemniakami i mizerią, a także gulasz słodko-kwaśny z piersi indyka z brzoskwiniami.
Duszone piersi z kaczki w sosie kurkowym z kopytkami
Składniki:
- 4 filety z piersi z kaczki,
- rozmaryn,
- 0,5 kg kurek,
- sól, pieprz, majeranek,
- 3 szalotki,
- 0,5 litra śmietany 30%,
- 5 dużych ziemniaków,
- 0,5 szklanki mąki 450,
- kostka masła.
Składniki na kopytka:
- 5 ziemniaków,
- mąka.
Sposób przygotowania:
Piersi z kaczki nacinamy w symboliczną kratkę, a potem nacieramy solą, pieprzem, obkładamy delikatnie rozmarynem i majerankiem. Następnie wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyciągamy piersi, ściągamy z nich rozmaryn i od strony skóry podsmażamy w rondlu. Odwracamy, wykonujemy tą samą czynność, a następnie zalewamy pierś dwoma szklankami wody.
Później dodajemy sól, pieprz, liść laurowy, 4 ziela angielskie oraz kurki i dusimy przez około godzinę. Wszystko robimy na wolnym ogniu. Po tym czasie sprawdzamy sprężystość mięsa. Na patelni obok, na maśle, podsmażamy szalotkę oraz resztę kurek. Dodajemy śmietanę, a później zalewamy piersi, które są już gotowe. Podajemy z kopytkami.
Kopytka
Gotujemy ziemniaki, a następnie rozdrabniamy je, dodajemy mąkę i tworzymy jednolitą masę. Następnie rolujemy długi wałek i kroimy nożem na równe centymetrowe kawałki ciasta. Do gotującej się wody wrzucamy utworzone kopytka. Kiedy wypłyną, są już gotowe. Na talerzu układamy kopytka i zalewamy sosem. Piersi z kaczki kroimy w plastry i układamy na wierzchu.
Klopsiki z piersi indyka
Składniki:
- kilogram mięsa z indyka, najlepiej filet,
- bułka maślana,
- szklanka mleka,
- sól, pieprz, koper świeży.
Sposób przygotowania:
Filet z piersi indyka mielimy na drobnym oczku, a następnie dodajemy do niego namoczoną w mleku bulkę maślaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także dużą ilością kopru. Z wyrobionego mięsa tworzymy małe kuleczki. W solonej wodzie gotujemy klopsiki, przez około 10 minut. Następnie na bazie tej wody tworzymy sos, dodając słodką śmietanę 30%, sól, pieprz, koper oraz cukier. Całość mieszamy. Aby uzyskać gęstszy sos, jedną łyżeczkę mąki mieszamy z zimną wodą i dodajemy do niego. Klopsiki możemy podać z ugotowanymi ziemniakami.
Kotlet pożarski z ziemniakami i mizerią
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka,
- 2 bulki kajzerki,
- 2 szklanki mleka,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki,
- chleb tostowy,
- 2 jajka,
- szklanka bułki tartej,
- szklanka oleju.
Składniki na mizerię:
- 5-6 ogórków,
- śmietana 12%,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki octu albo cytryny,
- garść pokrojonego kopru.
Sposób przygotowania:
Mięso rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa, a następnie siekamy w drobną kostkę. Do mięsa dodajemy namoczoną w mleku bułkę kajzerkę. Wszystkie składniki łączymy. Później doprawiamy solą, pieprzem, a także dodatkowo dodajemy natkę pietruszki. Następnie formujemy kotlety, które obtaczamy w tostowym chlebie, wcześniej zapieczonym i zmieszanym z bułką tartą. Kotlet podpiekamy w piekarniku do zarumieniania. Podajemy z ziemniaczkami oraz mizerią.
Mizeria
Wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Gulasz słodko-kwaśny z piersi indyka z brzoskwiniami
Składniki:
- kilogram fileta z indyka,
- 4 brzoskwinie,
- 2 czerwone cebule,
- masło,
- sól, pieprz, tymianek.
Sposób przygotowania:
Filet kroimy w dłuższe paseczki, podsmażamy wraz cebulą na maśle, a następnie pod sam koniec dodajemy brzoskwinie pokrojone w półksiężyce. Na koniec na koniec posypujemy świeżym tymiankiem.
Zobacz także:
- Wyjątkowe dania z drobiu - wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
- Skrzydełka na ryżu - przepis na pyszne danie, które może zrobić każdy
- Finezyjna mięsna kuchnia Darii Ładochy
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Sylwia Garska-Chmarycz
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News