Kucharka przygotowała pstrąga z patelni, gulasz z serc kurzych, pieczoną golonkę i rosół kolagenowy.
Pstrąg z patelni
Składniki:
- 2 pstrągi,
- kostka masła,
- czosnek,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz,
- 2 cytryny.
Przygotowanie:
Pstrąga umyj, osusz i przypraw z solą i pieprzem. Do środka włóż ugniecione masło z pietruszką i cząstki cytryny. Następnie smaż najpierw z jednej strony przez 6-8 minut na średnim ogniu, a potem z drugiej strony przez kolejne 6 minut na złoty kolor.
Gulasz z serc kurzych lub indyczych
Składniki:
- 500 g serc indyczych lub kurzych,
- 2 marchewki,
- 100 g cebuli,
- 80 g pora,
- 50 g leśnych grzybów,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oleju,
- lampka czerwonego wina,
- łyżka cukru,
- łyżka słodkiej papryki,
- soli i pieprz,
- szczypta majeranku,
- tymianek i oregano,
- dodatkowo: 2 torebki kaszy jęczmiennej lub gryczanej.
Przygotowanie:
Serca umyj, osusz, poodcinaj od nich żyłki i pokrój. Natrzyj je pieprzem i słodką papryką. Odstaw. Na patelnię wlej olej, a potem dodaj warzywa. Pokrój grzyby na mniejsze kawałki i również dodaj do patelni. Czosnek pokrój w plasterki, dodaj do reszty po kilku minutach. Gdy marchew już zmięknie, dodaj serca oraz pozostałe przyprawy - w tym sól i cukier. Wszystko wymieszaj i duś pod przykryciem przez 10 minut. Na koniec dodaj wino. Podawaj z kaszą jęczmienną lub gryczaną.
Pieczona golonka - bomba kolagenowa
Składniki:
- 2 golonki wieprzowe,
- marchewka,
- korzeń pietruszki,
- główka czosnku,
- cebula,
- 4 liście laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 8 goździków,
- 15 ziaren pieprzu czarnego,
- sól: 4 łyżki do solanki, 2 łyżeczki do gotowania.
Składniki na bejcę:
- 4 łyżki musztardy np. chrzanowej,
- 2 łyżki ketchupu,
- łyżka miodu np. lipowego,
- 5 łyżek wywaru z gotowania golonki.
Przygotowanie:
Golonki włóż do garnka, a następnie zalej świeżą wodą, dodaj zestaw świeżych warzyw, ziół i przypraw, jak do marynaty, oraz pozostałe 2 łyżeczki soli. Gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. Po ugotowaniu przełóż golonkę do naczynia żaroodpornego. Wymieszaj składniki bejcy, następnie posmaruj nią dokładnie golonki. Zapiekaj przez godzinę w 160°C "góra dół". Wywar z golonek możesz wykorzystać do przeróżnych zup, np. krupniku.
Rosół kolagenowy
Składniki:
- 1-2 kg kości lub korpusów zwierzęcych,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 3-4 litry wody,
- porcja włoszczyzny,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Kości myjemy i przekładamy do garnka. Dodajemy wodę oraz ocet. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jak najdłużej, minimum 4-6h. Woda ma "pyrkać", a nie wrzeć. Na 3 godziny przed zakończeniem gotowania dodajemy warzywa/ włoszczyznę, liście laurowe i dodatki, aby nadać smak bulionowi. Na sam koniec dodajemy sól i pieprz. Bulion studzimy, odcedzamy od kości i warzyw, a następnie przelewamy do garnka. Prawidłowo przygotowany, zimny bulion kolagenowy ma konsystencję galaretki. Możemy pić lub zamrozić.
Galaretka z kurczaka
Składniki:
- 4 udka z kurczaka,
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- por,
- pół korzenia selera,
- 3 laski selera naciowego,
- 4 liście laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 4 goździki,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki oraz lubczyku,
- żelatyna.
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka gotujemy z warzywami i przyprawami. Po ugotowaniu oddzielamy mięso od kości. Wszystkie warzywa z wyjątkiem pora odkładamy i kroimy w drobną kosteczkę. Mięso kroimy natomiast na małe kawałki. Uzyskany bulion doprawiamy do smaku, dodajemy żelatynę, rozrobioną zgodnie z zaleceniami producenta. Kawałki kurczaka wkładamy do miseczek, dodajemy pokrojone warzywa i kilka zielonych groszków konserwowych, można dołożyć jajko na twardo, całość zalewamy bulionem i czekamy aż zastygnie.
Zobacz także:
- Dania, które pomogą ci zadbać o dobrą kondycję skóry. Sprawdź przepisy na zdrowe śniadania
- Przepisy dla zdrowej skóry. Dieta, która zadba o naszą skórę i ... duszę
- Jakie właściwości ma rosół kolagenowy? Sprawdź, jak przyrządzić "płynne złoto"
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Sylwia Garska
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News