Rosół kolagenowy i inne dania, które pomogą zadbać o skórę wiosną. Przepisy Sylwii Garskiej

Źródło: Dzień Dobry TVN
Uroda na talerzu
Uroda na talerzu
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Sekret urody tkwi nie tylko w odpowiednich kosmetykach, ale też w diecie. Niektóre dania pozwalają zadbać o stan skóry, co jest niezwykle ważne szczególnie teraz. Zimno i smog, z którymi mamy do czynienia zimą, źle wpływają na cerę. Zatem początek wiosny to idealny moment, by raczyć się poprawiającymi wygląd skóry daniami, które w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowała Sylwia Garska.

Kucharka przygotowała pstrąga z patelni, gulasz z serc kurzych, pieczoną golonkę i rosół kolagenowy.

Pstrąg z patelni

Składniki:

  • 2 pstrągi,
    • kostka masła,
      • czosnek,
        • natka pietruszki,
          • sól, pieprz,
            • 2 cytryny.

              Przygotowanie:

              Pstrąga umyj, osusz i przypraw z solą i pieprzem. Do środka włóż ugniecione masło z pietruszką i cząstki cytryny. Następnie smaż najpierw z jednej strony przez 6-8 minut na średnim ogniu, a potem z drugiej strony przez kolejne 6 minut na złoty kolor.

              Pstrąg z patelni
              Pstrąg z patelni
              Pstrąg z patelni
              Źródło: Michał Woźniak/East News

              Gulasz z serc kurzych lub indyczych

              Składniki:

              • 500 g serc indyczych lub kurzych,
                • 2 marchewki,
                  • 100 g cebuli,
                    • 80 g pora,
                      • 50 g leśnych grzybów,
                        • 2 ząbki czosnku,
                          • 3 łyżki oleju,
                            • lampka czerwonego wina,
                              • łyżka cukru,
                                • łyżka słodkiej papryki,
                                  • soli i pieprz,
                                    • szczypta majeranku,
                                      • tymianek i oregano,
                                        • dodatkowo: 2 torebki kaszy jęczmiennej lub gryczanej.

                                          Przygotowanie:

                                          Serca umyj, osusz, poodcinaj od nich żyłki i pokrój. Natrzyj je pieprzem i słodką papryką. Odstaw. Na patelnię wlej olej, a potem dodaj warzywa. Pokrój grzyby na mniejsze kawałki i również dodaj do patelni. Czosnek pokrój w plasterki, dodaj do reszty po kilku minutach. Gdy marchew już zmięknie, dodaj serca oraz pozostałe przyprawy - w tym sól i cukier. Wszystko wymieszaj i duś pod przykryciem przez 10 minut. Na koniec dodaj wino. Podawaj z kaszą jęczmienną lub gryczaną.

                                          Gulasz z serc kurzych
                                          Gulasz z serc kurzych
                                          Gulasz z serc kurzych
                                          Źródło: Michał Woźniak/East News

                                          Pieczona golonka - bomba kolagenowa

                                          Składniki:

                                          • 2 golonki wieprzowe,
                                            • marchewka,
                                              • korzeń pietruszki,
                                                • główka czosnku,
                                                  • cebula,
                                                    • 4 liście laurowe,
                                                      • 6 ziaren ziela angielskiego,
                                                        • 8 goździków,
                                                          • 15 ziaren pieprzu czarnego,
                                                            • sól: 4 łyżki do solanki, 2 łyżeczki do gotowania.

                                                              Składniki na bejcę:

                                                              • 4 łyżki musztardy np. chrzanowej,
                                                                • 2 łyżki ketchupu,
                                                                  • łyżka miodu np. lipowego,
                                                                    • 5 łyżek wywaru z gotowania golonki.

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      Golonki włóż do garnka, a następnie zalej świeżą wodą, dodaj zestaw świeżych warzyw, ziół i przypraw, jak do marynaty, oraz pozostałe 2 łyżeczki soli. Gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. Po ugotowaniu przełóż golonkę do naczynia żaroodpornego. Wymieszaj składniki bejcy, następnie posmaruj nią dokładnie golonki. Zapiekaj przez godzinę w 160°C "góra dół". Wywar z golonek możesz wykorzystać do przeróżnych zup, np. krupniku.

                                                                      Pieczona golonka
                                                                      Pieczona golonka
                                                                      Pieczona golonka
                                                                      Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                      Rosół kolagenowy

                                                                      Składniki:

                                                                      • 1-2 kg kości lub korpusów zwierzęcych,
                                                                        • 2 łyżki octu jabłkowego,
                                                                          • 3-4 litry wody,
                                                                            • porcja włoszczyzny,
                                                                              • sól i pieprz do smaku.

                                                                                Przygotowanie:

                                                                                Kości myjemy i przekładamy do garnka. Dodajemy wodę oraz ocet. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jak najdłużej, minimum 4-6h. Woda ma "pyrkać", a nie wrzeć. Na 3 godziny przed zakończeniem gotowania dodajemy warzywa/ włoszczyznę, liście laurowe i dodatki, aby nadać smak bulionowi. Na sam koniec dodajemy sól i pieprz. Bulion studzimy, odcedzamy od kości i warzyw, a następnie przelewamy do garnka. Prawidłowo przygotowany, zimny bulion kolagenowy ma konsystencję galaretki. Możemy pić lub zamrozić.

                                                                                Rosół kolagenowy
                                                                                Rosół kolagenowy
                                                                                Rosół kolagenowy
                                                                                Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                Galaretka z kurczaka

                                                                                Składniki:

                                                                                • 4 udka z kurczaka,
                                                                                  • 4 marchewki,
                                                                                    • 2 pietruszki,
                                                                                      • cebula,
                                                                                        • 3 ząbki czosnku,
                                                                                          • por,
                                                                                            • pół korzenia selera,
                                                                                              • 3 laski selera naciowego,
                                                                                                • 4 liście laurowe,
                                                                                                  • 6 ziaren ziela angielskiego,
                                                                                                    • 4 goździki,
                                                                                                      • sól i pieprz,
                                                                                                        • natka pietruszki oraz lubczyku,
                                                                                                          • żelatyna.

                                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                                            Mięso z kurczaka gotujemy z warzywami i przyprawami. Po ugotowaniu oddzielamy mięso od kości. Wszystkie warzywa z wyjątkiem pora odkładamy i kroimy w drobną kosteczkę. Mięso kroimy natomiast na małe kawałki. Uzyskany bulion doprawiamy do smaku, dodajemy żelatynę, rozrobioną zgodnie z zaleceniami producenta. Kawałki kurczaka wkładamy do miseczek, dodajemy pokrojone warzywa i kilka zielonych groszków konserwowych, można dołożyć jajko na twardo, całość zalewamy bulionem i czekamy aż zastygnie.

                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                            Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                                            Źródło: Sylwia Garska

                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                                            podziel się:

                                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana