Oto 5 najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania rosołu. Lekarka ostrzega

5 błędów w gotowaniu rosołu
Źródło: Dzień Dobry TVN
Rosołek dobry na wszystko
Rosołek dobry na wszystko
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Kasza czy ziemniaki?
Kasza czy ziemniaki?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Zdrowe grillowanie
Zdrowe grillowanie
Jakie ryby warto jeść?
Jakie ryby warto jeść?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak mądrze kupować?
Jak mądrze kupować?
Zdrowe śniadanie
Zdrowe śniadanie
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Rosół to niewątpliwie ulubione danie Polaków. Okazuje się jednak, że prawdopodobnie niewiele osób przyrządza tę zupę we właściwy sposób - tak, by wydobyć z niej jak najlepsze wartości odżywcze. Gotując bulion, warto stosować się do 5 zasad, o których wspomina dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska.

5 błędów podczas gotowania rosołu

Dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska to specjalistka medycyny rodzinnej, która za pośrednictwem mediów społecznościowych dzieli się z internautami swoją wiedzą na temat szeroko pojętego zdrowia. Ekspertka, której konto na Instagramie obserwuje około 136 tysięcy użytkowników, porusza również kwestie dotyczące pełnowartościowej diety. Lekarka postanowiła przedstawić swoim odbiorcom 5 najczęstszych błędów popełnianych podczas przyrządzania rosołu, które sprawiają, że bulion traci najważniejsze właściwości odżywcze.

Wśród wymienionych niepoprawności nie zabrakło zbyt krótkiego czasu gotowania. Według dr Cubały-Kucharskiej pełnia smaku wydobywana jest z rosołu, gdy bulion gotuje się na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez nie mniej niż 4 godziny.

Obieranie wrzucanych do garnka warzyw to drugi wskazany przez ekspertkę błąd. Lekarka zaznacza, że warzywa powinny zostać w pełnej prozdrowotnych właściwości skórce, jednak przed gotowaniem należy je dokładnie wyszorować, a najlepiej podpiec w piekarniku.

Jak poprawnie przyrządzić rosół? Porady lekarza

Dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska twierdzi, że kolejnym kulinarnym potknięciem gospodyń oraz gospodarzy jest nieodpowiedni dobór przypraw. Ekspertka odradza dodawania do bulionu tych, które zawierają glutaminian sodu. Zaliczają się więc do nich chociażby kostki rosołowe.

Lekarka przestrzega również przed tym, by zupa nie była mączna. Zbyt duża ilość makaronu sprawi, że rosół utraci swe przeznaczenie, wartości i klarowność. Istotną kwestią jest też dobór właściwego mięsa.

- To nie ma być chuda pierś czy chuda wołowina, a mięso z kością, czyli nogi z kurczaka, szponder wołowy. Z takich produktów robi się wywary, w których jest bardzo dużo kolagenu, aminokwasów i nukleotydów - zaznacza dr Cubała-Kucharska.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości