5 błędów podczas gotowania rosołu
Dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska to specjalistka medycyny rodzinnej, która za pośrednictwem mediów społecznościowych dzieli się z internautami swoją wiedzą na temat szeroko pojętego zdrowia. Ekspertka, której konto na Instagramie obserwuje około 136 tysięcy użytkowników, porusza również kwestie dotyczące pełnowartościowej diety. Lekarka postanowiła przedstawić swoim odbiorcom 5 najczęstszych błędów popełnianych podczas przyrządzania rosołu, które sprawiają, że bulion traci najważniejsze właściwości odżywcze.
Wśród wymienionych niepoprawności nie zabrakło zbyt krótkiego czasu gotowania. Według dr Cubały-Kucharskiej pełnia smaku wydobywana jest z rosołu, gdy bulion gotuje się na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez nie mniej niż 4 godziny.
Obieranie wrzucanych do garnka warzyw to drugi wskazany przez ekspertkę błąd. Lekarka zaznacza, że warzywa powinny zostać w pełnej prozdrowotnych właściwości skórce, jednak przed gotowaniem należy je dokładnie wyszorować, a najlepiej podpiec w piekarniku.
Jak poprawnie przyrządzić rosół? Porady lekarza
Dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska twierdzi, że kolejnym kulinarnym potknięciem gospodyń oraz gospodarzy jest nieodpowiedni dobór przypraw. Ekspertka odradza dodawania do bulionu tych, które zawierają glutaminian sodu. Zaliczają się więc do nich chociażby kostki rosołowe.
Lekarka przestrzega również przed tym, by zupa nie była mączna. Zbyt duża ilość makaronu sprawi, że rosół utraci swe przeznaczenie, wartości i klarowność. Istotną kwestią jest też dobór właściwego mięsa.
- To nie ma być chuda pierś czy chuda wołowina, a mięso z kością, czyli nogi z kurczaka, szponder wołowy. Z takich produktów robi się wywary, w których jest bardzo dużo kolagenu, aminokwasów i nukleotydów - zaznacza dr Cubała-Kucharska.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Detoks po świętach: mit czy rzeczywista potrzeba? Skuteczna dieta na początek roku
- Mimo insulinooporności widocznie schudła. Co Blanka Lipińska wyeliminowała z diety?
- Obniża cholesterol i pomaga cukrzykom. Jakie są założenia diety portfolio?
Autor: Berenika Olesińska
Źródło: kobieta.wp.pl
Źródło zdjęcia głównego: arfo/Getty Images