Obniża cholesterol i pomaga cukrzykom. Jakie są założenia diety portfolio?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Dieta portfolio, choć została opracowana na początku XXI wieku, to mało kto o niej słyszał, a szkoda. Ten sposób odżywiania się jest szczególnie polecany osobom, które mają problemy z wysokim cholesterolem. Jakie są założenia diety portfolio i kto powinien ją stosować? Zapytaliśmy o to dr n. med. Agnieszkę Ostachowską-Gąsior, dietetyczkę.

Dieta portfolio, czyli co?

Obok diet DASH i śródziemnomorskiej, dieta portfolio to jeden ze sposobów odżywiania, który zalecany jest osobom z chorobami układu krążenia. - Jej podstawowe założenia to ograniczenie spożycia białka i tłuszczu zwierzęcego (zarówno tego pochodzącego z mięsa, jak i nabiału), zadbanie o odpowiednią ilość błonnika rozpuszczalnego, spożywanie codziennie porcji migdałów lub orzechów oraz steroli roślinnych. W ten sposób nasycone kwasy tłuszczowe, które są niepożądane zostaną zastąpione dobrymi, korzystnymi dla zdrowia tłuszczami – powiedziała w rozmowie z serwisem dziendobry.tvn.pl Agnieszka Ostachowska-Gąsior, dietetyczka z kliniki CM SafiMed z Zabierzowa.

Zgodnie z jej założeniami białko roślinne ma zastąpić to pochodzenia zwierzęcego. - W diecie portfolio mamy dostarczyć go proporcjonalnie do naszego, indywidualnego zapotrzebowania energetycznego. Przykładowo dla dwóch tysięcy kilokalorii jest to 50 gramów białka, najlepiej z roślin strączkowych – tłumaczyła nasza rozmówczyni. Co do błonnika pokarmowego, to przy takim samym zapotrzebowaniu, tej frakcji rozpuszczalnej powinno być 20 gramów. – Bardzo dobrym źródłem błonnika rozpuszczalnego są produkty jęczmienne, owsiane oraz te na bazie pełnych ziaren żyta, pszenicy – wyjaśniła specjalistka i dodała, że należy pamiętać o pektynach zawartych głównie w owocach, np. jabłkach.

W diecie portfolio powinny znaleźć się również orzechy, migdały oraz pestki dyni. Dziennie, przy zapotrzebowaniu 2000 kcal, należy ich spożyć ok. 45 gramów. Dodatkowo trzeba dostarczyć organizmowi ok. 2 gramów fitosteroli (są w roślinach oleistych, warzywach, owocach) oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA), których dobrym źródłem jest oliwa z oliwek, olej rzepakowy lub awokado. – Do tego dorzuciłabym jeszcze ryby, przede wszystkim tłuste ryby morskie, bo w ten sposób dostarczamy niezbędnych długołańcuchowych kwasów omega-3 – tłumaczyła nasza rozmówczyni.

Trzeba tu podkreślić, że dieta portfolio nie wymaga od nas zupełnej rezygnacji z jedzenia ryb, mięsa drobiowego, czy produktów nabiałowych (możemy się na to zdecydować pod warunkiem, że zostaną zrealizowane jej podstawowe założenia). Należy jednak pamiętać o zachowaniu proporcji i nie przekraczać zalecanego spożycia białka i tłuszczu.

Dieta portfolio – kto może ją stosować?

Na ograniczeniu produktów odzwierzęcych zyskają przede wszystkim osoby, u których wartość cholesterolu we krwi znajduje się powyżej normy. Choć jego nadmiar może nie dawać żadnych dolegliwości, to sprzyja miażdżycy, chorobom układu sercowo-naczyniowego, zawałowi serca, czy udarowi mózgu. Tym samym u pacjentów, u których stwierdzono wysoki poziom cholesterolu zmiana sposobu żywienia i postępowanie zgodne z założeniami diety portfolio będzie dobrym pomysłem.

- Będzie ona najlepsza w sytuacji, kiedy już pojawi się dyslipidemia, czyli nadmiar cholesterolu całkowitego, któremu towarzyszy podwyższony poziom złego (LDL) cholesterolu i/lub nadmiar trójglicerydów (TG) oraz lipoprotein o bardzo małej gęstości (VLDL) we krwi - wyjaśniła nasza rozmówczyni.

Warto dodać, że dieta portfolio może być skutecznym sposobem nie tylko na obniżenie poziomu cholesterolu. Pomaga osobom, które zmagają się z nadwagą czy otyłością. Ze względu na niski indeks glikemiczny jest bezpieczna dla pacjentów z cukrzycą typu 2.

Dlaczego poziom cholesterolu się podnosi?

Wśród wielu czynników, które mogą podnosić poziom cholesterolu największe znaczenie mają te związane ze stylem życia. Zbyt kaloryczna dieta, za dużo mięsa i wyrobów wędliniarskich (nasycone kwasy tłuszczowe), żywności wysokoprzetworzona (kwasy tłuszczowe trans) i słodyczy skutkują otyłością z wszelkimi jej negatywnymi dla zdrowia konsekwencjami. - Redukcja tkanki tłuszczowej już o 5-10 proc. poprawia profil lipidowy. A sposobem do redukcji masy ciała – w pierwszej kolejności będzie ograniczenie słodyczy i potraw wysokoprzetworzonych, których wartość odżywcza jest niewielka - powiedziała specjalistka. Co więcej, to samo tyczy się alkoholu.

Trzeba również pamiętać, że zbyt wysoki poziom cholesterolu w organizmie, to nie tylko konsekwencja tego jak i co jemy. Ogromne znaczenie ma to, jak spędzamy wolny czas, czy jesteśmy aktywni, czy sięgamy po używki - papierosy, alkohol. Istotne są również uwarunkowania genetyczne, np. przekazywana genetycznie hipercholesterolemia rodzinna – jest to sytuacja, w której sposób żywienia zgodny z zaleceniami ujętymi w diecie portfolio, czy też diecie DASH lub śródziemnomorskiej, jest szczególnie istotny dla zdrowia.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Oleksik

Źródło: TVN24

Źródło zdjęcia głównego: Kseniya Ovchinnikova/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana