Badania dotyczące żywności
Naukowcy z USA, Brazylii i Hiszpanii przeanalizowali 281 badań, które przeprowadzono w 36 państwach. Na ich podstawie oszacowali, że z uzależnieniem od ultraprzetworzonej żywności (produktów bogatych w tłuszcze i węglowodany, które poddano obróbce technologicznej) zmaga się aż 14 proc. dorosłych i 12 proc. dzieci.
Wnioskami dotyczącymi tej analizy podzielono się w serwisie naukowym "BMJ Journals". Okazuje się, że procent dorosłych uzależnionych od ultraprzetworzonej żywności jest zbliżony do poziomu uzależnienia w przypadku innych substancji. - W przypadku alkoholu jest to 14 proc., podczas gdy uzależnienie od tytoniu dotyczy 18 proc. populacji, ale poziom domniemanego uzależnienia u dzieci jest bezprecedensowy - napisano w artykule.
Czy jedzenie może uzależniać?
Żywność ultraprzetworzona to m.in. spora część czipsów, słodyczy, gotowych dań, napoi słodzonych czy nawet płatków śniadaniowych. Produkty te dają sporą satysfakcję, często też spożywane są kompulsywnie. Zdaniem naukowców mogą mieć taki sam skutek jak narkotyki u osób doświadczających intensywnego głodu i objawów odstawienia.
Świadczyć mogą o tym kryteria takie jak: symptomy związane z odstawieniem, mniejsza kontrola nad spożyciem, spożywanie produktu pomimo szkodliwości dla zdrowia (otyłość, bóle brzucha), napadowe objadanie się czy pogorszenie jakości życia.
Eksperci stwierdzili, że rafinowane węglowodany i tłuszcze wywołują podobne reakcje w mózgu, co nikotyna i alkohol, czyli inne uzależniające substancje. Zalecają, by produkty bogate w te składniki były oznaczane jako "uzależniające", nawet w ramach przestrogi dla konsumentów.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Partia kaszy jaglanej wycofana ze sprzedaży. "Zagrożenie dla zdrowia konsumentów"
- Jest uzależniona od jedzenia pudru dla niemowląt.
- Dlaczego warto sadzić kiełki? "Posiadają do 40 razy więcej minerałów i witamin, niż warzywa"
Autor: Aleksandra Matczuk
Źródło: twojezdrowie.rmf24.pl
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF