GIS: Salmonella wykryta w partii majeranku
GIS opublikował komunikat dotyczący salmonelli w partii suszonego majeranku firmy Prymat. Niebezpieczną bakterię wykryto w 1 na 5 próbek produktu:
- nazwa - Majeranek suszony Prymat GastroLine,
- data minimalnej trwałości - 07.2026,
- numer partii - L1400164,
- producent - Prymat sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój.
- Prymat sp. z o. o. poinformowała, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego i niezwłocznie zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu spółki w celu utylizacji - czytamy na stronie gov.pl.
Jak dodano, organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
GIS ostrzega przed salmonellą
Spożycie pokarmu zanieczyszczonego pałeczkami salmonella bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia. - Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego [...] należy skontaktować się z lekarzem - podkreślił inspektorat.
Salmonella - objawy
Głównymi objawami są:
- bóle brzucha,
- gorączka,
- biegunka,
- odwodnienie,
- nudności,
- wymioty.
Jak zaznaczył GIS, niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Epidemia salmonelli zbiera żniwo. "Prawdopodobnie pojawią się nowe przypadki"
- Dzieci zatruły się salmonellą w żłobku. Jest reakcja sanepidu
- Salmonella w jajach sprzedawanych w popularnej sieci. "Spożycie może prowadzić do wymiotów i biegunki"
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Krzemińska/Getty Images