Epidemia Salmonelli - źródło
Epidemia Salmonelli rozprzestrzenia się w Europie. Większość przypadków zatrucia powiązano z mięsem kurcząt, które wykorzystywane jest m.in. w lokalach sprzedających kebaby, ale trwają jeszcze badania.
- Naukowcy spodziewają się, że w związku z tą epidemią obejmującą wiele krajów prawdopodobnie pojawią się nowe przypadki, ponieważ źródło nie zostało jeszcze zidentyfikowane. Eksperci EFSA i ECDC zalecają dalsze badania w celu zidentyfikowania potencjalnych lokalizacji w łańcuchu produkcji mięsa kurcząt, w których mogło nastąpić zanieczyszczenie - czytamy w oświadczeniu organizacji.
Epidemia Salmonelli - coraz więcej zatruć
Jak wskazuje serwis zdrowie.radiozet.pl, trzy ogniska choroby obejmowały odpowiednio 66, 192 i 77 przypadków, z czego 14, 83 i 13 zarejestrowano w Wielkiej Brytanii. Łącznie na 335 osób 9 w trzech krajach trafiło do szpitala, a jedna zmarła. Ofiara zatrucia zjadła wcześniej kebaba z kurczaka w Austrii.
Salmonella - co to jest?
Salmonella to bakteria należąca do grupy Salmonella enterica. W sprzyjających warunkach, czyli w cieple i wilgoci, może przetrwać nawet kilka miesięcy. Do zakażenia dochodzi najczęściej po zjedzeniu zanieczyszczonych jajek, mięsa czy mleka. Najczęstszymi objawami są:
- biegunka,
- gorączka,
- ból brzucha,
- wymioty.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Nie tylko lody i jajka. Gdzie jeszcze mogą znajdować się bakterie salmonelli?
- Nudności, bóle brzucha i biegunka? To może być salmonella!
- Dzieci zatruły się salmonellą w żłobku. Jest reakcja sanepidu
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: zdrowie.radiozet.pl
Źródło zdjęcia głównego: Tero Vesalainen/Getty Images