Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu groźnej bakterii - salmonelli. O jaki produkt konkretnie chodzi? Co zrobić, jeśli mamy go w domu?
Niepełnosprawna 3-letnia Emilka była pozostawiana w domu bez opieki na długie godziny. Zmarła z powodu odwodnienia i zagłodzenia. Matka dziewczynki trafiła do aresztu. Materiał programu Uwaga! TVN.
Salmonella i legionella w ośrodku rehabilitacyjnym dla dzieci z niepełnosprawnością! Dlaczego właściciel obiektu nie poinformował o zakażeniu rodziców przed ich przyjazdem z dziećmi? Materiał programu Uwaga! TVN.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie.
O czym jeszcze pisaliśmy w niedzielę, 24 marca?
Sprawdź, czy nie masz tego produktu w swojej lodówce.
Ponad czterdzieścioro dzieci i dwudziestu nauczycieli z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Benicach (woj. zachodniopomorskie) zatruło się salmonellą. Dwie osoby, w tym jedno dziecko, trafiły do szpitala.
Sprawdź, czy masz je w domu.
- Nie należy spożywać produktu - podkreślono w komunikacie.
Co jest źródłem zakażenia?
Jedna z partii wołowego mięsa została wycofana ze względu na wykrycie w niej bakterii salmonelli. Spożycie tego produktu może spowodować nawet zatrucie pokarmowe. Producent i dystrybutor po ostrzeżeniu Głównego Inspektoratu Sanitarnego podjęli natychmiast odpowiednie działania.
We wtorek, 29 sierpnia pisaliśmy o drogiej wyprawce szkolnej. O ogromnym sukcesie opowiedziała nam lekkoatletka Natalia Kaczmarek. A Kamila i Rafał Maślakowie oraz Lenka i Jan Klimentowie zdradzili, w jaki sposób świętowali rocznicę ślubu. Co jeszcze wydarzyło się tego dnia?
Jak dochodzi do zakażenia bakterią?
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności.
Znamy nowe fakty w sprawie stanu zdrowia papieża Franciszka. Nie tylko nad tym rozpisują się międzynarodowe media. Wychodzi na to, że Shakira otarła już łzy po Pique i teraz zaczyna nowy, miłosny rozdział w życiu. W Polsce równie gorąco i to nie tylko na termometrach. GIS poinformował o wykryciu salmonelli na powierzchni skorupek jaj pochodzących od jednego z dużych producentów. O czym jeszcze pisaliśmy w serwisie dziendobry.tvn.pl? Oto skrót najważniejszych wydarzeń.
Co należy z nimi zrobić i o jaki dokładnie produkt chodzi?
U 39 osób wystąpiły objawy chorobowe, a 7 nadal przebywa w szpitalu.
Co robić w przypadku zatrucia?
O których produktach mowa?
Jak informuje GIS w trzech partiach przypraw ziela angielskiego wykryto obecność bakterii Salmonelli. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania ziela. Które przyprawy zostały zanieczyszczone i powinno się je wyrzucić?
GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W pochodzącej z Turcji chałwie z pistacjami wykryto bakterie salmonelli. Jeżeli ją kupiliście - pod żadnym pozorem jej nie spożywajcie.
Bakterie salmonelli wykryto na skorupkach jajek w jednej partii produktu w Biedronce. Główny Inspektorat Sanitarny wydał w tej sprawie ostrzeżenie. Jak przypomina, spożycie skażonych jajek, zwłaszcza na surowo, może być niebezpieczne dla zdrowia.
Salmonella to bakteria, która może występować w żywności. Zjedzenie zanieczyszczonego produktu zwykle skutkuje poważnym zatruciem pokarmowym. W których artykułach spożywczych wykrywana jest najczęściej? Co zrobić, aby nie zachorować?
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed zakupem dwóch produktów w Biedronce i Lidlu. Chodzi o mięso z kurczaka, w którym wykryto salmonellę. Producent rozpoczął już wycofywanie produktu z rynku.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu salmonelli w mielonym mięsie z indyka. Groźne bakterie mogą spowodować zatrucia pokarmowe. Zobacz, którego produktu dotyczy ostrzeżenie.
Ważne informacja dla wszystkich konsumentów. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o Salmonelli wykrytej na powierzchni skorupek jajek. Bakteria wystąpiła w trzech z pięciu przebadanych próbek.
Według statystyk w ostatnim czasie w Polsce doszło do wzrostu zachorowań na salmonellę. Dlaczego? Dla kogo salmonella może być szczególnie groźna? Jak się chronić przed zatruciem pokarmowym tą bakterią? Jakie są objawy zatrucia? Zapytaliśmy o to gości Dzień Dobry TVN: rzeczniczki Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Warszawie Joannę Narożniak i internistę dra n. med. Piotra Gryglasa.
Lato sprzyja zatruciom pokarmowym. Jak ustrzec się salmonelli i czego unikać? - Rezerwuarem salmonelli jest najczęściej drób i jajka - wyjaśnia w Dzień Dobry TVN doktor Piotr Gryglas. Uważaj na ciasta, majonez, kremy i tatara. Pamiętaj, że smażenie i gotowanie zabija pałeczki bakterii salmonelli. Co zrobić, gdy już dojdzie do zatrucia?