Groźna bakteria w dwóch partiach popularnego produktu. GIS ostrzega

Źródło: Dzień Dobry TVN
Zatrucie salmonellą
Zatrucie salmonellą
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Choroby, które dostajemy w spadku
Choroby, które dostajemy w spadku
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Turbo miody na turbo zdrowie!
Turbo miody na turbo zdrowie!
Zdrowie rodziny na talerzu
Zdrowie rodziny na talerzu
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Chodzenie na zdrowie
Chodzenie na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał w poniedziałek, 15 stycznia ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii salmonelli w dwóch partiach chałwy sezamowej. - Spożycie tych produktów wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego - podkreślono w komunikacie. Sprawdź, czy masz je w domu.

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed chałwą sezamową

Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego opublikowano komunikat:

W trakcie prowadzonego postępowania pojawiły się podejrzenia co do autentyczności sprawozdań z badań. W oryginalnych sprawozdaniach z badań potwierdzono wykrycie obecności Salmonella spp., serogrupa CO, w dwóch próbkach z partii wskazanych poniżej
- brzmi jego fragment.

Chodzi o chałwę, której producentem jest Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom. Wykrycie groźnej bakterii dotyczy:

  • chałwy sezamowej kakaowej, 5 kg, o numerze partii 12.09/2 i dacie trwałości 12.03.2025;
    • chałwy sezamowej K-Classic o smaku waniliowym, 100 g, o numerze partii 12.10/1K i terminie 12.04.2025.

      - W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem - zalecono w komunikacie.

      Chałwa wycofana z obrotu

      Jak poinformował inspektorat, sieć wycofała ze sprzedaży wszelkie produkty pochodzące od producenta - Elis Ali Eski i zapewnia, że chałwy objęte ostrzeżeniami publicznymi, bez względu na numer partii, można zwrócić w każdym markecie Kaufland, także bez okazywania paragonu, otrzymując zwrot pieniędzy za zakup.

      Salmonella - co to jest?

      Salmonella to bakteria należąca do grupy Salmonella enterica. W sprzyjających warunkach, czyli w cieple i wilgoci, może przetrwać nawet kilka miesięcy. Do zakażenia dochodzi najczęściej po zjedzeniu zanieczyszczonych jajek, mięsa czy mleka.

      Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

      Zobacz także:

      Autor: Dominika Czerniszewska

      Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

      Źródło zdjęcia głównego: BURCU ATALAY TANKUT/Getty Images

      podziel się:

      Pozostałe wiadomości

      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
      Materiał promocyjny

      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana