Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed chałwą sezamową
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego opublikowano komunikat:
W trakcie prowadzonego postępowania pojawiły się podejrzenia co do autentyczności sprawozdań z badań. W oryginalnych sprawozdaniach z badań potwierdzono wykrycie obecności Salmonella spp., serogrupa CO, w dwóch próbkach z partii wskazanych poniżej
Chodzi o chałwę, której producentem jest Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom. Wykrycie groźnej bakterii dotyczy:
- chałwy sezamowej kakaowej, 5 kg, o numerze partii 12.09/2 i dacie trwałości 12.03.2025;
- chałwy sezamowej K-Classic o smaku waniliowym, 100 g, o numerze partii 12.10/1K i terminie 12.04.2025.
- W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem - zalecono w komunikacie.
Chałwa wycofana z obrotu
Jak poinformował inspektorat, sieć wycofała ze sprzedaży wszelkie produkty pochodzące od producenta - Elis Ali Eski i zapewnia, że chałwy objęte ostrzeżeniami publicznymi, bez względu na numer partii, można zwrócić w każdym markecie Kaufland, także bez okazywania paragonu, otrzymując zwrot pieniędzy za zakup.
Salmonella - co to jest?
Salmonella to bakteria należąca do grupy Salmonella enterica. W sprzyjających warunkach, czyli w cieple i wilgoci, może przetrwać nawet kilka miesięcy. Do zakażenia dochodzi najczęściej po zjedzeniu zanieczyszczonych jajek, mięsa czy mleka.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Tej herbaty nie powinny pić dzieci. GIS: "Może stanowić zagrożenie dla zdrowia"
- Nie tylko lody i jajka. Gdzie jeszcze mogą znajdować się bakterie salmonelli?
- Nudności, bóle brzucha i biegunka? To może być salmonella!
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
Źródło zdjęcia głównego: BURCU ATALAY TANKUT/Getty Images