Chałwa słonecznikowa jest bardzo smaczna i zdrowa, jednak nie należy do przekąsek szczególnie znanych.
Chałwa traktowana jest przez wiele osób jako rodzaj słodyczy, na polskich sklepowych półkach tam właśnie można ją znaleźć. Inaczej w Grecji, gdzie chałwy trzeba szukać obok serków. Najbardziej znana chałwa wykonana jest z nasion sezamu. Choć ma wiele składników odżywczych, jest bardzo kaloryczna.
Monika Mądra-Pawlak i Jan Pawlak są właścicielami knajpki w Poznaniu. Małżeństwo podróżuje po świecie i zamiast pamiątek ze strefy wolnocłowej przywozi egzotyczne przepisy i przyprawy. Zobaczcie, co ugotowali w kuchni Dzień Dobry TVN.
Niełatwo znaleźć w sklepie dobre chałwy, ponieważ - zamiast sezamu - zwykle na pierwszym miejscu w składzie mają cukier. Do tego konserwanty, emulgatory i sztuczne aromaty. Jak zatem zrobić dobrą domową chałwę? Jakie są jej zalety? Ile możemy zjeść chałwy? O tym w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl "(Ro)zważmy to" Katarzyna Bosacka.
Torcik orzechowy z kukułkami, ciasto czekoladowe z chałwą oraz ciasteczka orzechowe z brusznicą. To nasze słodkie propozycje nie tylko do kawy! Bo słodkie wcale nie tuczy :)
Mistrz Andrzej Polan poleca na święta ciasto czekoladowe zwinięte w rulon, chrupiące miseczki z bakaliami i chałwą oraz świąteczne ciasto z gór. Koniecznie wypróbujcie przepisów Andrzeja Polana.