Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Ciasto czekoladowe zwinięte w rulon
Ciasto:
150 g mąki
60 g kakao
6 szt. jajek
270 g drobnego białego „Cukru Królewskiego”
Krem:
300 g masła
6 szt. żółtek
2,5 tabliczki gorzkiej czekolady
300g drobnego białego „Cukru Królewskiego”
Dodatki:
100 ml porto
100 g konfitury żurawinowej
250 g serka mascarpone
250 g śmietany kremówki
100 g drobnego białego „Cukru Królewskiego”
„Cukier Królewski” perlisty do oprószenia
Przygotowanie:
Śmietanę ubijamy razem z serkiem mascarpone i cukrem na puch. Przygotowujemy drugą masę: czekoladę z masłem rozpuszczamy na parze. Cukier zagotowujemy z 3 łyżkami wody, aż powstanie gęsty syrop. Mikserem ubijamy żółtka na puch i zaparzamy je gęstym, gorącym syropem. Przestudzone masy łączymy razem i gotowe. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Kakao rozpuszczamy w ciepłej wodzie do konsystencji śmietany gęstej i dodajemy do ubitych jajek, mieszamy już ręcznie. Na koniec dodajemy mąkę. Masę wylewamy na pergamin i wypiekamy w piekarniku około 12 minut w temp. 170 stopni. Przestudzone ciasto skrapiamy porto wymieszanym z konfiturą żurawinową, smarujemy serkiem mascarpone, kremem i zwijamy w roladę. Wierzch smarujemy ganaszem, tworząc wzór kory na drzewie. Wierzch będzie wyglądał fantastycznie, jeśli oprószymy go perlistym „Cukrem Królewskim”.
Chrupiące miseczki z bakaliami i chałwą
Składniki:
200 g chałwy waniliowej
100 g masła
100 ml rumu
1op. ciasta filo
1op. moreli suszonych
1op. śliwek suszonych
1op. orzechów włoskich
1op. rodzynków
Drobny biały „Cukier Królewski” do posypania
Przygotowanie:
Bakalie kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy alkoholem. Ciasto rozmrażamy i smarujemy rozpuszczonym masłem każdy arkusz. Posypujemy delikatnie drobnym białym „Cukrem Królewskim”, cynamonem i składamy po cztery arkusze, czynności powtarzając. Wycinamy kółka z ciasta i wykładamy nim foremki do babeczek. Wypiekamy w temp. 200 stopni ok. 6 minut na złoty kolor. Ostudzone babeczki napełniamy bakaliami i posypujemy chałwą.
Świąteczne ciasto z gór
Ciasto:
450 g mąki
150 g masła
50 ml śmietany
100 g drobnego białego „Cukru Królewskiego”
2 łyżki miodu
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Szczypta soli
Przygotowanie:
Z w/w składników zagniatamy ciasto podobnie jak kruche i odstawiamy na chwilę, aby odpoczęło. Następnie dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy na placki, które wypiekamy w temp. 180 stopni na złoty kolor.
Nadzienie:
300 ml mleka
200 g masła
80 g kaszy
30 ml spirytusu
150 g drobnego białego „Cukru Królewskiego”
1op. powideł śliwkowych
Aromat migdałowy
Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy grysik i gotujemy wszystko razem do momentu, aż grysik będzie miękki. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce ugotowanego grysiku, aromat i spirytus. Placki smarujemy powidłami śliwkowymi, dzięki temu każdy placek nabierze odpowiedniej wilgotności. Następnie nakładamy warstwę kremu. Składamy jak standartowy tort, lekko dociskamy i czekamy aż przyjdą Święta.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN