Materiał promocyjny

Słodkie wypieki mistrza Polana

Mistrz Andrzej Polan poleca na święta ciasto czekoladowe zwinięte w rulon, chrupiące miseczki z bakaliami i chałwą oraz świąteczne ciasto z gór. Koniecznie wypróbujcie przepisów Andrzeja Polana.

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Ciasto czekoladowe zwinięte w rulon

Ciasto:

150 g mąki

60 g kakao

6 szt. jajek

270 g drobnego białego „Cukru Królewskiego”

Krem:

300 g masła

6 szt. żółtek

2,5 tabliczki gorzkiej czekolady

300g drobnego białego „Cukru Królewskiego”

Dodatki:

100 ml porto

100 g konfitury żurawinowej

250 g serka mascarpone

250 g śmietany kremówki

100 g drobnego białego „Cukru Królewskiego”

„Cukier Królewski” perlisty do oprószenia

Przygotowanie:

Śmietanę ubijamy razem z serkiem mascarpone i cukrem na puch. Przygotowujemy drugą masę: czekoladę z masłem rozpuszczamy na parze. Cukier zagotowujemy z 3 łyżkami wody, aż powstanie gęsty syrop. Mikserem ubijamy żółtka na puch i zaparzamy je gęstym, gorącym syropem. Przestudzone masy łączymy razem i gotowe. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Kakao rozpuszczamy w ciepłej wodzie do konsystencji śmietany gęstej i dodajemy do ubitych jajek, mieszamy już ręcznie. Na koniec dodajemy mąkę. Masę wylewamy na pergamin i wypiekamy w piekarniku około 12 minut w temp. 170 stopni. Przestudzone ciasto skrapiamy porto wymieszanym z konfiturą żurawinową, smarujemy serkiem mascarpone, kremem i zwijamy w roladę. Wierzch smarujemy ganaszem, tworząc wzór kory na drzewie. Wierzch będzie wyglądał fantastycznie, jeśli oprószymy go perlistym „Cukrem Królewskim”.

Chrupiące miseczki z bakaliami i chałwą

Składniki:

200 g chałwy waniliowej

100 g masła

100 ml rumu

1op. ciasta filo

1op. moreli suszonych

1op. śliwek suszonych

1op. orzechów włoskich

1op. rodzynków

Drobny biały „Cukier Królewski” do posypania

Przygotowanie:

Bakalie kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy alkoholem. Ciasto rozmrażamy i smarujemy rozpuszczonym masłem każdy arkusz. Posypujemy delikatnie drobnym białym „Cukrem Królewskim”, cynamonem i składamy po cztery arkusze, czynności powtarzając. Wycinamy kółka z ciasta i wykładamy nim foremki do babeczek. Wypiekamy w temp. 200 stopni ok. 6 minut na złoty kolor. Ostudzone babeczki napełniamy bakaliami i posypujemy chałwą.

Świąteczne ciasto z gór

Ciasto:

450 g mąki

150 g masła

50 ml śmietany

100 g drobnego białego „Cukru Królewskiego”

2 łyżki miodu

1 jajko

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Szczypta soli

Przygotowanie:

Z w/w składników zagniatamy ciasto podobnie jak kruche i odstawiamy na chwilę, aby odpoczęło. Następnie dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy na placki, które wypiekamy w temp. 180 stopni na złoty kolor.

Nadzienie:

300 ml mleka

200 g masła

80 g kaszy

30 ml spirytusu

150 g drobnego białego „Cukru Królewskiego”

1op. powideł śliwkowych

Aromat migdałowy

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy grysik i gotujemy wszystko razem do momentu, aż grysik będzie miękki. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce ugotowanego grysiku, aromat i spirytus. Placki smarujemy powidłami śliwkowymi, dzięki temu każdy placek nabierze odpowiedniej wilgotności. Następnie nakładamy warstwę kremu. Składamy jak standartowy tort, lekko dociskamy i czekamy aż przyjdą Święta.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości