Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Porady dietetyków
Salmonella w partii jaj
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował, że w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbekświeżych jaj od producenta PolEggs.
- Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - podano w komunikacie.
Które partie zostały wycofane
Wycofany produkt to "Świeże jaja, klasa A, 3 – jaja z chowu klatkowego, klasa wagowa L" o numerze partii 22.09.2024, z terminem przydatności do spożycia 22/09/2024 o kodzie kreskowym 5 987463 142650. Producentem jest Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700.
Zalecenia dla konsumentów
- Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem - podał GIS w komunikacie.
Zobacz także:
- Kontrowersyjna decyzja NFZ. Lekarka walczy o sprawiedliwość
- Lek przeciwalergiczny wycofany z aptek. Koniecznie sprawdź, czy nie masz go w domu
- GIS ostrzega przed mąką. Znaleziono w niej białko groźne dla niektórych alergików
Autor: Teofila Siewko
Źródło: GIS
Źródło zdjęcia głównego: tylim/Getty Images