GIS poinformował o wykryciu bakterii Salmonelli w partii jaj. Sprawdź, czy nie masz ich w domu

Jajka w opakowaniu
GIS poinformował o wykryciu bakterii Salmonelli w partii jaj
Źródło: tylim/Getty Images
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W partii jaj wykryto obecność bakterii Salmonella spp. Wydano również zalecenia dla konsumentów. Który produkt jest zanieczyszczony?

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Porady dietetyków

DD_20211025_Makaron_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Salmonella w partii jaj

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował, że w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbekświeżych jaj od producenta PolEggs.

- Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - podano w komunikacie.

Które partie zostały wycofane

Wycofany produkt to "Świeże jaja, klasa A, 3 – jaja z chowu klatkowego, klasa wagowa L" o numerze partii 22.09.2024, z terminem przydatności do spożycia 22/09/2024 o kodzie kreskowym 5 987463 142650. Producentem jest Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700.

Zalecenia dla konsumentów

- Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem - podał GIS w komunikacie.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości