W partii hamburgerów wykryto salmonellę. "Wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Zatrucie salmonellą
Zatrucie salmonellą
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
W jednej partii drobiowych hamburgerów wykryto bakterie salmonelli. Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie i zalecenia dla konsumentów. Sprawdź, czy nie masz tego produktu w swojej lodówce.

Salmonella w hamburgerach

GIS na stronie internetowej zamieścił informację o skażonej partii hamburgerów. W wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto salmonellę w 1 z 5 próbek produktu o nazwie Hamburger drobiowy Classic, 250g, marki yano.

  • Numer partii: 6350290081
    • Termin przydatności do spożycia: 27.03.2024
      • Kod kreskowy: 5 900751 015603
        • Producent: ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Oddział w Opolu, ul. Drobiarska 4, 45-410 Opole, WNI 16610501

          Główny Inspektorat Sanitarny zawiadomił o działaniach, które zostały podjęte przez przedsiębiorców i organy kontroli.

          - Producent ANIMEX FOODS Sp. z o.o. poinformował o przeprowadzonej analizie ryzyka, w tym potwierdził, że proces produkcyjny przedmiotowej partii produktu przebiegał zgodnie z ustalonymi procedurami w kontrolowanych warunkach, jak również wymazy ze środowiska produkcyjnego w dniu produkcji przedmiotowej partii oraz badania surowca, z którego wyprodukowano tę partię, nie wykazały obecności Salmonella. Mając ponadto na względzie fakt natychmiastowego zrealizowania przez jedynego odbiorcę tej partii, procedury wycofania przedmiotowego produktu z obrotu, producent uznał te czynności za wystarczające do zamknięcia sprawy - czytamy w oświadczeniu.

          Zatrucie salmonellą - co należy zrobić?

          Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami salmonelli wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. GIS wydał zalecenia dla konsumentów.

          - Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem - wskazał Główny Inspektorat Sanitarny.

          Więcej informacji można znaleźć na stronie TVN24.

          Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

          Zobacz także:

          Autor: Justyna Piąsta

          Źródło: tvn24.pl

          Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości

          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
          Materiał promocyjny

          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana