przyprawa

    przyprawa

    Cynamon jest znaną przyprawą, która najczęściej kojarzy się ze smakiem pierników i bożonarodzeniowych ciast. Dodawany do kawy, herbaty, stosowany przy odchudzaniu, słynie z wielu właściwości leczniczych. Warto jednak pamiętać, że spożywany w nadmiarze może zaszkodzić, dlatego zaleca się jego unikanie kobietom w ciąży i osobom przewlekle chorym.

    Wanilia to owoc rośliny rosnącej w Ameryce Południowej i Środkowej, znany z charakterystycznego smaku i aromatu. Laska wanilii to najbardziej naturalna postać owocu. Inne formy występowania tej przyprawy to: wanilia w proszku, pasta z wanilii oraz ekstrakt z wanilii. Dostępny jest również cukier waniliowy, który powstaje przez dodanie wanilii do cukru buraczanego. Wanilia znalazła zastosowanie w kuchni, ale słynie także z właściwości zdrowotnych.

    Pochodzenie przyprawy, jaką jest pieprz cytrynowy, nie jest jednoznaczne. Wiadomo jednak, że tę ostrą i orzeźwiającą mieszankę stosowano już wieki temu i do dziś cieszy się ona niesłabnącą popularnością na całym świecie. Poznaj właściwości pieprzu cytrynowego i jego zastosowanie.

    Cynamon to przyprawa, po którą sięgamy głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia. A szkoda, bo ma on wyjątkową prozdrowotną moc. O zaletach cynamonu powiedziała w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska. Ile można spożywać go w ciągu doby? Dlaczego warto łączyć cynamon z miodem? Który cynamon jest zdrowszy - chiński czy cejloński? Dowiedzieliśmy się również, jaki zapach najbardziej przemawia do Marcina Prokopa ;)

    W naszej kuchni Piotr Kucharski pokazał, jak samemu przygotować domowy majonez, chleb orkiszowy, przyprawę uniwersalną, jogurt naturalny, cukier waniliowy i domowy żółty ser. Skorzystajcie z przepisów naszego kucharza i zróbcie to sami!

    Mistrz Andrzej Polan zaserwował dziś w kuchni Dzień Dobry TVN pieczoną gęś z warzywami i śliwkami oraz roladę z gęsi z kapustą i jabłkami. Za chwilę, 11 listopada, mamy dzień Świętego Marcina, a wtedy najlepiej smakuje... gęsina. Ile pieczemy gęś i w jakiej temperaturze?

    Piotr Kucharski lubi korzystać w kuchni z bazylii, która ma słodkawy i lekko korzenny zapach i smak. Doskonale nadaje się do zup, sałatek i miąsa. Bez niej trudno sobie wyobrazić włoską kuchnię. Jak smakuje ryba z puree z fasoli i bazylii, a jak brzoskwinie z bazylią i miodem na ciepło lub stecca? Przekonajcie się i zróbcie potrawy według przezpisów Piotra Kucharskiego! Zobaczcie, co przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN.