GIS alarmuje: "Produkt należy uznać za szkodliwy dla zdrowia".
- Nie należy spożywać produktu - podkreślono w komunikacie.
"Mówią na to chwast, ale chwast pożyteczny".
Baharat to przyprawa charakterystyczna dla kuchni wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego.
Tymianek jest dobrze znany jako przyprawa, zwłaszcza do mięsa i grzybów. To ziele ma jednak o wiele więcej zastosowań. Susz i olejek tymiankowy są wykorzystywane m.in. w kosmetyce i leczeniu infekcji bakteryjnych i grzybiczych. Sprawdź, jak jeszcze działa olejek tymiankowy.
Cynamon jest znaną przyprawą, która najczęściej kojarzy się ze smakiem pierników i bożonarodzeniowych ciast. Dodawany do kawy, herbaty, stosowany przy odchudzaniu, słynie z wielu właściwości leczniczych. Warto jednak pamiętać, że spożywany w nadmiarze może zaszkodzić, dlatego zaleca się jego unikanie kobietom w ciąży i osobom przewlekle chorym.
Pierwszą oznaką nadchodzącej wiosny i przyrody budzącej się do życia są tzw. cebule czarownic, czyli liście czosnku niedźwiedziego. Mikołaj Rey wybrał się więc do podwarszawskiej wsi, by dowiedzieć się nieco więcej o magicznych właściwościach i zastosowaniu niedocenianej rośliny.
Wanilia to owoc rośliny rosnącej w Ameryce Południowej i Środkowej, znany z charakterystycznego smaku i aromatu. Laska wanilii to najbardziej naturalna postać owocu. Inne formy występowania tej przyprawy to: wanilia w proszku, pasta z wanilii oraz ekstrakt z wanilii. Dostępny jest również cukier waniliowy, który powstaje przez dodanie wanilii do cukru buraczanego. Wanilia znalazła zastosowanie w kuchni, ale słynie także z właściwości zdrowotnych.
Pochodzenie przyprawy, jaką jest pieprz cytrynowy, nie jest jednoznaczne. Wiadomo jednak, że tę ostrą i orzeźwiającą mieszankę stosowano już wieki temu i do dziś cieszy się ona niesłabnącą popularnością na całym świecie. Poznaj właściwości pieprzu cytrynowego i jego zastosowanie.
Cynamon cejloński jest jedną z najstarszych przypraw. Przed wiekami jego głównym zadaniem nie było dodanie aromatu potrawom, wykorzystywano jego wszechstronne działanie prozdrowotne. Stosowano go między innymi jako lek na przeziębienia, bolesne miesiączki oraz problemy trawienne.
Masala, a właściwie garam masala, to jedna z najpopularniejszych mieszanek przyprawowych. Pochodzi z Indii, a jej nazwa oznacza "gorące przyprawy". Nie oznacza to jednak, że jest bardzo pikantna. Składają się na nią przyprawy aromatyczne i rozgrzewające, które nie charakteryzują się dużą pikantnością.
Dania z czarnuszką. Jakie ma właściwości i w jakiej postaci najlepiej dodawać czarnuszkę do jedzenia? Swoje przepisy na potrawy z dodatkiem tej wyjątkowej przyprawy przedstawił Piotr Kucharski. Dziś w kuchni DDTVN: jajecznica, pasta twarogowa, chlebki nann i pieczone ziemniaki z czarnuszką.
Cynamon to przyprawa, po którą sięgamy głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia. A szkoda, bo ma on wyjątkową prozdrowotną moc. O zaletach cynamonu powiedziała w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska. Ile można spożywać go w ciągu doby? Dlaczego warto łączyć cynamon z miodem? Który cynamon jest zdrowszy - chiński czy cejloński? Dowiedzieliśmy się również, jaki zapach najbardziej przemawia do Marcina Prokopa ;)
W naszej kuchni Piotr Kucharski pokazał, jak samemu przygotować domowy majonez, chleb orkiszowy, przyprawę uniwersalną, jogurt naturalny, cukier waniliowy i domowy żółty ser. Skorzystajcie z przepisów naszego kucharza i zróbcie to sami!
Mistrz Andrzej Polan zaserwował dziś w kuchni Dzień Dobry TVN pieczoną gęś z warzywami i śliwkami oraz roladę z gęsi z kapustą i jabłkami. Za chwilę, 11 listopada, mamy dzień Świętego Marcina, a wtedy najlepiej smakuje... gęsina. Ile pieczemy gęś i w jakiej temperaturze?
Piotr Kucharski lubi korzystać w kuchni z bazylii, która ma słodkawy i lekko korzenny zapach i smak. Doskonale nadaje się do zup, sałatek i miąsa. Bez niej trudno sobie wyobrazić włoską kuchnię. Jak smakuje ryba z puree z fasoli i bazylii, a jak brzoskwinie z bazylią i miodem na ciepło lub stecca? Przekonajcie się i zróbcie potrawy według przezpisów Piotra Kucharskiego! Zobaczcie, co przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN.